Hymy palasi Matti Mattssonin huulille

Matti Mattsson otti omansa Tampereella uiduissa SM-kisoissa. Päälajissaan 200 metrin rintauinnissa hän porhalsi selkeään mestaruuteen.

Heikki Westergård
Hymy palasi Matti Mattssonin huulille

Matti Mattsson ui Suomen mestariksi 200 metrin rintauinnissa. SM-mitalien kokonaismäärä on hänelle mysteeri.

Timo RiihentupaTampere

Noin vuosi sitten Matti Mattsson oli henkisesti runneltu mies.

Hänen unelmansa olympiakullasta Rio de Janeirossa oli musertunut. Porilainen oli alkuerissä väläyttänyt vauhtiaan, mutta välierät päättyivät karvaaseen epäonnistumiseen ja karsiutumiseen finaalista.

Murheen murtama Mattsson oli uintinsa jälkeen niin pettynyt, ettei saanut haastatteluissa sanaa suustaan. Katse oli tyhjä ja pala oli kurkussa.

Neljän vuoden uhraus elämästä oli jäänyt ilman palkintoa, eikä Mattsson kierrellyt pettymystään: hän myönsi suoraan, että tankki oli täysin tyhjä ja uintiuran suuntaa oli mietittävää uudelleen.

Nyt tankki on jälleen täynnä.

Porilainen on hetki sitten voittanut päälajissaan 200 metrin rintauinnissa SM-kultaa ajalla 2.12,24. Mattsson odottelee palkintojenjakotilaisuuden alkua leveä hymy kasvoillaan.

Tuota samaa hymyä ei ole näkynyt muutamaan vuoteen.

–Uiminen on tällä hetkellä paljon mukavampaa kuin aiemmin, Mattsson myöntää.

Avoimempi olo

Taustalla on monta syytä, mutta yksi niistä on valmentajanvaihdos. Rintauimari ilmoitti viime vuoden lokakuussa, että valmennusvastuu siirtyy Tomi Pystyseltä entiselle kilpakumppanille Eetu Karvoselle.

Karvosen johdolla harjoitusilmapiiri on muuttunut.

–Uiminen on tällä hetkellä paljon vapautuneempaa, ei sellaista väkisin vääntämistä. Ja niin sen pitääkin olla, kun ei väkisin pysty tekemään mitään hyvin. Nyt on avonaisempi fiilis, Mattsson kertaa.

–Eli tämä tarkoittaa sitä, ettei tehdä mitään väkisin. Tarkkailen Mattia ja katson, minkälainen päivä hänellä on ja sen mukaan mietitään päivän treeni. Silloin kun uinti kulkee, isketään ja vedetään ne kovimmat harjoitteet, lisää Karvonen.

Herkistelykausi ei vielä alkanut

Uusi, vapautuneempi uimari vaikuttaa myös nopeammalta, mikä on yksi syy Mattssonin hymyyn.

Tampereella uiduissa SM-kisoissa porilainen väläytteli vauhtiaan: Torstaina hän rikkoi 17 vuotta vanhan Suomen ennätyksen 100 metrin rintauinnissa. Päälajissaan 200 metrillä Mattsson tykitti alkuerässä tauluun numerot 2.11,55, mikä on kovin koskaan Suomessa uitu aika kyseisellä matkalla. Finaalissa porilainen oli ensimmäisen puoliskon MM-pronssiuintinsa (2.08,95) vauhdissa, mutta hyytyi loppumetreillä.

–Täytyy olla tyytyväinen viikonloppuun. Uinti ei tule vielä itsestään, eikä herkistely ole alkanut.

–Vedin tarkoituksella täysillä heti alusta asti ja katsoin, mihin asti se riittää. Nyt ei riittänyt loppuun asti, mutta MM-kisoissa on pakko vetää täysillä koko matka.

Pääkilpailut edessä

Kuluvan vuoden pääkilpailu käydään elokuussa Unkarissa ja Budapestissä.

Nappisuorituksella ainakin finaalipaikka on porilaisen käsissä, mutta se vaatinee 2.09-alkuista aikaa. Tulostavoitteita Mattsson ei enää sano.

Sen Rio de Janeiron kultatavoite ja siitä seurannut mediapaine opetti.

–Nyt on vapautuneempi tunnelma, kun Rio on ohi eikä siitä tarvitse puhua. Julkisesti en sano enää tulostavoitteita samalla tavalla, hän nauraa.

Kultamitali tuli taas, mutta SM-mitalien määrä on porilaiselle mysteeri.

–Niitä on 200 metrillä jo niin paljon, että en ole laskenut. Sadalla metrillä ei minulla taida olla niitä kuin pari, hän naurahtaa.


Kommentit (2)

  • sipu

    Pääkilpailu Unkarissa ja Budabestissä??? Eiköhän Budabest kuulu Unkariin.

  • Fisköön kannustajat

    Loistavaa Matti, tsemppiä eteenpäin !

    Ahlaisten kumivene poppoo peukuttaa 👍🏻👍🏻👍🏻

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio