Kansainvälinen huippuvalmentaja vierailee Porissa: "Jalkapallo on muuttunut dramaattisesti"

Heikki Westergård
Kansainvälinen huippuvalmentaja vierailee Porissa: "Jalkapallo on muuttunut dramaattisesti"

Desi Curry on kentällä aktiivinen kouluttaja. Hän kulkee kentällä, havainnoi peliä ja kertoo näkemästään heti eteenpäin.

Juha LuotolaPori

–Avauslauseeni on aina se, etten opeta kenellekään mitään, Desi Curry toteaa ensimmäisenä porilaisen hotellin lounaspöydässä.

Curry on kuitenkin tullut Poriin kouluttamaan nuorten huippupelaajakehitystyötä tekeviä suomalaisvalmentajia, joten jotain hänen luultavasti pitää opettaakin viikonlopun aikana?

–Sanoin kärjistetysti, mutta tavoitteenani on tuoda kokemuksiani ja tietojani näille valmentajille. Voin kertoa erilaisia esimerkkejä Euroopasta, Briteistä ja Afrikasta. Maista, joissa olen työskennellyt. Olen ollut myös aivan lähiaikoina Intiassa, Curry taustoittaa.

Kokenut jalkapallomies on FC Jazzin isännöimän Fifan valmentajaseminaarin pääkouluttaja, jota kotimainen valmentajaryhmä kuuntelee korvat höröllä.

–Valmentajat voivat olla kriittisiä ja haastavia koulutettavia, mutta he ovat myös avoimia uusille ideoille. He myös jakavat tietoa keskenään mielellään, Curry tietää.

Samassa pöydässä istuvat Hannu Tihinen (Palloliiton pelaajakehityspäällikkö) ja Erkka V. Lehtola (poikien maajoukkuevalmentaja) ahmivat Curryn välittämää tietoa ja poimivat sieltä suomalaista jalkapalloa mahdollisesti edistäviä oppeja.

Curry on ollut mukana nostamassa Pohjois-Irlantia jalkapalloilun lilliputtimaasta EM-kisojen pudotuspelijoukkueeksi. Hän toimi vuosia maan jalkapalloilun teknisenä johtajana ennen siirtymistään Gibraltariin samaan työhön.

Voisiko Suomi oppia jotain Pohjois-Irlannilta ja sen toimintatavoista?

Curryn mielestä kyllä.

–En oleta mitään, mutta on ihan selvä, että pienet maat voivat oppia asioita toisiltaan. Jokaisella maalla on omat vahvuutensa, mutta puheestani voi poimia ajatuksia, mikä olisi Suomen malli menestyä tai mikä tekee Suomesta vahvan. Ainakin on mahdollista saada jotain uusia ideoita, Curry miettii.

–Aina on hyötyä kuunnella toisesta maasta tulevia jalkapalloihmisiä, joilla on Curryn kaltainen kokemus, Lehtola komppaa.

Heikki Westergård
Porilaisvalmentajat Timo Kulju ja Teemu Eskola imivät Desi Curryn tarjoamaa oppia perjantaina Karhuhallissa.

Porilaisvalmentajat Timo Kulju ja Teemu Eskola imivät Desi Curryn tarjoamaa oppia perjantaina Karhuhallissa.

Sama pelityyli kaikille?

Lehtola oli vuosi sitten Järvenpäässä ensimmäistä kertaa mukana Fifan valmentajaseminaarissa. Silloin tanskalainen Jan Poulsen teki mieheen vaikutuksen tarinoillaan.

Poulsenin ja Curryn kaltaiset kokeneet jalkapallomiehet ovat nähneet läheltä, millaisia reittejä maailman huipulle on edetty. Currylla on lisäksi näkemystä useista eri maista ja maanosista.

Ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta, eikä yhtä oikeaa polkua, mutta ottamalla ripauksen sieltä ja ripauksen tuolta on parempi mahdollisuus oppia.

Curry ei esimerkiksi voi sanoa varmuudella, onko Suomen maajoukkueelle oikea tie pelata nuorimmista poikamaajoukkueista A-maajoukkueeseen samalla pelityylillä.

Hän muistuttaa, että Skotlanti pelasi 1980–1990-luvuilla yhtenäisellä tyylillä 15-vuotiaista A-maajoukkueeseen legendaarisen Andy Roxburghin johdolla ja menestyi.

–Belgiassa puolestaan tehtiin jotain täysin uniikkia. Seurajoukkueet saivat liiton kautta toivomuksen pelata samalla systeemillä kuin maajoukkue.

–On tietysti helpompi saada tällainen systeemi toimimaan pienissä kuin suurissa maissa.

Pyrkimys aktiiviseen peliin

Erkka V. Lehtola sanoo, että kaikkien Suomen poikamaajoukkueiden pelityyli on pitkälti samankaltainen. Pyrkimys on rohkeaan ja aktiiviseen pallolliseen peliin, jossa taka-askelia ei oteta.

–On selvää, ettei se ole aina mahdollista isoja maita vastaan, mutta siihen pyritään.

–Pienessä maassa meidän on silti löydettävä parhaat talentit siitä huolimatta, miten pelaamme. Parhaat valitaan maajoukkueeseen ja heille katsotaan sopiva rooli. Emme voi hirttäytyä yhteen pelitapaan, Lehtola muistuttaa.

A-maajoukkue on kaiken lisäksi asia erikseen. Markku Kanervan Huuhkajat pelaa käytännössä aina pelkästä tuloksesta, poikamaajoukkueet satunnaisemmin. Yksilöiden eteenpäin vieminen on tulosta tärkeämpää juniori-iässä.

"Moderni nuori pelaaja on erittäin älykäs"

Millainen sitten on tämän päivän moderni ja lahjakas jalkapalloilija?

Suomesta on lähtenyt viime vuosina paljon nuoria pelaajia ulkomaalaisiin akatemioihin, mutta aika ei ole ollut vielä kypsy läpimurtoaallolle.

–Moderni nuori pelaaja on erittäin älykäs. Nuoret oppivat nykyään paljon taktiikoista ja pelillisistä asioista konsolipelien kautta. He haluavat imeä jatkuvasti enemmän tietoa valmentajilta.

Yhden ison muutoksen Curry on aistinut pelissä 3–5 viime vuoden aikana.

–Jalkapallo on muuttunut dramaattisesti fyysisempään suuntaan. Tämä on se viesti, jonka haluan viedä nuorille pelaajille. Huipulle haluavien pelaajien on oltava valmiita tekemään uhrauksia ja töitä sen eteen.

Winter Cupissa junioriosaamista

FC Jazz isännöi parhaillaan Fifan valmentajaseminaaria, joka toi kansainväliset kouluttajat ja nuorten huippupelaajakehitystyötä tekevät kotimaiset valmentajat Poriin.

Seminaari alkoi torstaina ja päättyy lauantaina.

Samassa yhteydessä pelataan junioriturnaus Pori Winter Cup B17- ja C15-ikäluokissa.

Pori Winter Cup -turnaukseen osallistuu useita Suomen huippuseuroja ja se on perinteisesti myös nuorten maajoukkueiden pelaajatarkkailuturnaus, joten paikalla ovat nuorten maajoukkuevalmentajat.

Otteluita pelataan Karhuhallissa lauantaina ja sunnuntaina.

Kyseessä on jo kahdeksas kerta, kun poikien maajoukkuevalmennus saapui paikalle Pori Winter Cupiin.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Komiaa!

  • Nimetön

    Suomeen ei kannata tulla tuhlaamaan aikaa. Tämä on potkupallomaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio