”Potkut koko Ruotsin kansalle” – Urheiluväki tyrmistyi Ruotsin vuoden urheilijan äänestyksestä

Seiväshypyn valtias ja maailman toiseksi paras miesurheilija Armand Duplantis jäi äänestyksessä kärkikolmikon ulkopuolelle.

Armand Duplantis jäi kärkikolmikon ulkopuolelle Ruotsin parhaiden urheilijoiden äänestyksessä.

17.1. 10:39

Ruotsin urheilun vuoden 2022 parhaat palkittiin maanantai-iltana Ruotsin Urheilugaalassa.

Pääpystin eli Jerring-palkinnon pokkasi pikaluistelija Nils van der Poel, joka huipensi urheilu-uransa voittamalla Pekingin olympialaisissa viime talvena kultamitalin sekä 5 000 että 10 000 metrillä.

Tunteellisen voittopuheen pitänyt van der Poel oli suosittu voittaja, mutta yksi asia ällistytti ja vihastuttikin monia urheiluihmisiä gaalaillan päätteeksi.

Seiväshypyn maailmanennätystä taas parantanut ja sekä MM- että EM-kisoissa kultaa juhlinut supertähti Armand Duplantis jäi kokonaan ilman palkintoja – ja sijoittui Jerring-palkinnon voittajaäänestyksessä vasta neljänneksi.

Van der Poelin lisäksi edelle ehtivät esteratsastuksen hallitseva maailmanmestari Henrik von Eckermann ja Indianapolis 500 -kisan voittanut autourheilija Marcus Ericsson.

Toisin kuin Suomessa, jossa Vuoden urheilijan valitsevat urheilutoimittajat, Ruotsissa Jerring-palkinnon voittajan valitsee kansa vapaassa äänestyksessä.

Duplantiksen verrattain vaisu sijoitus sai täystyrmäyksen monilta maan urheiluihmisiltä, jotka purkivat tuntojaan Twitterissä. Tähän joukkoon lukeutui muun muassa jääkiekkosuuruus Jonas Bergqvist.

"Se, että Mondo ei ole kolmen kärjessä on mielestäni vain ja ainoastaan noloa”, Bergqvist kirjoitti Twitterissä.

Erityisen nurinkurisen tilanteesta tekee se, että Kansainvälinen urheilulehdistöliitto AIPS äänesti Duplantiksen vuoden 2022 toiseksi parhaaksi miesurheilijaksi koko maailmassa.

"Armand Duplantis valittiin maailman toiseksi parhaaksi miesurheilijaksi. Eteen mahtui vain Lionel Messi. Mutta ei kolmen kärjessä Jerring-palkinnon valinnassa. Lähde Ruotsista”, huomioi SVT:n toimittaja Johan Kücükaslan.

"Duplantis ei ole kolmen kärjessä? Potkut koko Ruotsin kansalle”, linjasi taas TV4:n jalkapalloasiantuntija Siavoush Fallahi.

Duplantis itse taas otti valitsematta jättämisensä huomattavasti rauhallisemmin.

"En voi valittaa. Nils on ansainnut kaiken tänään voittamansa sen jälkeen, mitä hän teki Ruotsin hyväksi. Minä menen kotiin ja olen tyytyväinen iltaan joka tapauksessa. Nils sai täydelliset jäähyväiset tänään”, Duplantis kommentoi Aftonbladetin mukaan.

Van der Poelin uran huipennus eittämättä vetosi äänestäjien tunteisiin. Hän lopetti hienon uransa viime keväänä 25 vuoden iässä, joten maanantain gaala oli viimeinen mahdollisuus arvostaa lajinsa ihmelahjakkuutta.

"Oli väärä vuosi hypätä korkealle. Voin hypätä korkealle toisenakin vuonna, mutta ei silloin kun Nils yhä kilpailee, silloin on huono vuosi”, Duplantis naureskeli.

Duplantikselta udeltiin myös, onko hän tyytyväinen nyt kun van der Poel on eläköitynyt eikä uhkaa enää tulevissa äänestyksissä.

” Jos haluan voittaa palkintoja, tietenkin. Mutta ei, olisin rakastanut sitä, jos hän olisi jatkanut”, Duplantis vakuutti.

Duplantis on itse voittanut Jerring-palkinnon vuonna 2020.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut