Onnellinen Nooralotta Neziri palasi mitalikantaan: ”Tämä oli henkinen taistelu”

Jalkaleikkauksesta toipunut Neziri kilpaili SM-halleissa ensi kertaa kolmeen vuoteen. Aitajuoksija Viivi Lehikoinen voitti Suomen mestaruuden sivu­lajissaan, vaikkei edes tykkää kisata hallissa.

Anna Pursiainen (vas.) juoksee 60 metrin Suomen mestariksi. Nooralotta Neziri pinkoo vieressä toiseksi ja Johanna Kylmänen kolmanneksi. Pirkitta Marjanen (oik.) on viides.

18.2. 18:10

Nooralotta Neziri oli yleisurheilun SM-hallien iloisin hopeamitalisti lauantaina Liikuntamyllyssä Helsingissä.

Käytännössä puoli vuotta juoksematta ollut Neziri teki vahvan paluun kilpakentille. Leipälajiinsa aitajuoksuun hän palaa vasta ulkoradoilla, mutta hyvä tulos sileällä 60 metrillä palautti itseluottamuksen ja uskon tulevaan.

Finaalissa Nezirin hopea-aika oli 7,46 sekuntia, jolla hän jäi vain kaksi sadasosaa viikon takaisesta testijuoksustaan Tampereella. Alkuerissä Neziri juoksi ajan 7,48 ja välierissä 7,49.

”Tämä oli henkinen taistelu. Kolme juoksua oli šokki kropalle. Ensi viikko menee palautellessa”, Neziri sanoi.

Pikamatkan Suomen mestariksi juoksi espoolainen Anna Pursiainen ennätysajallaan 7,39. Johanna Kylmänen juoksi pronssia, 7,49. Toinen aitajuoksija Annimari Korte oli kuudes ajalla 7,59. Sunnuntaina Korte juoksee 60 metrin aidat.

Neziri on harjoitellut normaaliin tapaan vasta kuukauden. Siihen nähden sileä 60 metrin juoksu meni jopa yläkanttiin.

”Minulle tämä on pelkää plussaa. En suunnitellut juoksevani hallikaudella. Piikkarit olivat jalassa ensi kertaa joulukuun puolivälin jälkeen. Minulla on syksystä asti ollut tunne, että mitähän tästä tulee”, Neziri sanoi.

Kaksi edellistä ulkoratakautta vammojen takia menettänyt Neziri kävi elokuussa leikkauksessa, jossa kantapäästä poistettiin luupiikki. SM-halleissa hän kilpaili ensi kertaa sitten vuoden 2020.

”En voi olla pettynyt, kun niin vähällä juoksuharjoitelelulla tulee tällainen tulos. Toisaalta olen tehnyt hyvin voimaharjoittelua. Ensi viikon jälkeen alan taas harjoitella aitajuoksua varten.”

Neziri vaihtoi kesällä valmentajaa, kun yhteistyö itävaltalaisen Philipp Unfriedin kanssa päättyi. Uutena valmentajana Porissa aloitti Matti Vyyryläinen.

”Nooralotta on todella lahjakas. Kun hänen aitatekniikkansa saadaan kuntoon, hän juoksee kesällä ennätyksensä. Se on vähimmäistavoite”, Vyyryläinen sanoi.

Nezirin ennätys 100 metrin aidoissa on 12,81 sekuntia. Hallissa hänen aita­ennätyksensä 60 metrillä on 7,91. Se oli voimassa oleva Suomen ennätys vielä tähän talveen, kunnes Reetta Hurske alitti sen.

Neziri haki opetus- ja kulttuuriministeriön urheilijan apurahaa, muttei saanut sitä.

Ministeriön apurahapäätökset ovat kuohuttaneet yleisurheiluväkeä, koska Suomen urheiluliiton esitys muuttui Olympiakomitean käsittelyssä. Korte ei saanut hakemaansa 10 000 euron apurahaa.

”En meinannut ensin edes hakea apurahaa. Osasin odottaa, etten saa, kun minulle oli viime vuodelta tuloksia vain hallikaudelta”, Neziri sanoi.

Viivi Lehikoinen ja Aino Pulkkinen kävivät tiukan kamppailun naisten 400 metrin voitosta.

Naisten 400 metriä ei ollut sattumalta SM-hallien avauspäivän päätöslaji. Mukana piti olla kolme juoksijaa Suomen kaikkien aikojen listan neljän parhaan joukosta.

Kauden tilastoykkönen ja viime kaudella 400 metrin aitajuoksussa säväyttänyt Viivi Lehikoinen voitti niukasti Suomen mestaruuden sadasosasekuntien jännityskamppailussa.

Lehikoinen juoksi uransa toiseksi parhaan aikansa 52,96. Myös Aino Pulkkinen alitti 53 sekuntia (52,98), mitä voidaan pitää jo kelpo aikana.

”Itse olen sitä mieltä, ettei kannata kisata hallikaudella. Nyt meni alle 53 sekunnin ja alle ulkoratojen ennätyksenkin. Tästä on hyvä alkaa rakentaa kesäkautta”, Lehikoinen sanoi.

Hallikisoille suopeaksi pään käänsi sveitsiläinen valmentaja Laurent Meuwly, jonka tallissa Lehikoinen saa harjoitella kovassa seurassa.

”Aluksi ajattelin, että millään pysy siellä muiden vauhdissa, mutta nyt pysyn. Kilpailut ovat vahvuuteni”, Lehikoinen sanoi.

Samassa juoksutallissa treenaa muun muassa 400 metrin aitojen Euroopan mestari, hollantilainen Femke Bol.

Viikko sitten Lehikoinen juoksi Metzissä Suomen kaikkien aikojen toiseksi parhaan halliajan 52,52. Ella Räsänen juoksi kymmenen vuotta sitten 52,37.

Pitkän tauon jälkeen radalle palanneen Räsäsen piti myös kisata SM-halleissa, mutta hänelle nousi kuume.

”Harmittaa tosi paljon. Tehtiin perjantaina päätös vetäytyä. Korkeaa kuumetta ollut nyt pari päivää”, Räsänen viestitti.

Viljami Kaasalainen ei perunut osanottoaan, vaikka myös hänellä oli flunssaa. Kaasalainen uusi mestaruutensa 400 metrillä ajalla 48,59.

”Aika ei kiinnostanut tänään yhtään. Onnellinen, että olen hengissä ja sain kultaa. Ei ollut fiksua lähteä juoksemaan ja meinasin jo luovuttaa kymmenen minuuttia ennen starttia, mutta luonto ei antanut periksi”, Kaasalainen sanoi.

Elina Lampela taivutti seiväshypyssä mestariksi tuloksella 451 senttiä. Euroopan mestari Wilma Murto ei osallistunut. Hän keskittyy hiomaan tekniikkaansa EM-halleihin maaliskuun alussa.

Joonas Rinne kiri 1500 metrin voittoon. Sunnuntaina hän tavoittelee SM-halleissa tuplakultaa 800 metrillä, jolla hän tähtää vähintään välieriin EM-halleissa maaliskuun alussa.

Samuli Samuelsson juoksi 60 metrin Suomen mestariksi kauden kotimaisella kärkiajalla 6,65 sekuntia.

Elina Lampela ylitti seiväshypyssä 451 senttiä, vaikka oli vaikeuksissa aloituskorkeutensa (420) kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut