Häiriköille halutaan lakiin perustuva porttikieltojärjestelmä urheilutapahtumiin

Nykylainsäädäntö ei mahdollista häiriköiden sulkemista tapahtumista.

11.1. 12:13

Helsinki

Toistuvasti urheilukatsomoissa häiriköivät henkilöt halutaan sulkea urheilutapahtumista lakiin perustuvalla porttikieltojärjestelmällä. Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) julkisti keskiviikkona eduskunnassa kirjallisen kysymyksen, jonka hän toivoo johtavan porttikieltojärjestelmän mahdollistaviin lakimuutoksiin.

"Tämä auttaisi valtavasti ongelmien ehkäisemisessä”, tilaisuudessa paikalla ollut Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa sanoi.

Suomen urheilun eettinen keskus SUEKin selvityksen mukaan nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista häiriköiden sulkemista tapahtumista. Nykylainsäädännön perusteella järjestyksenvalvoja voi aiemman käytöksen perusteella estää yksittäisen henkilön pääsyn otteluun, mutta Palloliiton mielestä se ei riitä.

"Seuroille ongelmat ovat aika, kustannus ja mielikuvat. Pienet ryhmät aiheuttavat ne ja tietävät ettei siitä koidu seuraamuksia. Tämä antaisi työkaluja seuroille. Voit olla kausarin (kausikortin) omistaja, mutta jolla ei ole pääsyä peleihin. Yleensä se ohjaa ihmisiä, kun joudut ottamaan vastuun tekemisistä”, Marjamaa sanoi.

Ongelma on kansainvälisesti näkyvin jalkapalloilussa, mutta koskee myös muita urheilulajeja ja mahdollisesti joitakin kulttuuritapahtumia. Maaliskuussa 2022 Suomessa on tullut voimaan Euroopan neuvoston yleissopimus koskien turvallisuutta urheilutilaisuuksissa.

"Me olemme kiusallisessa tilanteessa kurinpidon osalta. Yksittäisten ihmisten toistuvat teot johtavat seurojen kannalta epätarkoituksenmukaiseen tilanteseen. Meillä ei ole oikein instrumentteja kamppailla tätä vastaan”, Palloliiton kilpailutoiminnan johtaja Pekka Soini sanoi.

Kiuru kertoi tavoitteekseen herättää keskustelua, joka johtaisi siihen, että porttikieltojärjestelmästä saataisiin kirjaus ensi kevään vaalien jälkeen aloittavan hallituksen ohjelmaan.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut