Kohu maailmancupissa: venäläis­hiihtäjä ilmestyi ladulle

Venäläinen olympiavoittaja Julia Stupak ilmestyi Toblachin maailmancup-tapahtumaan.

Julia Stupak hiihti viime vuonna Salpausselän kisoissa juuri ennen kuin Venäjä aloitti sodan Ukrainaa vastaan.

3.2. 15:09

Kanssakilpailijat kokivat torstaina jättimäisen yllätyksen maastohiihdon maailmancup-tapahtumassa Toblachissa.

Norjalaishiihtäjät bongasivat laduilta venäläisen olympiavoittajan Julia Stupakin, joka hiihti kisaladuilla muiden huippuhiihtäjien kanssa.

Vielä kummallisemmaksi asian tekee se, että norjalaishiihtäjien mukaan Stupakilla oli päällään kisojen liivi, mikä vaatii kisa-akkreditoinnin.

"Olin yllättynyt, kun näin hänet siellä”, Tiril Udnes Weng kommentoi VG:lle.

Kysyttäessä hän erikseen vahvisti, että Stupakilla oli kisojen liivi yllään.

”Olen kuullut, että hän oli paikalla myös Livignossa”, Udnes Weng kertoi ja viittasi maailmancupin kisaan, joka hiihdettiin kaksi viikkoa sitten.

Kansainvälisen hiihtoliiton Fisin hallituksen jäsen Erik Röste vakuutti VG:lle, että venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden ei pitäisi saada hiihtää maailmancup-kisojen laduilla kisatapahtumien yhteydessä, edes harjoitusmielessä.

”En tiedä mitkä ovat Italian säännöt venäläisten maahantulon suhteen, mutta hänen ei pitäisi saada hiihtää kisaladuilla”, Röste sanoi.

Venäjän maajoukkueen valmentaja Juri Borodavko paljasti syyn Stupakin läsnäololle venäläissivusto Championatin haastattelussa.

”Hän on ollut Livignossa korkeanpaikanleirillä harjoittelemassa ja valmistautumassa Venäjän kansallisiin kilpailuihin. Harjoittelu korkealla on sopinut hänelle aiemminkin, minkä vuoksi päätimme, että hän menee Italiaan”, Borodavko totesi.

Borodavko vahvisti Championatille, että Stupak on harjoitellut viime aikoina myös Livignossa, runsaan parinsadan kilometrin päässä Toblachista.

Borodavkon puheista ei sen sijaan selvinnyt, miksi Stupak tupsahti nimenomaan Toblachin kisaladuille urheilijanliivi yllään.

Kansainvälisen hiihtoliiton Fisin kilpailupäällikkö Michal Lamplot kertoi NRK:lle huomauttaneensa venäläistä liivin käytöstä.

Lamplot vakuutti, ettei vastaava sääntöjen kiertäminen enää toistu. Lamplotin mukaan Stupak ei saanut minkäänlaista sanktiota Toblachin-visiitistään.

”Tapaus on loppuunkäsitelty”, hän sanoi.

Venäläiset suljettiin hiihdon kansainvälisistä kisoista pian sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa.

Stupak voitti viime vuonna olympiakultaa naisten viestissä ja pronssia parisprintissä.

Toukokuussa Venäjän presidentti Vladimir Putin ylensi hänet armeijan kapteeniksi seremoniassa, missä presidentti ylensi muitakin huippu-urheilijoita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut