Pori
Porilainen nyrkkeilyvaikuttaja, lajin iso taustavoima ja huippuvalmentaja Kalevi "Kille" Takala on kuollut. Maanantaina menehtynyt Takala oli kuollessaan 77-vuotias.
Takala tuli tunnetuksi nyrkkeilyn todellisena monitoimimiehenä ja laatuvalmentajana. Kaiken kaikkiaan hän teki yli kuusi vuosikymmentä töitä rakastamansa lajin eteen.
Takala valmensi urallaan muun muassa olympiakävijöitä Joni Nymania, Lasse Frimania, ja Pekka Ruokolaa. Hän oli myös MM-pronssia sekä EM-kultaa urallaan voittaneen Elina Gustafssonin valmentaja.
Takalan tunnetuin valmennettava Nyman saavutti menestyksekkäällä urallaan olympiapronssia Los Angelesissa vuonna 1984 ja EM-hopeaa vuonna 1985. Hän voitti SM-kultaa vuosina 1980, 1981, 1982, 1984, 1986 ja 1988.
”Kille oli äärimmäisen kova valmentaja. Hän teki itse kovasti töitä ja oli urheilumies kaikin tavoin. Olin hänen valmennettavanaan niin hyvässä kunnossa, että sitä tiesi olevansa valmis ihan kaikkeen, suru-uutisesta tiistaina kuullut Nyman sanoo Satakunnan Kansalle.
Nyman kertoo, että Takalan rooli hänen menestymisensä taustalla oli valtava.
”Minulla oli tietysti omaa lahjakkuutta, mutta Kille teki minusta nyrkkeilijän. Hän oli todella hyvä valmentaja. Silloin, kun hänen harjoituksiinsa meni, niin tiesi jo etukäteen, että siellä vedetään laadukkaasti ja täysillä. Oli koko ajan sellainen tekemisen meininki ja siitä itse tykkäsin.”
”Hän oli aina hyvässä kunnossa ja eli raitista elämää. Välimatkan takia emme nähneet kovin usein, mutta aina välillä tapasimme aktiiviurani jälkeenkin”, Helsingissä nykyään asuva Nyman kertoo.
Takala teki Nymanin ohella myös muun muassa Elina Gustafssonista hyvän tason nyrkkeilijän. Takala kertoi Satakunnan Kansan vuonna 2019 tehdyssä haastattelussa valmennussuhteestaan Gustafssoniin.
”Elina oli hyvä valmennettava. Hän teki kaiken, mitä käskettiin, ja se riittää. Elina on pässi luonteeltaan. Se on ominaisuus, joka tekee nyrkkeilijästä hyvän”, Takala sanoi haastattelussa.
Omalla nyrkkeilyurallaan Takala iski yhteensä 241 kilpailuottelua. Hänellä on tilastoissaan 12 maaotteluedustusta. Saavutuksiin lukeutui myös kolme poikien Suomen mestaruutta, yksi nuorten mestaruus ja kaksi yleisen sarjan mestaruutta (1964 ja 1967).
Takala perusti Porin NMKY:n nyrkkeilyseuran vuonna 1976. Hän oli myös järjestämässä Suomen ensimmäistä naisnyrkkeilytapahtumaa 1980-luvun loppuvaiheessa.
Takala sai vuonna 2019 Suomen Nyrkkeilyliiton kunniapalkinnon nyrkkeilyn eteen tehdystä työstä.