Turkkila ja Versluis luistelivat ansaitun EM-pronssin

Jäätanssin finaali huipentui neljän parin kamppailuun pronssimitalista. Suomalaisparin mitali oli ansaittu ja pitkän työn tulos.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis luistelivat hienon ja ehjän vapaatanssin.

28.1. 22:05

Taitoluistelun EM-kisat saivat suomalaisittain arvoisensa huipennuksen, kun Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ottivat pronssia jäätanssissa.

Suomalaispari sai kauniista ja teknisesti ehjästä vapaatanssista ennätyspisteensä 120,65. Kokonaispisteet olivat 198,21, kun niihin lisättiin perjantain rytmitanssin 77,56 pistettä.

Pisteet varmistivat parille odotetun, mutta lopulta yllätyspronssin.

Kun pisteet tulivat Espoon-areenan tulostaululle, Turkkila itki ilosta ja katsomo antoi aplodit seisaaltaan.

”Ura jatkuu kohti uusia tavoitteita”, Turkkila ehti sanoa ennen palkintojenjakoa.

Uusilla tavoitteilla hän tarkoitti jo vuoden 2026 talviolympialaisia.

Ohjelman yksi hienoimmista elementeistä oli yhdistelmänosto.

”Siitä tuli sellainen wauh-olo, kun yleisö alkoi taputtaa”, Turkkila jatkoi.

Kamppailu EM-pronssista oli kutkuttava, kun neljä paria oli rytmitanssin jälkeen lähes tasoissa.

Ranskalaispari Evgeniia Lopareva/Geoffrey Brissaud avasi pronssitaiston ensimmäisenä luistelemalla virheettömän ja tyylikkään vapaatanssin, josta tuomarit antoivat 191,85 pistettä.

Tämän jälkeen kuuman ryhmän aloittanut Tŝekin sisaruspari Natalie Taschlerova ja Filip Taschler sai 188,34. Pari menetti tärkeän pisteen luisteltuaan yli sallitun ajan.

Heidän jälkeensä luistelleet liettualaiset Allison Reed ja Saulius Ambrulevicius keräsivät 195,67 pistettä ja ja ottivat kisan kärkipaikan.

Yleisö kannusti villisti, kun tuli Turkkilan ja Versluisin vuoro. Frank Schubertin pianomusiikin tahdissa luisteltu jäätanssi oli onnistunut kokonaisuus.

Pronssi oli ansaittu ja vaativan työn tulos. Turkkila ja Versluis kilpailivat parina toista kertaa EM-kisoissa. Vuonna 2019 pari oli yhdestoista. Vuoden 2020 EM-edustus jäi väliin, kun Turkkila loukkasi vakavasti niskaansa.

Vuoden 2021 EM-kisat peruttiin koronapandemian takia ja vuosi sitten pari joutui vetäytymään, kun Turkkilan koronatestitulos oli positiivinen.

”Se oli hirveä takaisku”, sanoi Turkkila, joka on yksinluistelijana kilpaillut neljä kertaa EM-tasolla.

Vuonna 2014 hän oli parhaimmillaan kahdestoista. Vuosina 2012 ja 2013 hän oli seitsemästoista ja 2011 viidestoista.

Yhteisen jäätanssiuran Turkkila ja Versluis aloittivat vuonna 2016. Puolen vuoden harjoittelun jälkeen pari oli SM-kisoissa jo toisena.

Turkkilan ja Versluisin mitali on kaikkien aikojen kahdeksas EM-pronssi ja toinen jäätanssissa. Susanna Rahkamo ja Petri Kokko olivat pronssilla kotikisoissa Helsingin jäähallissa vuonna 1993.

Muut kuusi pronssia ovat tulleet yksinluistelussa: Viveca Lindfors vuonna 2019, Kiira Korpi 2011, Susanna Pöykiö 2009, Laura Lepistö 2008, Korpi 2007 ja Marcus Nikkanen 1930.

Kaikkiaan Suomella on 13 EM-mitalia. Rahkamo ja Kokko voittivat kultaa vuonna 1995 ja Lepistö edellisissä kotikisoissa 2009. Lisäksi Korpi (2012), Lepistö (2010) ja Pöykiö (2005) ovat voittaneet EM-hopeaa.

Jäätanssin Euroopan mestaruuden voitti italialaispari Charlene Guignard/Marco Fabbri (210,44). Brittipari Lilah Fear/Lewis Gibson oli toinen (207,89). Ykkös- ja kakkospari johtivat kisaa selvästi jo rytmitanssin jälkeen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut