Suomessa ei pelata jalka­pallon naisten EM-kisoja kesällä 2025 – MM-kisojen hakua ei täysin suljettu pois

Pohjoismaiden yhteishaku hävisi Sveitsille. Suomessa järjestäjäkaupungit olisivat olleet Helsinki ja Tampere.

Suomi pelasi Helsingin olympiastadionilla MM-karsintaottelun Irlantia vastaan marraskuussa 2021. Haave EM-kotiotteluista jäi tällä kertaa toteutumatta.

Euroopan jalkapalloliiton Uefan hallitus valitsi tiistaina Lissabonissa kesällä 2025 pelattavan naisten EM-turnauksen järjestäjän.

Suomi oli mukana Pohjoismaiden yhteisessä hakemuksessa. Helsingissä ja Tampereella ei kuitenkaan tulla näkemään kahden vuoden päästä EM-jalkapalloa, sillä voiton vei Sveitsi.

”Tunnelmat ovat totta kai pettyneet. Olimme optimistisia ja luottavaisia, ajattelimme, että meillä on hyvä hakemus”, harmittelee Pohjoismaiden hakukomitean projektijohtaja Heidi Pihlaja.

Heidi Pihlaja

”Vähän on tyhjä olo, kun tämän eteen on tehty töitä pitkään, puolitoista vuotta.”

Pohjoismaiden hakemuksessa mukana olivat Suomen lisäksi myös Norja, Ruotsi ja Tanska. Lisäksi hakemuksella oli Islannin ja Färsaarten kansallisten liittojen tuki. Loppuottelu olisi pelattu Tukholmassa Friends Arenassa.

Helsingissä peliareenana olisi ollut luonnollisesti Olympiastadion. Tampereella hakemuksessa alustavana pelipaikkana oli Ratinan stadion, mutta uudella Tammelan stadionilla pelaamisesta olisi vähintään keskusteltu.

Pohjoismaiden ja Sveitsin lisäksi lopullisessa valinnassa mukana olivat Ranska ja Puola omilla hakemuksillaan.

Äänestys eteni kolmannelle kierrokselle asti. Ensin kisasta putosi pois selvällä marginaalilla Ranska, sitten täpärämmin Puola.

Ratkaisevalla kierroksella Sveitsi voitti Pohjoismaat äänin 9–4.

”Lähelle pääsimme, mutta siitä ei tule tässä kohtaa muuta kuin lämmintä kättä”, Pihlaja totesi.

Pihlaja kertoo, että Sveitsin hakemuksen laadukkuus oli etukäteen tiedossa. Alppimaan etuja olivat muun muassa sijainti, kulkuyhteydet ja osavaltioiden aikomukset investoida kisoihin kymmeniä miljoonia euroja.

”Vähän on tyhjä olo, kun tämän eteen on tehty töitä pitkään.”

Seuraavat ilman järjestäjää olevat naisten arvokisat ovat vuoden 2027 MM-kisat ja 2029 EM-kisat. Pohjoismaista on aiemmin ilmaistu kiinnostusta myös MM-kisojen järjestämiseen.

”Tässä täytyy ensin sulatella tätä pettymystä ja arvioida, olisimmeko voineet tehdä jotain toisin”, Pihlaja sanoo.

”Sitten myöhemmässä vaiheessa on uuden pohdinnan paikka, onko toinen noista kisoista realistinen ajatus. Se ei ole ihan lähiaikojen asia, mutta toki tavoitteet ja kunnianhimo säilyvät meillä edelleen.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut