Turku aikoo edellyttää lasten ja nuorten ohjaajilta vastuullisuus­koulutusta

Hämeenlinna otti tiukan otteen paikallisen lentopalloseuran epäkohtiin ja edisti muutosta seurassa.

STT

Liikuntaseuroja tukevilla kunnilla on erilaisia keinoja patistaa seuroja vastuulliseen toimintaan. Turku esittää seurojen avustusperusteisiin vaatimusta, jonka mukaan lapsia ja nuoria ohjaavien pitää käydä Olympiakomitean vastuullisen valmentajan verkkokurssi tai vastaava koulutus.

”Turku on (YK:n lastenrahaston) Unicefin lapsiystävällinen kaupunki. Haluamme turvata lasten ja nuorten kehitystä ja kasvua sekä tukea urheiluseuroja, jotta ne kehittyvät vastuullisuusasioissa”, sanoo Turun liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari.

Vastuullisen valmentajan verkkokurssin suorittaa ilmaiseksi muutamassa tunnissa, joten vaatimus ei ole kohtuuton.

Kalmarin mukaan 7–19-vuotiaita lapsia ja nuoria on Turussa seuratoiminnassa yli 12 000 ja ohjaajiakin pari tuhatta. Toistaiseksi kaupunki ei ole joutunut puuttumaan epäkohtiin, mutta Turku haluaa olla edelläkävijä.

”On tärkeää, että tuemme urheiluseuroja hyvinvoinnin edistäjinä, ja osaaminen on siinä tärkeää”, Kalmari sanoo.

Kaupungilta odotetaan yhteiskuntavastuuta

Hämeenlinnassa kaupunki otti tiukan otteen Hämeenlinnan Lentopallokerhoon, jonka toiminnasta paljastui alkuvuonna useita vakavia epäkohtia. Sittemmin eronnut manageri oli häirinnyt seksuaalisesti useita pelaajia vuosien aikana. Lisäksi seuran pelaajasopimuksissa oli laiton pykälä, jonka mukaan palkanmaksu olisi loppunut pelaajan tultua raskaaksi.

”Kaupungilta odotetaan yhteiskuntavastuuta ja arvojohtamista”, korostaa Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen.

Kaupungin ote tiukkeni, kun selvisi, että manageri oli valehdellut kaupungin johdolle alkuvuoden neuvottelussa. Siinä oli yritetty selvittää, oliko rangaistuksen tuoneen häirintätapauksen lisäksi muitakin ongelmia.

Eettisten periaatteiden noudattaminen on kaupungin tuen ehto, ja sitä vipua käyttämällä Hämeenlinna vauhditti lentopalloseuran toimintaa terveemmäksi.

”Edellytämme myös, että seuroilla on toimivat prosessit mahdollisiin epäkohtiin puuttumisesta”, Parviainen sanoo.

Jääkiekkoseura HPK on Hämeenlinnassa suurin markkinointituen saaja ja Lentopallokerho toiseksi suurin. Yhteensä kaupunki käyttää markkinointiyhteistyöhön noin 150 000 euroa, mutta summassa on mukana myös kaupungissa järjestettävien tapahtumien kuten keskiaikafestivaalin tuki.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut