Iivo Niskanen lähtee kylmiltään hurjaan rääkkiin: ”Ei Iivon tarvitse enää kilpailemista opetella”

Harri Kirvesniemen mukaan jokaisen ratkaisun on palveltava menestymistä Planican MM-kisojen 50 kilometrillä.

Iivo Niskasen päätähtäin ei ole Tourilla vaan hiihdon MM-kisoissa.

30.12.2022 11:30

Kun Tour de Ski -kiertue käynnistyy lauantaina Sveitsin Val Müstairissa, mukana on myös suomalaisen hiihtourheilun loppuvuoden suuri kysymysmerkki ja huolenaihe, kolminkertainen olympiavoittaja Iivo Niskanen.

Hän palaa seitsemän viikon kilpailutauon ja koronatartunnan jälkeen kehiin Val Müstairin sprinttiin, joka kilpaillaan hengitystietoipilaille myrkyllisessä korkeassa ilmanalassa.

Hiihtoasiantuntija ja entinen hiihtäjä Harri Kirvesniemi ei näe, että Niskanen ottaisi Tourille osallistuessaan enää mitään terveydellistä riskiä.

"Jo saapuminen paikalle merkitsee, että itse sairaudesta Iivo on päässyt eroon. Sitä ei enää kropassa ole, eikä edes kilpaileminen suoraan korkealla ole siinä mielessä riski. Ei lähtökohta Tourille tietenkään ihanteellinen ole, kun takana on sairaus, jonka aikana harjoittelu oli kokonaankin tauolla.”

Iivo Niskanen osallistui ensimmäisen kerran Tour de Skille jo vuodenvaihteessa 2012–2013, vain 20-vuotiaana. Hän sai hyvin itsestään irti jo Oberhofin prologissa, joka jäikin silloin nuorukaisen ainoaksi startiksi kiertueella.

Kirvesniemi korostaa kuitenkin, että Niskasen menestyminen juuri Tour de Skillä on nyt sinänsä toisarvoinen asia.

"Ei hän varmasti tavoittele huippumenestystä, vaan haluaa verrata vauhtiaan maailman juuri tämän hetken kovakuntoisimpiin mieshiihtäjiin ja saada siitä informaatiota, joka palvelee sitä kauden jäljelle jäänyttä päätavoitetta eli Planican MM-kisojen 50 kilometrin perinteistä kilpailua. Ikävää, että avausviikonlopun sunnuntain takaa-ajo muuttui yhteislähdöksi, mutta sekin on Iivolle juuri nyt merkityksetön asia.”

Niskanen vihjaili Instagram-tilillään, että saattaa laittaa pillit pussiin, kun seitsemästä osakilpailusta on hiihdetty kolme. Tämä kolmas kilpailu on Oberstdorfin kovalla radalla hiihdettävä 10 kilometrin (p) väliaikalähtö 3. tammikuuta.

Jo kolmesti Vuoden urheilijaksi valittu hiihtäjä on osallistunut Tourille seitsemän kertaa, mutta hiihtänyt vaihtelevista syistä loppuun eli Alpe Cermisin loppunousun laelle vain kahdesti. Paras kokonaissijoitus eli kolmas sija tuli viime vuodenvaihteessa.

"Asia ei varmaan ole kategorinen. Kolmannen kilpailun jälkeen Iivo omien ja teknologian antamien tuntemusten perusteella päättää [valmentaja] Olli Ohtosen kanssa, starttaako vielä neljännen kerran. Ja sitten sen jälkeen sama proseduuri taas joka startin jälkeen”, Kirvesniemi sanoo.

Päätös tehdään aina sen mukaan, palveleeko Tourin keskeyttäminen vai jatkaminen paremmin menestymistä 22. helmikuuta alkavissa, 50 kilometrin kilpailuun 5. maaliskuuta huipentuvissa MM-kisoissa.

Kirvesniemen mielestä edes loppunousun kapuaminen ei sinänsä vaarantaisi mitään.

"Kun treenaa vuodessa sen tuhat tuntia, niin ei 20 minuuttia loppunousussa ole niin valtava asia. Sen verran freesinä täytyy toki Tourilta päästä kotiin, että saa pian sen jälkeen pidemmän ehjän harjoitusjakson Suomessa. Sellaista vaillahan Iivo nyt on.”

Tour de Skin ja MM-kisojen välillä on kansainvälisiä kilpailuja melko säästeliäästi. Niskasen 50 kilometrin kultamitalitavoitetta ehkä parhaiten palvelisi 20 kilometrin (p) yhteislähtö Ranskan Les Rousses’ssa tammikuun viimeisenä viikonloppuna.

"Ei se matka viittäkymppiä vielä matki, mutta onhan Iivo näyttänyt, että kun huippukunto löytyy, kaikki kympistä viiteenkymppiin taittuu mallikkaasti.”

Iivo Niskanen kapusi ensimmäisen kerran Alpe Cermisin loppunousun jälkeen kuudennelle Tour de Skillään tammikuussa 2020.

Niskasen kilpailutuntuma ennen MM-kisoja jää väistämättä ohuemmaksi kuin pääkilpailijoilla, mutta sekään ei Kirvesniemen mukaan ole ongelma.

"Aika sama, onko startteja siinä vaiheessa 10 vai 20. Ei Iivon tarvitse enää kilpailemista opetella, ja viime harjoituskaudella on varmasti tehty paljon työtä mielessä se, että kauden pääkilpailu on 50 kilometriä matalassa ilmanalassa – siinä missä se viime talvena oli 15 kilometriä korkeassa ilmanalassa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut