Viikonlopun kohumaali puhuttaa yhä – näin Veikkausliiga reagoi vaatimuksiin

FC Interin Timo Stavitskin laukoi pallon Tampereen Ilveksen maalin yläkulmaan, mutta erotuomarit eivät nähneet sitä. Veikkausliigan toimitusjohtaja ei lupaa vielä teknistä apua erotuomareille.

Videoiden saaminen tuomaroinnin avuksi jalkapallon Veikkausliigassa ei ole todennäköistä ainakaan tällä kaudella, sanoo toimitusjohtaja Timo Marjamaa.

Veikkausliiga kertoi maanantaina verkkosivuillaan, että mahdollisuuksia videotuomaroinnin niin sanottuun VAR-järjestelmään on selvitetty talven aikana.

Videotuomaroinnin ja maaliviivateknologian puute nousi dramaattisella tavalla esiin Veikkausliigan viikonlopun kierroksella.

Turun Interin maali Ilvestä vastaan jäi Valkeakoskella pelatussa ottelussa hyväksymättä, kun tuomaristo ei havainnut pallon käyneen maalissa.

Maalin kulmalta kuvanneen kameran kuvasta ja hidastuksesta näkyi selvästi, miten TImo Stavitskin noin 20 metristä lähtenyt veto osuu ylärimaan ja putoaa maaliviivan paremmalle puolelle. Sen jälkeen pallo pomppaa takaisin kentän puolelle.

Timo Marjamaa ymmärtää vaatimukset videotuomaroinnin hankkimisesta Veikkausliigaan. Tahdosta asia ei ole hänen mukaansa mukaan kiinni.

Syyt VAR-järjestelmän puuttumiseen ovat ennen kaikkea taloudelliset. Kustannukset olisivat vuositasolla miljoonan euron luokkaa.

Marjamaan mukaan seuroilla ei ole ollut halua investoida järjestelmään, koska sen on katsottu olevan pois kehityksestä muissa asioissa.

Tärkeämpänä rajallisten investointivarojen käyttökohteena on pidetty esimerkiksi ottelutapahtumiin ja olosuhteisiin satsaamista.

”Katsotaan muuttuuko teknologian kustannukset. Nyt ne ovat menneet jonkin verran alas, mutta ovat edelleen suhteellisen hintavia”, Marjamaa kommentoi asiaa.

”Jalkapallo on isohko laji, jossa on reippaasti rahaa. Meillä ei tällaisessa kansainvälisessä vertailussa rahamäärä ole ihan kaikista suurimpia.”

Maanantain tiedotteessaan Veikkausliiga mainitsee, että pelkkä maaliviivateknologia olisi VAR-järjestelmää halvempi. Tahto on silti saada nimenomaan VAR käyttöön täysimittaisesti.

Onko pelkän maaliviivateknologian tulo todennäköistä?

”Ei”, vastaa Marjamaa.

VAR-järjestelmän uupuminen on Marjamaan mukaan haitallista etenkin erotuomareille, joiden kansainvälisiin peleihin pääsyä puute voi vaikeuttaa.

”Kansainvälisten otteluiden osalta voi tulla jarrua, jos ei pääse riittävästi VAR-peleihin. Se hankaloittaa kansainvälisiksi tuomareiksi haluavien uratoiveita. Siinä mielessä on ymmärrettävää, että järjestelmää toivotaan pikaisesti.”

Jonkin verran keskustelua on Marjamaan mukaan ollut siitä, voitaisiinko VAR saada käyttöön osaan peleistä.

Se voisi helpottaa tuomareiden osalta ongelmaa, kun VAR-pelejä olisi tarjolla, mutta tasapuolisuus mietityttää, jos osassa peleistä samanlainen tilanne voi tuoda erilaisen tuomion.

”Mieluusti se pitäisi saada kaikkialle.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut