Ministeriön tiukka linjaus: Lajiliiton valtionapu vaarassa, jos urheilija kilpailee venäläisten kanssa

Olympiakarsintoihin valmistautuva miekkailija Niko Vuorinen arvelee, että hänen uransa loppuu, jos oma lajiliitto ei voi päästää häntä enää kansainvälisiin kisoihin. ”Linjauksella on katastrofaalinen vaikutus Suomen huippu-urheilulle”, Vuorinen sanoo.

Niko Vuorinen sanoo, että hänen miekkailu-uransa loppuu, jos kansallinen lajiliitto ei päästä häntä jatkossa valtionavun menetyksen pelossa kansainvälisiin kisoihin.

Urheilun lajiliittoja uhkaa valtionavun vähentäminen tai jopa menetys, jos niiden urheilijat osallistuvat samoihin kilpailuihin kuin nyt vielä pannassa olevat venäläiset tai valkovenäläiset urheilijat.

Asia käy ilmi opetus- ja kulttuuriministeriön tuoreesta tilannekuvasta, jonka Helsingin Sanomat on nähnyt.

Kansainvälinen urheiluyhteisö on sulkenut Venäjän ja Valko-Venäjän kansainvälisen urheilutoiminnan ulkopuolelle.

Osallistumiskielto koskee seuroja, urheilijoita, valmentajia ja toimihenkilöitä, jotka edustavat Venäjää tai Valko-Venäjää kansainvälisessä kilpailutoiminnassa.

Päätösvalta urheilijan osallistumisesta kansainväliseen kilpailuun on kansallisella lajiliitolla.

”Jos lajiliitto tai urheilija päättää osallistua tilanteesta huolimatta, kantaa osallistuva taho tällöin itse päätöksestään vastuun”, ministeriön kannanotossa todetaan.

Tilanne on täysin epäreilu tietyille urheilulajeille ja tietyille suomalaisille urheilijoille, jotka eivät mitenkään voi itse vaikuttaa siihen, pääsevätkö venäläiset mukaan vai ei.

Esimerkiksi naisnyrkkeilijät joutuivat jäämään pois parhaillaan käytävistä MM-kisoista Intiassa, jossa mukana on venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita.

Jos nyrkkeilijät olisivat lähteet Intiaan, Suomen nyrkkeilyliittoa olisi uhannut valtionavun menetys.

Urheilijan ahdistus ilmenee myös miekkailija Niko Vuorisen kohdalla. Vuorinen valmistautuu keväällä alkaviin olympiakarsintoihin, joihin on osallistumassa venäläisiä ja valkovenäläisiä miekkailijoita.

Kansainvälinen miekkailuliitto hyväksyi äskettäin venäläisten ja valkovenäläisten osallistumisen kansainvälisiin kisoihin. Kansainvälinen miekkailuliitto on vahvasti venäläisten näpeissä.

Vuorinen on naisnyrkkeilijöiden jälkeen ensimmäisiä suomalaisurheilijoita, joka joutuu hankalaan välikäteen. Todennäköisesti Suomen miekkailu- ja viisiotteluliitto ei päästäisi häntä olympiakarsintaan, jos vaarana on, että liitto menettää valtionapua.

Keskiviikkona Vuorinen esitti Helsingin Sanomissa ankaria, EU-tason pakotteita Venäjää vastaan.

Vuorisen mukaan Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on saamaton, kun se ei estä selväsanaisesti venäläisiä ja valkovenäläisiä osallistumisesta kansainvälisiin kisoihin.

Toistaiseksi KOK:lla on vain voimassa oleva kieltosuositus, ettei mikään yksittäinen urheilulaji ottaisi mukaan venäläisiä tai valkovenäläisiä.

Vuorinen on parhaillaan Buenos Airesissa, jossa hän kilpailee perjantaina ja lauantaina miekkailun maailmancupissa. Pahimmassa tapauksessa se voi jäädä Vuorisen uran päätöskisaksi.

Myös hän on nähnyt ministeriön uusimman kannanoton. Hänen mukaansa sillä voi olla kauaskantoisia seurauksia suomalaiseen urheiluun.

”Linjauksella on katastrofaalinen vaikutus Suomen huippu-urheilulle. Se tulee tuhoamaan lukemattomia urheilu-uria, esimerkiksi omani. Uria, joiden eteen on tehty vuosia ja taas vuosia töitä”, Vuorinen kommentoi.

Vuorisen mukaan Suomi käytännössä hyväksyy, ettei huippu-urheilulla ole maassa virkaa.

”On selvää, ettei urheilijan ura ole Suomessa asia, jota kannattaa tavoitella. Liikkumattomuuden ollessa kansanterveydellinen ongelma, on mielettömyyttä luoda tällaista kuvaa. Noin 70 prosenttia suomalaisista toisaalta haluaa huippu-urheilumenestystä”, Vuorinen sanoo.

Jos lajiliitot päätyvät noudattamaan osallistumiskieltoa, se vie urheilijalta käytännössä mahdollisuuden antaa näyttöjä ja tehdä tuloksia.

”Rahoituksen kannalta tämä on massiivinen ongelma. Urheilun rahoitus on jo valmiiksi henkitoreissaan. Päätös koskettaa erityisesti pieniä lajiliittoja, jotka ovat isoja riippuvaisempia valtionavustuksista. Tämä tekee päätöksestä hyvin epätasa-arvoisen”, Vuorinen sanoo.

Hän huomauttaa, että kilpaurheilijan elinkeino on sidottu nimenomaan kilpailemiseen.

”Linjaus ei suoraan kohdistu urheilijoihin, mutta koska tavoitteena on estää osallistuminen kilpailuihin, puuttuu se perustuslaissa taattuun oikeuteen hankkia toimeentulonsa valitsemallaan elinkeinolla.”

”On ylipäänsä kyseenalaista, millä perusteella valtionavustuksen määrä on sidottu huippu-urheiluun, sillä valtionavustusta ei saa käyttää huippu-urheiluun. Suomi on kuitenkin sitoutunut myös urheilun ja liikunnan osalta tasa-arvoisuuteen.”

Miekkailu- ja viisiotteluliiton hallituksen puheenjohtaja Joonas Lyytinen sanoo liiton tukevan urheilijoitaan kaikin mahdollisin keinoin.

”Liiton tavoitteena, että urheilijat eivät joudu kärsimään. Yritämme liittona kaikkemme, että Nikon ura jatkuu. Liiton kantana on alusta asti, ettei venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita saa päästää kisoihin”, Lyytinen sanoo.

Hän sanoo odottavansa KOK:n ensi viikon kokousta, jossa asia on jälleen esillä.

”Ministeriön lausunto jättää oven auki, jos KOK sallii venäläisten ja valkovenäläisten kilpailla neutraaleina urheilijoina. Voimme vain odottaa KOK:n kantaa ja katsoa, miten se vaikuttaa Suomessa ministeriön ja olympiakomitean kantaan”, Lyytinen sanoo.

Nyt ministeriön lausunnossa todetaan, että KOK:n pitää esittää konkreettisia ja selkeitä yksityiskohtia venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden ”neutraaliusmallista”.

”Venäjällä ja Valko-Venäjällä urheilu ja politiikka ovat kietoutuneet toisiinsa. Maiden hallitukset rahoittavat ja tukevat olympiaurheilijoita, ja Venäjällä urheilijoilla on vahva kytkös myös armeijaan. Siten kysymystä urheilijoiden osallistumismahdollisuudesta tulee harkita laajemmin myös tästä näkökulmasta”, ministeriö lausuu.

Kaikkiaan 35 maan urheiluministerit ovat julkaisseet lausunnon, ettei ole mitään käytännön syytä muuttaa tilannetta. Suomen on seisottava lausunnon takana.

Samaan aikaan esimerkiksi suomalaisia tennispelaajia ja jääkiekkoilijoita urheilee maailmalla venäläisten kanssa.

Opetusministeriö tulkitsee nurinkurisen tilanteen niin, että kyseiset ammattiurheilijat edustavat itseään, ei maataan, joka lähettää urheilijan edustustehtäviin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut