Pori
Ässien nimissä pelattiin jalkapalloa vuoteen 1981. Musan Salaman nimissä pelattiin puolestaan jääkiekkoa vuoteen 1972. Molemmissa oli aikoinaan varsin tavallista, että kesäisin samat pelaajat pelasivat jalkapalloa kesäisin ja jääkiekkoa talvisin.
Ympyrä sulkeutuu pieniltä osin vuonna 2023.
Ässien vuonna 2013 syntyneet pojat ottavat jalkapallon osaksi joukkueen oheisharjoittelua. Lisäksi he osallistuvat kesän piirisarjaan ja muutamiin turnauksiin MuSa Ice -joukkueena.
MuSan tiedotteen mukaan joukkueeseen on ilmoittautunut jo 26 Ässien 2013-ikäluokan pelaajaa.
MuSan junioripäällikkö Mikko Heikkilä kertoi jo aiemmin keskustelleensa Ässien 2013-syntyneitä valmentavan Janne Laitilan kanssa monilajisuuden haasteista perheille, ja miten siihen pitäisi reagoida. Laitila ja muu ässäjuniorien valmennusryhmä teki MuSalle ehdotuksen, josta kuvio työstettiin kuntoon.
Jo 10-vuotiailla junioreilla jalkapallon ja jääkiekon yhdistäminen on vaikeaa. Pelit ja harjoitukset menevät usein päällekkäin ja harjoituksia alkaa olla määrällisestikin paljon.
Laitilan mukaan heidän joukkueessaan on monta poikaa, jotka ovat aiemmin pelanneet jalkapalloa.
”Kesällä jalkapallo toimii hyvänä oheisharjoitteluna. Lisäksi meillä on pitkä kesäkausi, jolloin ei pelata jääkiekkoa. Pojat kuitenkin kaipaavat kilvoittelua. Aloimme pohtia, miten voisimme asian ratkaista. Kun asia sitten esitettiin MuSalle, saimme homman tulille saman tien”, Laitila kertoo tiedotteessa.
MuSa Ice -kuvio ei sulje pois mahdollisuutta, että Ässien pelaajat voivat osallistua myös MuSan ikäkausijoukkueeseen, jos joku haluaa harjoitella kesällä enemmän jalkapalloa.
”Konsepti ei ole Porissa uusi, sillä 2006-ikäluokassa ToVella ja Ässillä oli saman suuntainen yhteistyökuvio. Myös MuSalla on ollut vastaavaa yhteistyötä aiemmin Narukerän kanssa”, Heikkilä kertoo.
”Mielestäni erittäin tärkeää tässä yhteistyökuviossa on huomioida se, että molempien seurojen halu on mahdollistaa harrastaminen mahdollisimman pitkään. Ykköslajin valinta tulee eteen yhä aikaisemmin. Tämän ei pitäisi kuitenkaan tarkoittaa sitä, että lasten ja nuorten pitäisi joutua jättämään muut lajit kokonaan. Pidän erikoisena ajatuksena sitä, että harrastamisen mahdollistaminen veisi jotain pois tavoitteelliselta kilpaurheilulta.”