Paralympiakomiteaan tulvii apu­tarjouksia raskaan virheen takia, ministeriön kanta yhä ehdoton

Suomen paralympiakomitea unohti lähettää avustushakemuksensa opetus- ja kulttuuriministeriöön ajoissa.

Paralympiakomitean puheenjohtaja Sari Rautio.

17.1. 21:30

Paralympiakomitean myöhästynyt valtionavustushakemus ja siitä aiheutunut budjettikriisi on herättänyt laajaa auttamishalua. Asiasta kertoo Paralympiakomitean puheenjohtaja Sari Rautio.

”Tänään on tullut lukuisia yhteydenottoja, että etsitään yhdessä ratkaisuja. Pelkästään minulle vajaa kaksikymmentä, pääsihteerin saamista yhteydenotoista en tiedä. Selkeästi yhteisöllä on halu löytää ratkaisuja”, Rautio sanoo.

Paralympiakomitea tiedotti tiistaina, että sen hakemus myöhästyi päivän. Viime vuonna valtionavustuksen osuus 3,36 miljoonan euron budjetista oli runsaat kaksi miljoonaa.

Pudotus on raju, mutta laki on selkeä. Opetus- ja kulttuuri­ministeriön ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola sekä erityisasiantuntija Hannu Tolonen kertovat, ettei Paralympia­komitealla ole mahdollisuuksia saada tukea enää jälkikäteen.

”Se on hyvin yksiselitteinen, hallintolaista lähtevä käytäntö. Määräaika asetetaan, ja sen mukaan toimitaan. Korkein hallinto-oikeus on selvästi linjannut, että myöhästyneitä hakemuksia ei tule ottaa käsittelyyn”, Tolonen sanoo.

Niemi-Nikkola muistuttaa, että hallintolaki edellyttää hakijoiden yhdenvertaista kohtelua. Näin ollen Paralympiakomitealle ei voida tehdä poikkeusta.

Myöhästyminen ei ole ainutkertainen. Julkisuudessa on puitu esimerkiksi Ampumahiihtoliiton vuoden 2018 tukia koskeneen hakemuksen myöhästymistä.

Silloin Ampumahiihtoliiton mukaan hakemus oli tallentunut, mutta oikeudessa katsottiin, että jätetyn hakemuksen muoto ei ollut sellainen, että hakemus olisi ollut helposti käsiteltävissä. Tukea ei myönnetty jälkikäteen.

Paralympiakomitean myöhästyneen hakemuksen taustalla on Raution mukaan huolimattomuusvirhe. Pääsihteeri Riikka Juntunen myönsi tiedotteessa, että virhe on hänen.

Kaikki materiaalit oli hankittu ja osa kirjattu järjestelmään, mutta pääsihteeri oli merkinnyt itselleen vahingossa väärän päivämäärän takarajaksi. Totuus valkeni 2. joulukuuta, kun hakemusta jätettiin päivä liian myöhään.

Raution mukaan hakemus tehdään toimintasuunnitelman pohjalta siten, että toiminta­suunnitelman tietoja viedään sähköiseen järjestelmään.

Paralympiakomitea saa julkista rahoitusta myös esimerkiksi erilaisten hanketukien kautta. Ministeriön ylitarkastaja Niemi-Nikkola sanoo, että vuosittain on haettavana kymmeniä erityisavustusmuotoja.

Raution mukaan Paralympialympiakomiteassa käydään nyt läpi kaikki mahdollisuudet julkisen rahoituksen löytymiseen. Viime vuonna avustushakemuksia täytettiin hänen mukaansa 12 kappaletta. Nyt esimerkiksi EU-rahoituksen mahdollisuudet perataan vielä tarkemmin läpi.

Ensi vuoden merkittävin paraurheilun tapahtuma on Berliinissä kesällä järjestettävä kehitysvammaisten Special olympics, johon Suomesta on lähdössä 65 urheilijan joukkue. Seuraavat kesäparalympialaiset järjestetään 2024 Pariisissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut