Kerttu Niskasella on Toblachissa mukana ”paras mahdollinen henkinen valmentaja”

Kisavireen viimeistely alkaa Toblachin maailmancupin viestin jälkeen Italian Alpeilla.

Kerttu Niskanen hiihti Tour de Skillä kakkoseksi.

2.2. 18:39

Maastohiihtäjä Kerttu Niskasen ja valmentajapuoliso Juho Mikkosen MM-suunnitelmat ovat aikataulussa. Niskasella on alkukaudelta maailmancupin osakilpailuvoitto, kakkossija Tour de Skiltä ja kakkossija myös MM-kisojen kenraaliharjoituksesta eli sunnuntaina hiihdetystä 20 kilometrin yhteislähdöstä Ranskan Les Roussesissa.

Viime talvena Niskasen vauhti kiristyi samaan tapaan Pekingin talviolympialaisten lähestyessä. Hän saavutti olympialaisissa hopea- ja pronssimitalit.

Nykytasollaan Niskanen hiihtää voitoista ja mestaruuksista. Sen Niskanen paljastaa kerratessaan Tour de Skin seitsemän kilpailun rypästä, jossa hän hävisi 33 sekuntia Ruotsin Frida Karlssonille.

”Tourilla pitää onnistua tasaisesti joka kisassa, jos meinaa tehdä huipputuloksen”, Niskanen sanoo maailmancupin arvostetuimmasta osasta.

”Huipputulos” karkasi Niskasen ulottuvilta hänen ennalta parhaalla matkallaan eli perinteisen hiihtotavan kympillä Oberstdorfissa.

”Silloin minulla oli liian herkkä suksi, ja olin pitojen puolesta vaikeuksissa. Tuli 40 sekuntia takkiin, ja se oli ratkaisevaa”, Niskanen huokaa STT:n puhelinhaastattelussa.

Niskanen voitti joulukuussa Beitostölenissä maailmancupin kympin perinteisellä hiihtotavalla. Kauden muita kohokohtia ovat Val Müstairin takaa-ajon selvästi vauhdikkain hiihtoaika ja tuoreimpana Les Roussesin kakkostila Ruotsin Ebba Anderssonin kannoilla.

Andersson karkasi Niskaselta, mutta Planican MM-kisojen maastot sopivat Niskaselle paljon paremmin kuin Les Roussesin haarakäyntinousut.

”Taisin sanoa ennen maailmancupin alkua, että viimeistään Tourilla saisi tulla jotain välähdyksiä huippukunnosta. Val Müstairin kilpailu olikin aika samantyyppinen kuin Lenzerheiden voittohiihto viime talvena”, Niskanen vertaa nykyvirettään olympiatalveen.

”Sillä tavalla kunto on kehittynyt ihan suunnitelmien mukaan.”

Mikkonen arvioi tilanteen samoin Tourin jälkeen.

”Saimme varmistuksen, että olemme oikeilla raiteilla”, Mikkonen totesi Tour de Skin päätteeksi.

Niskanen keskittyi Tourin jälkeen tovin perusharjoitteluun ja palasi kilpailuihin viime viikonloppuna. Ennen MM-kisoja ohjelmassa on vielä Toblachin maailmancup, josta Niskanen suuntaa korkean paikan viimeistelyleirilleen Italian Seiser Almissa.

Toblachissa hiihdetään perjantaina vapaan hiihtotavan sprintti, lauantaina vapaan hiihtotavan kymppi ja sunnuntaina viesti. Niskanen hiihtää Toblachissa, mutta ajatukset ovat jo MM-vireen viimeistelyssä.

Niskanen sai keskiviikkona Toblachissa tuekseen molemmat valmentajansa, Mikkosen ja Martan. Maltankoira vastaa iloisesta tunnelmasta ja kauden päätavoitetta lähestyvän urheilijan mielialasta.

”Paras mahdollinen henkinen valmentaja”, Niskanen kehuu reilun vuoden ikäistä Marttaa.

”Tärkeintä ennen MM-kisoja on se, että harjoitukset onnistuvat ja mieli pysyy kirkkaana. Ei saa olla henkisesti eikä fyysisesti väsynyt, kun siirtyy Planicaan.”

Planican MM-kisojen ensimmäinen kilpailu perinteisen sprintti hiihdetään 23. helmikuuta. Naisten viimeinen kilpailu, 30 kilometrin yhteislähtö perinteisellä, hiihdetään 4. maaliskuuta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut