Kerttu Niskanen oli viime keväänä mielissään, kun Kansainvälisen hiihtoliiton Fisin maastohiihtokomitea oli päättänyt, että jo kaudesta 2022–2023 alkaen naiset ja miehet kilpailevat maailmancupissa samoilla matkoilla.
”Olen tosi tyytyväinen siitä päätöksestä. Minulle sopivat pidemmät matkat”, Niskanen sanoi keväällä.
Tuon päätöksen merkittävimpiä seurauksia oli se, että sunnuntaina Oslon Holmenkollenilla hiihdettiin historiallinen kilpailu, kun naiset kilpailivat ensimmäisen kerran maailmancupissa 50 kilometrillä.
Aiemmin pisin matka oli ollut 30 kilometriä.
Niskaselle matkan pituus kilpailullisesti ei ollut sinänsä uusi kokemus, sillä esimerkiksi kevättalvella 2014 hän sijoittui toiseksi Ski Classics -sarjaan kuuluneessa 61 kilometrin Årefjellsloppetissa.
Holmenkollenin 50 kilometrillä (v) matka oli kuitenkin tavallaan liian pitkä Niskaselle. Hän jaksoi kärkiryhmän vauhdissa noin 34 kilometriä, mutta sen jälkeen hän ei pysynyt enää mukana.
Niskanen sijoittui kilpailussa kahdeksanneksi puolitoista minuuttia voittajasta jääneenä.
Niskanen kertoi kisan jälkeen Viaplayn haastattelussa joutuneensa oksentamaan noin 30 kilometrin hiihdon jälkeen.
”Ennen kahta viimeistä kierrosta jouduin niin sanotusti tyhjentämään itseni. Sen jälkeen loppu oli taistelua. Varsinkin se viides kierros oli tosi paha. Tuntui, että miten vain selviää pois. Viimeinen kierros meni ihan hyvin”, Niskanen sanoi Viaplaylle.
Niskanen kertoi keskittyneensä napsimaan mahdollisimman paljon maailmancupin pisteitä. Niitä oli tarjolla loppusijoituksen lisäksi jo matkalla kirimaaleista.
”Minulla ei ollut sijoitustavoitetta. Halusin saada mahdollisimman monta pistettä kokonais- ja normaalimatkojen cupiin. Kisan tulosta ajatellen alku piti hiihtää tyhmästi ja piti kiriä niihin. Se oli lopusta hiukan pois, eikä ollut helppo matka.”
Välillä näytti jo siltä, että kolmannneksi sijoittunut 10 kilometrin tuore maailmanmestari Jessie Diggins nousisi Niskasen ohi normaalimatkojen maailmancupin kärkeen, mutta Niskanen pysyi edellä seitsemällä pisteellä (970–963).
”Totta kai himoitsen sitä voittoa, mutta niin himoitsee Digginskin. Hän latasi niihin kirimaaleihin ja halusi kaikki mahdolliset pisteet pois”, Niskanen sanoi.
Maailmancupissa on jäljellä kaksi normaalimatkan osakilpailua. Ne molemmat hiihdetään perinteisellä, joka on Niskaselle vahvempi ja Digginsille heikompi hiihtotapa.
”Toivotaan parasta, että minulla olisi pieni etulyöntiasema”, Niskanen sanoi Viaplaylle.
Maailmancupin kokonaiskilpailussa Niskanen pysyi kolmantena.
Kilpailun voitosta käytiin jännittävä kamppailu, ja loppusuoran kirissä vahvin oli yllättäen Norjan Ragnhild Gløersen Haga.
Aiemmin tällä kaudella Haga oli kilpaillut maailmancupissa vain kolmessa henkilökohtaisessa kilpailussa ja yhdessä viestissä. Paras sijoitus oli kymmenes.
Norjan MM-joukkueessa Haga jäi varahiihtäjän paikalle. Vuoden 2018 olympialaisissa hän voitti kultaa 10 kilometrillä (v).
”Tämä oli urani toiseksi paras kilpailu olympiavoiton jälkeen”, Haga sanoi tv-haastattelussa ennen menoa tapaamaan perinteiseen tapaan Norjan kuninkaallisia.
Toiseksi sijoittui Norjan MM-mitalisti Astrid Øyre Slind, jolla päättyi hurja urakointi.
Slind saavutti MM-kisoissa kultaa viestissä ja pronssia yhdistelmäkilpailussa.
Runsas viikko sitten lauantaina Slind sijoittui MM-kisojen 30 kilomerillä kymmenenneksi. Seuraavana päivänä hän puolusti voittoa Ski Classics -sarjan Vasaloppetissa (90 km) ja sijoittui viidenneksi.
Ja nyt tuli 50 kilometrillä uran paras mc-sijoitus.
Eveliina Piippo sijoittui kilpailussa kymmenenneksi, mutta hän oli yhdessä vaiheessa reilusti Niskasen edellä.
”45 kilsaa oli ihan mukavaa. Aavistelin, että tässä tulee ihan erilainen väsymys, ja lihas loppui ihan täysin. On jotenkin erikoinen olo tällä hetkellä”, Piippo sanoi Viaplaylle.
Kilpailun jättivät väliin muun muassa Ruotsin kaksinkertainen maailmanmestari Ebba Andersson ja MM-mitalisti Frida Karlsson. Ruotsin joukkueen mukaan kummallakin oli lieviä vilustumisen oireita.
Krista Pärmäkoski on toistaiseksi sivussa kilpailuista koronatartunnan takia.