Jan Vapaavuori jarruttelee boikotti­puheita: ”Voi tapahtua hyviä tai huonoja asioita”

Ruotsi ei lähde boikotoimaan kisoja ilman YK:n suositusta, mutta Suomella ei ole kiire määrittää boikottilinjaansa.

Jan Vapaavuoren mielestä boikottikeskustelujen aika on lähempänä olympialaisia.

7.2. 16:20

Suomen olympiakomitea ei aio kiirehtiä boikottilinjojen vetämistä Pariisin kisojen osalta, sanoo puheenjohtaja Jan Vapaavuori.

Ruotsin olympiakomitean Peter Reinebo sanoi tiistaina Expressenin haastattelussa, että Ruotsista aiotaan lähettää joukkue Pariisin kisoihin, ellei boikotti ole YK:n suositus. Pariisin kisat kilpaillaan vuonna 2024 heinä-elokuun taitteessa.

”Meidän mielestämme vielä ei ole aika tämän tyyppiselle keskustelulle. Elämme epävarmassa maailmassa, ja Pariisiin on tosi pitkä aika vielä. Voi tapahtua hyviä tai huonoja asioita. Maailma on opettanut, että ennakoimatonta tapahtuu. Meillä ei ole syytä, emmekä pidä viisaana, että otettaisiin vahvoja kantoja”, Vapaavuori sanoo.

KOK on ilmoittanut haluavansa tutkia mahdollisuuksia päästää venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat mukaan olympialaisiin niin sanottuina neutraaleina urheilijoina.

Boikotin mahdollisuus on noussut esiin, kun esimerkiksi Puolan urheiluministeri Kamil Bortzniczuk on sanonut, että Euroopassa olisi mahdollisuuksia laajaan Venäjän vastaiseen boikottiin, mikäli maan urheilijoita päästetään mukaan olympialaisiin.

Vapaavuori muistuttaa, että asiasta on puhuttu ennen kaikkea poliittisella puolella, ei niinkään olympialiikkeen piirissä.

Suomen urheilusta vastaava ministeri Petri Honkonen (kesk) on sanonut Ilta-Sanomille, että boikotti ei olisi hallituksen päätettävissä oleva asia.

Olympiajoukkueen lähettämisestä päättää Suomen Olympiakomitea. Poliittiset päättäjät eivät Vapaavuoren mukaan ole olleet Olympiakomiteaan yhteydessä aiheen tiimoilta.

Myöskään urheilijoilta ei ole tullut yhteydenottoja Vapaavuorelle sen paremmin boikotin puolesta kuin vastaankaan.

”Meillä on tietysti valtava määrä urheilijoita, jotka kokevat ja näkevät tilanteen kovin eri tavoin”, Vapaavuori sanoo.

Lue lisää: Ruotsi tyrmää boikotin ja aikoo lähettää olympia­joukkueen Pariisiin

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut