MM-saldo jäi vaisuksi – hiihdon päävalmentaja kritisoi keskustelua: ”Kiinnitetään monesti huomiota kaiken maailman nippeliasioihin”

”Kun kaikki osa-alueet eivät onnistu ihan sataprosenttisesti, niin silloin mitalia ei tule”, Teemu Pasanen sanoo.

Hiihdon maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen kommentoi Suomen saldoa 50 kilometrin kisan jälkeen.

5.3. 18:34

Planica

Suomen saldoksi Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisoissa jäi yksi hopea. Se tuli yllättäen miesten viestistä.

Mitalien määrä oli siis sama kuin Seefeldissä 2019 ja Falunissa 2015. Saldo on pettymys, kun vielä vuosi sitten Pekingin olympialaisissa Suomella riitti ilonaiheita.

”Miesten viestimitali oli positiivinen asia. Se kertoo tason laajuudesta, kun neljän hiihtäjän pitää onnistua. Naisten viestissä hävisimme pari sekuntia Ruotsille. Se oli ok. Muuten ei mennyt niin kuin tavoittelimme”, hiihdon maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen sanoi päätösmatkan eli 50 kilometrin kisan jälkeen.

Pasanen luetteli useita urheilijoita, joilla ei varsinaisesti ollut ongelmia kuntonsa kanssa. Vain Krista Pärmäkoski oli selkeästi heikommassa iskussa kuin on parhaimmillaan tälläkin kaudella ollut.

Odotukset kohdistuivat lähinnä Iivo Niskaseen ja Kerttu Niskaseen.

”Ykkösurheilijat eivät ihan onnistuneet. Kerttu ja Iivo olivat hyvässä kunnossa, mutta menestys on niin pienistä asioista kiinni. Kun kaikki osa-alueet eivät onnistu ihan sataprosenttisesti, niin silloin mitalia ei tule.”

Tältä osin Pasanen vertasi tilannetta vuoden takaisiin olympialaisiin, joissa niin urheilijat kuin taustajoukot onnistuivat päivästä toiseen.

Pasanen ei suoraan sanonut, missä asioissa Suomi olisi voinut onnistua paremmin.

”Täälläkin päivittäin vaihtui, että joku maa onnistui ja joku ei. Se on niin hirvittävän monesta yksityiskohdasta kiinni. Osittain se on myös tuuria.”

Selkeä ilonaihe oli 20-vuotiaan Niko Anttolan näyttävä sisääntulo aikuisten arvokisoihin.

Mitä Suomi sitten voi tehdä jatkossa paremmin? Teemu Pasasen mielestä resepti on yksinkertainen: menestys vaatii raakaa työtä.

”Suomalaisessa hiihtokeskustelussa kiinnitetään monesti huomiota kaiken maailman nippeliasioihin ja keskustelu menee vähän säätämiseen ja pieniin yksityiskohtiin. Puhutaan paljon välineistä, tekniikoista ja taktiikoista, mutta täälläkin huomattiin, että menestys vaatii raakaa kuntoa. Fyysisten ominaisuuksien pitää olla sillä tasolla, että ollaan todella lähellä kärkeä. Sen jälkeen viimeiset sekunnin tehdään pienillä asioilla.”

Pasasen mukaan kokonaistasoa pitääkin saada paremmaksi, jotta kärjessä ja sen välittömässä tuntumassa olisi enemmän hiihtäjiä.

”Ei Norjallakaan aina kaikki onnistu, mutta siellä on hiihtäjiä niin hirvittävästi.”

Norja oli odotetusti aivan ylivoimainen miesten hiihdoissa Planicassa. Norjalaiset voittivat kaikki mestaruudet ja sprinttipronssia ja 50 kilometrin pronssia lukuun ottamatta myös kaikki mahdolliset mitalit.

Ruotsi taas hallitsi naisten hiihtoja Ebba Anderssonin, Frida Karlssonin ja sprinttitähtien johdolla.

”Norja on miehissä aivan ylivoimainen. Ei siinä ole kellään muulla oikein minkäänlaista sanaa”, Pasanen sanoi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut