Therese Johaugilla ja Aino-Kaisa Saarisella on jäiset välit –norjalaisella ei ole aikomustakaan hieroa sovintoa

Therese Johaug kertoi Planicassa, ettei hänellä ole Aino-Kaisa Saarisen kanssa mitään puhuttavaa. Norjalaistähti katsoi Saarisen ilakoineen hänen dopingkärsimyksillään.

Therese Johaug on Planicassa NRK:n asiantuntijana.

28.2. 9:01

Kun 18 kultamitalia arvokisoissa saavuttaneen Therese Johaugin elämäkerta ilmestyi Norjassa viime lokakuussa, kirjassa ei juuri suomalaishiihtäjien nimiä esiintynyt. Mutta se, joka esiintyi, oli sitten selvästi mennyt syvälle norjalaisen ihon alle: uransa 2018 lopettanut moninkertainen maailmanmestari Aino-Kaisa Saarinen.

Johaug paljasti toimittaja Anders Skjerdingstadin kirjoittamassa Hele historien -elämäkerrassa katkeroituneensa valtavasti Saarisen kommenteista norjalaisen 2016 tapahtuneen dopingkärynsä tiimoilta.

Kun Johaug positiivisen dopingnäytteen jälkeen oli pitänyt Oslossa lehdistötilaisuuden, Italian Livignossa harjoitellut Saarinen taas marssi aviomiehensä Tom Gustafssonin kanssa samaan apteekkiin, josta Johaugille oli käryn aiheuttajaksi kerrottua lääkevoidetta ostettu.

Saarinen poseerasi näkyvällä dopingvaroituksella varustettu pakkaus käsissään, ja aviomies otti kuvan. Hiihtomaissa laajaa medianäkyvyyttä saanut otos sai tässä vaiheessa vasta väliaikaiseen kilpailukieltoon asetetun Johaugin raivoihinsa:

”Saarinen oli sanonut (Ilta-Sanomien) toimittajalle olevansa liian kokenut uskoakseen positiivisen dopingnäytteen antaneiden selityksiin. Tiesin varautua siihen, että tällaisia reaktioita tulee ja hoin itselleni, että ei pidä välittää muiden mielipiteistä. Mutta helppoa se ei ollut”, Johaug tilittää kirjassa.

Therese Johaug saavutti vasta 2022 ensimmäisen kerran henkilökohtaisia olympiakultamitaleita, kolme kappaletta.

Erityisesti Saarisen kuva otti lujille:

”Provosoiduin pahasti. Tuntui siltä, että hän nautti tilanteestani”, Johaug muistelee kirjassa.

Norjassa erinomaisesti myynyttä elämäkertaa ei ole ainakaan toistaiseksi käännetty suomeksi.

Viimeisen tikarin Saarinen iski kilpasiskon kylkeen elokuussa 2017, kun Johaugin kilpailukieltoa pidennettiin vuoden 2018 olympiakisojen yli.

”Saarinen oli sanonut Ilta-Sanomat-lehdelle odottaneensakin rangaistukseni kovenevan ja pitävänsä sitä asianmukaisena. Siinä mielessä hän oli johdonmukainen ja luotettava, että tiesin hänen toivovan minulle pahinta mahdollista joka käänteessä”, Johaug tilitti teoksessa.

Edelliskerran Therese Johaug tapasi Aino-Kaisa Saarisen 2020, kun tämä työskenteli Salpausselän kisojen pääsihteerinä.

Edelliskerran Johaug on tavannut Saarisen 2020 Lahden maailmancupissa, jossa suomalainen silloin työskenteli pääsihteerinä. Norjalaisen hämmennys oli täydellinen, kun Saarinen tuli pyytämään selfietä. Sitä Johaug piti jo röyhkeyden korkeana veisuna.

Sanoman kisatoimitus tapasi maanantaina Planican hiihtostadionilla Johaugin, joka työskentelee kisoissa Norjan yleisradioyhtiön NRK:n asiantuntijana. Toisen asiantuntijan, valmentaja Fredrik Auklandin kanssa lenkillä ollut, kesällä esikoisensa synnyttävän Johaugin ilme oli näkemisen arvoinen, kun hän kuuli myös Saarisen saapuvan maanantaina Sloveniaan samoihin kuvioihin.

”Hän siis tekee työtä Suomen televisiolle?”

Tunnelma on stadionilla tiivis, sillä NRK:n ja Ylen studiot sijaitsevat vierekkäin, ja useita lämpimiä kohtaamisia on luvassa.

Johaug nauroi, kun Sanoman kisatoimitus kysyi, onko hän MM-kisoissa valmis puristamaan suomalaisen kättä tai keskustelemaan kirjassa esille nousseet asiat halki.

Sotshin olymnpiakisoissa 2014 Aino-Kaisa Saarisen ja Therese Johaugin raju pronssiotatus meni kahdella sekunnilla norjalaisen eduksi.

”En todellakaan. Aino-Kaisa tietää varmasti, mitä on sanonut ja nyt hän seisoo niiden sanojensa takana. Minulla ei ole mitään aikomusta keskustella hänen kanssaan. Olen siitä asiasta (dopingtapauksesta) sanottavani sanonut.”

”Kirjassa teen aivan varmasti selväksi sen, että hänellä on omat näkemyksensä ja minun näkemykseni tapahtumista poikkeavat kovasti niistä. Emme saavuta yksimielisyyttä, hyväntuulinen hapenottokone naurahti.”

Hän lopetti uransa viime keväänä saavutettuaan Pekingin olympiakisoissa vihdoin ensimmäiset henkilökohtaiset olympiavoittonsa, kolme kappaletta. Maailmanmestaruuksia hän oli ehtinyt saavuttaa siihen mennessä 14 kappaletta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut