Ruotsalaismedia: Päätös Venäjän mahdollisesta paluusta hiihto­kisoihin on peruttu

Kansainvälinen hiihtoliitto (Fis) pohtii Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden tilannetta tällä viikolla.

Kansainvälisissä hiihtokisoissa ei viime talvena ollut venäläisiä ja valkovenäläisiä hiihtäjiä.

Kansainvälinen hiihtoliitto (Fis) pitää keskiviikkona ja torstaina verkkokokouksia, ja asialistalla on Venäjän ja Valko-Venäjän mahdollinen paluu kansainvälisiin hiihtokisoihin.

Asiaan piti alun perin tulla jokin ratkaisu tällä viikolla, mutta Fisin ruotsalainen apulaispääsihteeri Niklas Carlsson sanoo Expressenille, että päätöstä ei tulekaan.

”Ei tule mustaa tai valkoista, miten etenemme, onko se kyllä vai ei”, Carlsson toteaa.

Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat ovat olleet hyllytettyinä Fisin alaisista kilpailuista Venäjän hyökkäyssodan takia viime vuoden maaliskuusta lähtien.

Kansainvälisille urheiluliitoille on tullut paineita venäläisten ja valkovenäläisten paluulle. Ensin Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) kannusti lajiliittoja etsimään ratkaisun, miten paluu tapahtuisi, ja maanantaina G7-maat (Yhdysvallat, Kanada, Ranska, Saksa, Italia, Britannia ja Japani) avasivat ovea ehdottamalla paluuta neutraalin lipun alla.

KOK tervehti ilolla G7-maiden kannanottoa, jossa todetaan, että ”venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat eivät saa olla maidensa edustajia”.

”Tämä on linjassa KOK:n kanssa”, KOK toteaa tiedotteessaan.

Carlssonin mukaan Fis keskustelee asiasta, mutta aiemmin keväällä luvattua päätöstä ei ole odotettavissa.

”Asiasta keskustellaan, mutta sekä virallisesti että epävirallisesti on sanottu, että parempi on tehdä myöhäinen päätös, miten konkreettisesti aiomme toimia.”

Fisin suomalaisjäsenen Martti Uusitalon mukaan liiton aikaisempi päätös pysyy toistaiseksi voimassa. Mahdollisesti ehdotettavat muutokset käsitellään myöhemmin, hän kertoo tekstiviestitse.

Hiihdon maailmancupin ensi kauden avauskilpailu on marraskuussa Rukalla.

Suomen hiihtoliitto on noudattanut maan hallituksen ja Suomen olympiakomitean linjaa.

Sen mukaan venäläisillä ja valkovenäläisillä urheilijoilla ei ole asiaa kansainvälisiin kilpailuihin niin kauan kuin Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu.

Viime kaudella venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat eivät ole kilpailleet sen enempää Fisin kuin Kansainvälisen ampumahiihtoliitonkaan (Ibu) alaisissa kisoissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut