Kerttu Niskasen suksissa ei ollut paras luisto – vei lopullisesti mitalisaumat

Hiihtomaajoukkueen valmentaja Jussi Piirainen sanoi suoraan, että Kerttu Niskasen ja muidenkaan suomalaisten kalusto ei ollut siinä kunnossa, että niillä olisi taisteltu paremmista sijoituksista.

Kerttu Niskanen oli maalissa erittäin pettynyt.

4.3. 16:18

Planica

Suomalaishiihtäjien sukset ja niiden luistamattomuus oli suurin puheenaihe naisten 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisan jälkeen.

Hopeajuhliin päättyneessä miesten viestissä perjantaina Suomen voiteluryhmä onnistui erinomaisesti. Aurinkoisessa ja lämpimässä säässä käydyssä naisten 30 kilometrin kisassa ongelmia kuitenkin riitti.

Kerttu Niskanen kamppaili päämatkallaan viime kilometreille asti mitalista mutta taipui lopulta kuudenneksi.

Suomen voitelupäällikkö Mika Venäläinen myönsi, että Niskasen sukset eivät luistaneet kyllin hyvin. Vikaa oli etenkin toisessa parissa.

Venäläisen mukaan huonolla luistolla oli iso vaikutus Niskasen tulokseen.

”Hän sanoi toki, ettei jaksanutkaan, mutta kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos ei ole ihan huippusuksi, niin ei täällä pärjää.”

Naisten päävalmentaja Jussi Piirainen sanoi suoraan, että Niskasen ja muidenkaan suomalaisten kalusto ei ollut siinä kunnossa, että niillä olisi taisteltu paremmista sijoituksista.

”Tällä kertaa meidän joukkueella oli ilmeisesti ollut selvästi heikompaa luistoa kuin muilla. Kilpaileminen menee raskaaksi, kun alamäessä tulee takkiin ja suksi on hitaampi jokaisessa maastonkohdassa.”

Hidas suksi kuluttaa myös hiihtäjän voimia, mutta tarkkaa arvioita siitä, kuinka paljon kalusto kunkin urheilijan kohdalla vaikutti lopputulokseen, on vaikea tehdä.

Piirainen arvioi, että Niskanen oli joka tapauksessa mitalikunnossa.

Menikö Niskasen mitali kehnoon luistoon, Jussi Piirainen?

”Ainakin se vaikutti siihen ja teki sen [mitalin] tosi vaikeaksi. Menestymisessä jokaisen osa-alueen on oltava huipputasolla. Mitaleja ei noin vain oteta, jos alla ei ole kilpailu­kykyistä kalustoa.”

Oliko huolto sillä tasolla kuin mitaliin vaaditaan?

”Tällä kertaa huollossa ei onnistuttu niin hyvin kuin olisi pitänyt onnistua.”

Naisten hiihtomaajoukkueen valmentaja Jussi Piirainen.

Niskanen hävisi pronssille hiihtäneelle Ruotsin Frida Karlssonille lopulta 15 sekuntia.

Piirainen ei osannut arvioida, oliko kyse epäonnistuneesta luistovoitelusta ja pohjan kuvioinnista vai oliko pitovoitelun luisto-ominaisuus heikko.

Hän ei myöskään osannut sanoa, vaikuttiko Kerttu Niskasen kaatumisessa saama vamma vielä 30 kilometrin kisassa.

”Jonkun verran se voi hyvin vaikuttaa, mutta uskon, että Kerttu oli siitä huolimatta tänään mitalikunnossa ja taistelikin siitä.”

Suomen naiset jäivät Planican MM-laduilla ilman mitalia. Parhaita suorituksia olivat Kerttu Niskasen viides sija yhdistelmäkisassa ja viestin nelossija.

Krista Pärmäkoski oli yhdistelmäkisassa kuudes.

”Emme päässeet asetettuun tulostavoitteeseen. Jos mitaleja katsotaan, se näyttää nollaa”, Piirainen totesi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut