Sairaala paljasti Pelén kuolinsyyn – tämä viimeisistä hetkistä tiedetään

Pelé joutui sairaalaan marraskuussa eikä enää palannut kotiinsa. Sairaus eteni kuukausien ajan hoidoista huolimatta.

Pelé kärsi terveyshuolista vuosien ajan.

30.12.2022 11:00

Syöpää sairastanut jalkapallolegenda Pelé kuoli torstaina 82-vuotiaana.

Peléllä oli ollut jo vuosien ajan terveyshuolia, joiden vuoksi hän oli joutunut vierailemaan sairaalassa. Hänellä oli esimerkiksi vaikeuksia liikkua epäonnistuneen, vuonna 2012 tehdyn lonkkaleikkauksen jälkeen.

Merkittävä käänne pahempaan tapahtui syksyllä 2021, kun hänen paksusuolestaan löydettiin kasvain. Sairaalan mukaan epäilty kasvain havaittiin alkujaan rutiinitutkimuksissa.

Kasvain poistettiin leikkauksessa syyskuussa 2021, mutta leikkauksen jälkeen Pelé joutui jäämään kuukaudeksi sairaalaan. Häntä hoidettiin teho-osastolla.

Lokakuussa 2021 Pelé pääsi pois sairaalasta mutta jatkoi kemoterapiassa.

Tuon jälkeen Peléä ei juuri nähty julkisuudessa, mutta hän pysyi aktiivisena sosiaalisessa mediassa ja kävi ajoittain sairaalassa hoidettavana.

Huolestuttavat uutiset alkoivat levitä 30. marraskuuta, kesken Qatarin MM-turnauksen. Brasilian ESPN uutisoi, että Pelé on taas joutunut Albert Einstein -sairaalaan eikä kyse ollut rutiinikäynnistä.

ESPN:n mukaan Pelellä oli turvotusta ympäri kehoa ja hän kärsi hengitysvaikeuksista. ESPN myös raportoi, että Pelén syöpähoidot eivät olleet tehonneet toivotusti.

3. joulukuuta brasilialainen Folha de S.Paulo -lehti uutisoi, että Pelé olisi siirretty palliatiiviseen hoitoon. Palliatiivisen hoidon tavoitteena on vähentää kärsimystä ja vaalia elämänlaatua parantumattoman sairauden aikana.

Pelén tytär Flavia Nascimento sanoi kuitenkin pian Globo Tv:lle, ettei uutinen pidä paikkaansa. Samana päivänä Pelén Instagram-tilillä julkaistiin päivitys, jossa Pelé kertoi olevansa vahva ja toiveikas ja seuraavansa sairaalan hoito-ohjelmaa.

12. joulukuuta tuli lisää hyviä uutisia. Peleä hoitava sairaala tiedotti, että jalkapallolegendan vointi on kohentunut. Sairaalan mukaan etenkin Pelén hengitystieinfektio oli helpottanut. Tiedotteessa väläytettiin jopa mahdollista kotiinpaluuta.

Pelé kuoli torstina.

Juuri ennen joulua sairaalasta kuultiin taas huonoja uutisia. Monet uutistoimistot välittivät 21. joulukuuta tiedon, että Pelén syöpä on edennyt ja että jalkapallolegendan tila on heikentynyt. Tuolloin lääkärit kertoivat, että Peléä hoidettiin intensiivisesti myös munuais- ja sydänvaivojen takia.

Aatonaattona Pelén tytär julkaisi huolestuttavan viestin. Hän lisäsi Instagramiin kuvan itsestään isänsä sairaalavuoteen ääressä.

”Vielä yksi yö yhdessä”, hän kirjoitti saatetekstiksi.

Perhe kokoontui jouluksi Pelén luokse sairaalaan.

Pelé kuoli 29. joulukuuta. Sen jälkeen hänen tyttärensä julkaisi koskettavan kuvan, jossa perheenjäsenet pitävät Peléä kädestä

"Kaikki, mitä olemme, on sinun ansiotasi. Rakastamme sinua äärettömästi. Lepää rauhassa”, Nascimento kirjoitti julkaisussaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Albert Einstein -sairaala tiedotti Pelén kuolleen "useiden elinten toimintahäiriöihin, jotka johtuivat paksusuolen syövän etenemisestä yhdistettynä Pelén aiempaan terveydentilaan”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut