Pelén arkku vietiin legendan kotistadionin keskiympyrään – tuhannet surijat jättivät jäähyväiset

Pelén arkun luona voi vierailla 24 tunnin ajan Santosin Vila Belmiro-stadionilla. Fifa aikoo pyytää jokaiselta maalta erityisen kunnianosoituksen

Pelén tytär Kelly Cristina Nascimento hyvästeli isäänsä Santosissa Vila Belmiro -stadionilla.

2.1. 21:00

Tuhansittain surijoita kokoontui Sao Paulon Santosissa sijaitsevalle Urbano Caldeira -stadionille jättämään jäähyväiset ja osoittamaan kunnioitusta torstaina kuolleelle brasilialaiselle jalkapallolegendalle Pelélle.

Maailman kaikkien aikojen parhaimmaksi jalkapalloilijaksi monissa arvioissa todetun Pelén arkku oli keskellä kenttää stadionilla, joka on Pelén entisen seuran Santosin koti.

Arkkua kuljettaneen saattueen matkaa seurasi maanantaiaamuna katujen varsilla valtavat määrät ihmisiä. Stadionille jonotettiin yötä myöten.

”Ihmiset kaduilla tekevät tästä päivästä niin kauniin. On ihmeellistä nähdä ihmisiä ympäri maailman jalkapallopaidat päällään. Se on Pelén legendaa”, totesi puolestaan Pelén uraa pitkään seurannut brasilialaistoimittaja Ricardo Seyton BBC:lle.

Paikalla on myös Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino. Hän kertoi, että Fifalla on erityinen pyyntö "jokaiselle maailman maalle".

”Aiomme pyytää jokaista maailman maata nimeämään yhden jalkapallostadioneistaan Pelén mukaan”, Infantino sanoi.

Pelé, oikealta nimeltään Edson Arantes do Nascimento, pelasi Santosin riveissä vuodet 1956–1974. Hän ei halunnut pelata Euroopassa vaan valitsi kotikaupunkinsa seuran, kunnes lähti uransa loppupuolella pelaamaan New Yorkiin.

Stadionilla Pelen arkku vietiin keskiympyrään, jossa ihmiset voivat vierailla arkun luona 24 tunnin ajan. Arkulle pääsi alkaen aamukymmeneltä maanantaina paikallista aikaa eli iltapäivällä Suomen aikaa.

Stadionilta Pelén arkkua kuljetetaan tiistaina Santosin kaduilla, ja saattue pysähtyy myös Pelén 100-vuotiaan äidin kodin edustalla.

Pelé haudataan tiistaina, ja tämän hetkisten tietojen mukaan hautaamiseen osallistuu vain hänen perheensä. Hänen viimeiseksi leposijakseen tulee Memorial Necrópole Ecumênica -niminen hautausmaa. Kyseessä on 14-kerroksinen rakennus, jossa on 14 000 hautaholvia. Pelé haudataan yhdeksänteen kerrokseen.

Esimerkiksi Independentin seurannassa sanotaan, että kerros on kunnianosoitus Pelén isälle, joka pelasi myös jalkapalloa ja käytti pelinumeroa yhdeksän.

Espanjalainen Marca kertoo hautausmaan sijaitsevan vain kilometrin päässä Vila Belmiro -stadionilta.

29. joulukuuta 82-vuotiaana kuollut Pelé voitti jalkapallourallaan kolme maailmanmestaruutta. Häntä pidetään yleisesti yhtenä maailman kaikkien aikojen parhaista pelaajista.

Pelén arkkua kuljettanut auto saapui Vila Belmiro -stadionille maanantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut