Hämeenlinnan Lentopallokerho sai rangaistuksen toimihenkilönsä epäasiallisesta käytöksestä

Lentopalloliiton sääntöryhmän mukaan toiminnan moitittavuutta lisäsi, että epäasiallisen käytöksen kohteena ollut pelaaja oli alisteisessa asemassa toimihenkilöön nähden.

30.12.2022 18:14

Helsinki

Lentopalloliitto määräsi naisten pääsarjassa pelaavan Hämeenlinnan Lentopallokerhon toimihenkilön edustuskelvottomaksi liiton elimiin ja sakotti kyseistä henkilöä ja seuraa epäasiallisen käytöksen takia. Perjantaina julkistetuista rangaistuksista päätti Lentopalloliiton sääntöryhmä.

Liitto ei yksilöinyt rangaistuksen saanutta seuraa, joten ilmaan jäi epäily kaikkia naisten Mestaruusliigan kymmentä seuraa kohtaan. Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) tutkintapäällikkö Jouko Ikonen vahvisti kuitenkin perjantaina STT:lle, että kyseessä on seura, johon liittyvästä tutkinnasta Yle oli aiemmin uutisoinut.

Yle kertoi syyskuussa, että Suek tutkii Hämeenlinnan Lentopallokerhon sisällä tapahtunutta eettistä rikkomusta ja jatkoi marraskuussa tiedolla, että tutkinta oli valmistunut. Ikosen mukaan Suekissa ei ole syksyn aikana tehty kuin yksi lentopalloon liittyvä eettisen rikkomuksen tutkinta, jossa kuultiin alle kymmentä henkilöä.

Tutkinnassa selvisi, että seuran toimihenkilö oli käyttäytynyt epäasiallisesti keväästä 2021 saman vuoden syksyyn kattavana aikana. Hän muun muassa vihjaili seksuaalissävytteisesti.

Lentopalloliitto katsoi, että toiminta rikkoi tai loukkasi vakavasti lentopallon ja urheilun eettisiä periaatteita. Toiminnan moitittavuutta lisäsi se, että pelaaja on seurassa alisteisessa asemassa seuran toimihenkilöön nähden.

Lentopalloliiton sääntöryhmä langetti toimihenkilölle edustuskelvottomuuden edustaa seuraa liiton elimissä tai toimia luottamushenkilönä vuosina 2023–2025. Lisäksi toimihenkilö määrättiin maksamaan liitolle tuhannen euron sakko.

Seura sai sakot laiminlyönneistä

Seuran maksettavaksi tuli 3 000 euron sakko. Liiton mukaan ei ole uskottavaa, että seuran hallitus tai muu johto eivät olisi tienneet toimihenkilön menettelyistä tai käyttämistä ilmaisuista. Seura laiminlöi periaatetta, jonka mukaan toiminnassa mukana olevilla pitäisi olla seurassa turvallinen olo.

Lisäksi Lentopalloliitto piti rangaistavana sitä, että seura ei riittävän selvästi ollut tuonut esille tapoja, joilla seuran jäsenet voivat ilmaista turvattomuutta tai vastenmielisyyttä aiheuttavasta menettelystä seurassa.

Lentopalloliiton toimitusjohtaja Karri Virtanen totesi STT:lle, että voi kommentoida asiaa vain yleisesti.

”Meidän kaikkien pitää muistaa yhteiskunnan normit ja miettiä, mikä on asiallinen tapa toimia. Urheilun pitää pystyä elämään ajassa ja katsomaan eteenpäin”, Virtanen sanoi.

Hämeenlinnan Lentopallokerhon manageri Ville Kalliomäki ei halunnut kommentoida asiaa STT:lle, eikä seuran puheenjohtaja Juha Heinonen vastannut STT:n lukuisiin yhteydenottoihin.

Päätöksistä voi valittaa urheilun oikeusturvalautakuntaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut