Vaikeudesta toiseen kulkenut Kymiring on asetettu konkurssiin – Ahlström Kiinteistöt suurimpien velkojien joukossa

Konkurssihakemuksen mukaan yhtiö on pysyvästi maksukyvytön.

Kymiringin moottoriradan taru on toistaiseksi ohi.

Iittiläisen moottoriurheilukeskuksen Kymiringin taustayhtiö Kymiring oy on asetettu konkurssiin. Päijät-Hämeen käräjäoikeus päätti asiasta torstaina.

Kymiring oy hakeutui konkurssiin viime viikolla. Konkurssihakemuksen mukaan yhtiö on pysyvästi maksukyvytön.

Käräjäoikeus määrännyt konkurssipesän pesänhoitajaksi asianajaja Tuomas Penttilän Kymiring oy:n pyynnön mukaisesti.

Vielä maaliskuussa yhtiö yritti välttää konkurssin niin sanotussa realisaatiosaneerauksessa omaisuuttaan myymällä.

Konkurssihakemuksen mukaan suurimmat velkojat ovat Ahlström Kiinteistöt, pankkikonserni Nordea, opetus- ja kulttuuriministeriö, valtion erityisrahoitusyhtiö Finnvera, tapahtumayhtiö Lahti Events ja Kymiringin suurin omistaja Mobility Properties.

Nordealle ratayhtiö on velkaa lähes 4,6 miljoonaa euroa, Ahlström Kiinteistöille lähes 4,5 miljoonaa euroa ja Finnveralle 1,5 miljoonaa euroa.

Lahden kaupungin omistamalla Lahti Eventsillä vakuudettomat saatavat ovat kaksi miljoonaa euroa. Lisäksi yhtiöllä on riitaisia saatavia 2,6 miljoonan euron edestä.

Kymiring oy perustettiin vuonna 2013. Valtatie 12:n varrella Päijät-Hämeen Iitissä sijaitsevan radan rakentaminen aloitettiin vuonna 2016, ja rata valmistui kolme vuotta myöhemmin vuonna 2019.

Radan rakennuskulut olivat 30 miljoonan euron tienoilla. Valtiolta tukea saatiin noin 6,5 miljoonaa euroa.

Radasta on ollut tarkoitus tulla Pohjois-Euroopan ainoa, joka täyttää Kansainvälisen autourheiluliiton (FIA) ja Kansainvälisen moottoripyöräliiton (FIM) korkeimman rataluokituksen. Keskeneräisellä radalla luokitusta ei vielä ole.

Yhtiö teki viiden vuoden sopimuksen ratamoottoripyöräilyn MotoGP-sarjan oikeuksia hallinnoivan Dorna Sportsin kanssa MotoGP:n MM-osakilpailuista, mutta kisat peruttiin kolme kertaa peräkkäin.

Ensin ajot peruttiin koronan vuoksi vuonna 2020, ja vuonna 2021 kisat siirrettiin vuodella eteenpäin. Viime vuonna ajot tyssäsivät Kansainvälisen moottoripyöräliiton turvallisuustarkastuksessa havaittuihin puutteisiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut