Peng Shuain kohtalo puhuttaa taas – Emma Terho yrittää pitää huolta, ettei häntä unohdeta

Kansainvälisen olympiakomitean urheilijakomissio on säännöllisesti yhteydessä Kiinassa epäsuosioon joutuneeseen Pengiin, joka haluaisi tulla käymään Euroopassa. WTA ei järjestä kisoja Kiinassa ennen kuin se saa varmuuden tennispelaajan turvallisuudesta.

Kiinalainen tennistähti Peng Shuain kertoi helmikuussa 2022 lopettavansa uransa.

12.1. 15:05

Mitä kuuluu Peng Shuaille?

Kysymys pyörii tämän tästä myös kansainvälisen olympiakomitean (KOK) urheilijakomission puheenjohtajan Emma Terhon mielessä.

Kiinalaisen tennistähden tilanne sai valtavan kansainvälisen huomion vuosi sitten ennen Pekingin talviolympiakisojen alkua ja niiden aikana.

Parhaimmillaan nelinpelissä maailmanlistan ykkösenä ollut Peng kertoi marraskuussa 2021 sosiaalisessa mediassa tulleensa aikanaan entisen ministerin Zhang Gaolin hyväksikäyttämäksi.

Sitten Peng katosi, mikä järkytti urheilumaailmaa. Kun hän ilmestyi uudestaan julkisuuteen, hän perui puheitaan.

Helmikuussa 2022 ilmoitti ranskalaisen L’Equipe -lehden haastatteluissa lopettavansa uransa. Hänen todellista tilannetta voi vain arvailla. Pengin olinpaikka on epäselvä.

”En ole koskaan sanonut, että joku olisi joutunut seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi”, Peng sanoi silloin.

Terho kertoo HS:lle, että KOK:n urheilijakomissio pitää säännöllisesti yhteyttä Pengiin videon ja etäyhteyden välityksellä.

”Yhteydenpito ei ole salaisuus, mutta sitä ei tuoda aktiivisesti esille. Tarkoituksena on säännöllisesti kuulla hänen kuulumisiaan ja varmistaa, ettei häntä ole jätetty yksin”, Terho kertoo.

Kuulemisia kyselemässä on Terhon mukaan ollut mukana pari kolme urheilijakomission jäsentä kerran kuukaudessa.

Millaiselta Peng on vaikuttanut videolla?

”Niiden perusteella on mahdotonta tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Hän haluaisi tulla käymään Euroopassa ja KOK:n päämajassa Lausannessa. Pekingin olympiakisojen jälkeen häneen kohdistunut huomio väheni dramaattisesti. On tärkeää, ettei häntä unohdeta”, Terho sanoo.

Terholle on jäänyt kuva, että Peng voi hyvin, mutta on mahdotonta tietää, kuinka vapaasti hän saa puhua.

Peng nähtiin julkisuudessa Pekingin olympiakisojen aikana, mutta viranomaisten valvonnassa.

Naisten tennisammattilaisten kattojärjestö (WTA) on myös huolissaan Pengistä. Järjestö on ilmoittanut, ettei se aio järjestää Kiinassa kilpailuja niin kauan kuin Pengin kunnosta tai turvallisuudesta ei ole täysiä takeita.

WTA on myös pyytänyt lupaa tavata Peng. Myös WTA on ollut yhteydessä Pengiin, muttei kasvotusten.

"Olemme vaatineet asianmukaisilta viranomaisilta tutkintaa ja WTA:lle tilaisuutta tavata Peng yksityisesti keskustellaksemme hänen tilanteestaan", WTA kirjoittaa lausunnossaan.

Emma Terho valittiin KOK:n urheilijakomission puheenjohtajaksi vuonna 2021.

Emma Terho ei kommentoi WTA:n linjaa. Hänen piti tavata Peng Pekingin olympiakisoissa, mutta sairastuminen koronaan esti tapaamisen. Terho puhui Pengin kanssa puhelimitse.

Vuonna 2014 Peng nousi ensimmäisenä kiinalaispelaajana tenniksen maailmanlistan kärkeen nimenomaan nelinpelissä, johon hän oli erikoistunut.

Peng voitti kaksi grand slam -kilpailua. Kaksinpelissä hän oli parhaimmillaan neljästoista. Palkintorahaa hän voitti urallaan lähes 10 miljoonaa dollaria.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut