Planican oikukas sää voi muuttua piinaavan nopeasti – ”Ei yksikään ennuste näyttänyt ihan oikein”

Kun kello lyö kolme, olosuhde muuttuu hetkessä Planicassa. Se on huoltojoukkojen huomioitava jo torstain sprintissä.

Hiihtäjillä riittää testattavaa MM-kisoissa. Joni Mäki valmistautui sprinttikisaan harjoituksissa keskiviikkona.

23.2. 10:00

Planica

Suomen hiihtomaajoukkueen voitelupäällikkö Mika Venäläinen astelee päivän harjoitusten ja suksitestien jälkeen Planican hiihtostadionilla ja katsoo taivaalle. ”Piti olla pilvistä, mutta ei täällä minusta nyt kovin pilvistä ole”, hän tokaisee.

Aurinko porottaa käytännössä pilvettömältä taivaalta. Lämmintä on virallisten mittarien mukaan kymmenisen astetta, mutta paikalla voisi tepastella t-paidassa. Tällaista on Planicassa viime päivinä ollut.

Aurinkoiset paikat lämpenevät, mutta MM-kisareiteille mahtuu myös varjoisia osuuksia. Se olisi vielä hallittavissa, mutta vaikeaksi ja stressaavaksi tilanteen tekee nopea vaihtuvuus.

”Ennusteita ei ole voinut ottaa kovin vakavasti. Tällekään päivälle ei yksikään ennuste näyttänyt ihan oikein.”

Korkea lämpötila ei tuo mieleen hiihtokisoja, mutta olosuhteet eivät ole lämmön osalta poikkeukselliset. Vastaavaan on totuttu viimeisimmissä MM-kisoissa Saksan Oberstdorfissa ja Itävallan Seefeldissä. Niissä lämpötilat nousivat pahimmillaan vielä korkeampiin lukemiin. Suomi sai kaksi vuotta sitten kaksi hiihtomitalia ja neljä vuotta sitten vain yhden.

Suomen huoltojoukot ovat valmistautuneet muuttuviin olosuhteisiin testaamalla mahdollisimman paljon eri aikoihin päivästä. Huoltajien ja hiihtäjien on päästävä jyvälle, mitkä sukset, pohjakuviot ja voiteet toimivat milläkin säällä. Venäläisen mukaan voitelun onnistuminen voi olla nopeasti muuttuvassa säässä suurin haaste, vaikka kokonaisuudessaan suksen valinta on merkittävin.

”Päivä kerrallaan mennään, ja katsotaan, miten huomenna onnistumme. Pyrimme ennakoimaan, mikä on kuitenkin tosi vaikeaa”, Venäläinen sanoo torstain sprinttikisaan viitaten.

Sprinttikilpailu on huollon ja suksien toimivuuden kannalta heti mielenkiintoinen. Aurinko painuu hiihtostadionia ympäröivien jylhien vuorten taakse melko tasan kolmelta päivältä. Sen jälkeen lämpötila tippuu nopeasti ja rata nopeutuu. Sprintin erävaihe käynnistyy puoli kolmelta paikallista aikaa, joten olosuhde muuttuu äkisti kisan aikana. Suksivastaavien on oltava hektisessä kilpailussa entistäkin valppaampana.

Torstai

Sprinttikisan suomalaiset

Naiset: Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Jasmin Kähärä, Johanna Matintalo.

Miehet: Ville Ahonen, Niilo Moilanen, Joni Mäki, Lauri Vuorinen.

Aikataulu: Karsinnat kello 13, erävaihe kello 15.30.

Tulevina päivinä pitäisi olla ainakin ajoittain myös hieman viileämpää eikä vesi- ja räntäsateilta todennäköisesti vältytä. Myös lunta voi tulla, vaikka Planican alueella ei ole tullut tuoretta lunta kuukauteen.

Mika Venäläisellä on selkeä toivekeli. ”Kyllä me odottelemme yhtäkkistä lumisadetta. Sellaista viime vuoden Lenzerheiden kilpailua”, hän sanoi ja venytti naamansa leveään hymyyn. Lenzerheidessa joulukuussa 2021 nähtiin historiallinen temppu, kun Iivo ja Kerttu Niskanen voittivat nollakelissä ja sankassa lumisateessa käydyt perinteisen väliaikalähtökisat.

Vesikelistä on tältä kaudelta kokemusta vain Oberstdorfista tammikuun alusta. Siellä hiihdettiin tykkilumella, aivan kuin MM-kisoissa 2021. Planicassa suksien alla myös luonnonlunta, mikä vaikuttaa huoltoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut