Näin Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja kommentoi KOK:n Venäjä-ehtoja

Kansainvälinen olympiakomitea määritteli tiistaina ehdot, joilla kansainväliset lajiliitot voivat palauttaa venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailuoikeudet. Pariisin 2024 sekä Milanon ja Cortinan 2026 olympialaisista päätetään myöhemmin.

Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto kuvailee tilannetta vaikeaksi paitsi kansainvälisille lajiliitoille myös urheilijoille, jos lajien välillä tehdään erilaisia ratkaisuja.

STT

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n hallitus siirsi tiistain linjauksellaan vastuun venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailuoikeuksista kansainvälisille lajiliitoille.

KOK määritteli suosituksen ehdoista, joilla lajiliitot voivat palauttaa yksittäisten venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailuoikeudet.

Venäjän ja Valko-Venäjän joukkueita ei hyväksytä kansainväliseen kilpailutoimintaan, eikä KOK käsitellyt kokouksessaan Pariisin 2024 olympialaisia eikä Milanon ja Cortinan 2026 talvikisoja. KOK pohtii olympiatilannetta myöhemmin.

Pohjoismaiset olympiakomiteat kannattavat edelleen Venäjän ja Valko-Venäjän täyssulkua. Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto uskoo Pohjoismaiden yhteisen kannanoton näkyvän KOK:n suosituksen ankarissa reunaehdoissa.

Kilpailuoikeuksia ei esimerkiksi voi palauttaa sotaa tukeville urheilijoille eikä Venäjän tai Valko-Venäjän puolustusvoimissa tai turvallisuusviranomaisten palveluksessa työskenteleville urheilijoille.

”Olemme muiden Pohjoismaiden kanssa tuoneet esille, että vielä ei ole aika ottaa venäläisiä ja valkovenäläisiä kansainväliseen urheiluun. Voi sanoa, että jokin vaikutus sillä on ollut, sillä monet sanktiot pysyvät voimassa ja nyt yksittäisten urheilijoiden kilpailuoikeuksien palauttamisella on jopa yllättävän tiukat ehdot”, Susiluoto kommentoi KOK:n hallituksen linjausta.

KOK valvoo ehtoja

Venäjällä ei edelleenkään saa järjestää kansainvälisiä urheilutapahtumia. Maiden liput, kansallislaulut ja muut kansalliset tunnukset on kielletty urheilutapahtumissa ja myös kisojen katsomoissa, eikä maiden hallitusten edustajia saa kutsua eikä akkreditoida kansainvälisiin urheilutapahtumiin.

KOK:n hallituksen kannanotosta voi myös päätellä, että ehtoja on tarkoitus valvoa tarkasti.

”Linjauksessa on pyritty varmistamaan, ettei tulisi väärinkäytöksiä”, Susiluoto huomautti.

”Kisojen jälkeen voidaan esimerkiksi arvioida, onko kisoja tai tuloksia käytetty propagandatarkoituksiin. Jos ehtoja rikotaan, sanktiot ja sulku voidaan palauttaa uudestaan voimaan.”

Vaikea tilanne lajiliitoille

Suurista lajiliitoista Kansainvälinen yleisurheiluliitto WA on linjannut, etteivät venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voi toistaiseksi palata kansainväliseen kilpailutoimintaan edes ilman kansallistunnuksia.

KOK:n linjauksesta voi seurata epäyhtenäisiä käytäntöjä lajien välillä.

”Tilanne on vaikea kansainvälisille lajiliitoille ja myös urheilijoille, jos lajien välillä tehdään erilaisia ratkaisuja”, Susiluoto vahvisti.

”Toivonkin, että suomalaiset urheilijat pystyisivät valmistautumaan rauhassa Pariisin olympialaisiin ja tulisivat kohdelluksi Suomessa yhdenvertaisesti.”

Suomen olympiakomitea seuraa tilannetta yhteistyössä Pohjoismaiden kanssa.

”Meillä on Pohjoismaiden kesken jatkuva dialogi”, Susiluoto kertoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut