Liinun Laulu on Sofia Keräsen silmäterä.

Hevonen laihtuu kävelemällä

Moni hevosen omistaja havahtuu siihen, että heidän hevosensa on lihava. Hevosen laihduttaminen vaatii omistajalta pitkäjänteistä sitoutumista.


21.12.2022 9:00 | Päivitetty 21.12.2022 10:47

Runsas vuosi sitten torniolainen Anna-Sofia Keränen vei tuolloin 4-vuotiaan suomenhevostammansa Liinun Laulun eläinlääkäriin.

”Eläinlääkäri sanoi suoraan, että hevonen on läski”, Keränen sanoo.

Vaaka näytti 620 kiloa eli yli 50 kiloa liikaa. Keränen sai ohjeeksi ”lisää liikuntaa ja vähemmän ruokaa”. Alkuun Liinun Laulun paino putosikin neuvoilla hieman. Sitten laihtuminen loppui.

”Tuntui, että hakkasin päätä seinään. Vaikka hevonen liikkui hikeen asti monta kertaa viikossa ja söi vähemmän, se ei laihtunut.”

Arviolta jopa 40–50 prosentilla harrastehevosista on liikaa painoa. Helsingin yliopiston hevossairaalan eläinlääkäri Kati Niinistö arvioi, että puolet klinikalle tulevista harrasteratsuista on enemmän tai vähemmän pyöreitä. Ongelma koskee ratsuja.

”Kilpailevia lihavia ravureita ei näe“, Niinistö sanoo.

Hän arvioi, että ratsastuskilpailuissa myös kilpailukäytössä olevat suomalaiset hevoset näyttävät pyöreämmiltä kuin Keski-Euroopan hevoset.

”Hevonen oli tolkuttoman hyvässä kunnossa, mutta paino ei pudonnut. Ihmettelin, mitä teen väärin.”

Niinistö on työskennellyt muun muassa Helsinki International Horse Show’ssa. Kun ylipainoisia hevosia näkee kaikkialla, silmä tottuu niihin.

”Ravurit alkavat näyttää laihoilta, vaikka oikeasti niiden paino on normaalihevosen paino.”

Seitsemän vuotta sitten hevoshieroja Miisa Wikman havahtui, että kaksi hänen suomenhevosistaan oli lihavia.

Myös hän sai ohjeeksi ”enemmän liikuntaa ja vähemmän ruokaa” ja yritti laihduttaa hevosiaan. Hän veti toisen kanssa esimerkiksi raskaita laukkaintervalleja.

”Hevonen oli tolkuttoman hyvässä kunnossa, mutta paino ei pudonnut. Ihmettelin, mitä teen väärin.”

Tuolloin hevosen valmennusfysiologian opintoja tehnyt Wikman luki satoja tutkimuksia hevosen aineenvaihdunnasta ja fysiologiasta. Hän alkoi testata oppimaansa hevosiinsa.

Sofia Keränen levittää heinää aitaukseen, ja suomenhevonen Liinun Laulu seuraa herkkukasojen perässä. Se on yksi tapa hevosen painonhallinnassa.

Lihavuus aiheuttaa hevoselle useita terveysongelmia. Niistä tunnetuin on kivulias kaviokuume, joka useimmiten johtuu hevosen ylipainon aiheuttamasta metabolisesta oireyhtymästä.

Kati Niinistö sanoo, että lihavuuden muita seurauksia on tutkittu hevosilla vasta vähän. Monet hevoset tulevat klinikalle tutkittaviksi ontumisen takia. Lihavuuden ja ontumisen suorasta yhteydestä ei ole tutkimusnäyttöä.

”Mutta esimerkiksi estehypyssä jokainen lisäkilo rasittaa lisää hevosen niveliä ja jänteitä.”

Miisa Wikman teki tutkimusten pohjalta kaksi asiaa. Hikitreenin sijaan hän alkoi kävelyttää hevosiaan reippaasti.

”Suomenhevoset on jalostettu tekemään pitkään matalasykkeistä työtä. Työskentely reippaassa käynnissä polttaa tehokkaasti rasvaa.”

”Aiemmin olin silmämääräisesti arvioinut, että laitan heinäverkkoon kolme kiloa heinää. Todellisuudessa sitä oli usein enemmän.”

Wikman teetti myös heinän ravintoaineista analyysin ja laski, kuinka paljon hevosten kuuluu sitä saada. Heinämäärä lisääntyi aiemmasta. Laihduttaessa heinämäärän raju vähentäminen voi olla hevoselle terveysriski.

Sen pitäisi syödä tasaisesti heinää, sillä tyhjä vatsa altistaa esimerkiksi mahahaavalle ja suolisto-ongelmille. Vaikka heinämäärä lisääntyi, Wikmanin hevoset alkoivat laihtua.

Hän rakensi oppimastaan verkkokurssin, jossa oli tarkat ohjeet laihduttamiseen. Kurssin kävi yli 300 hevosen omistajaa. Kyselyn perusteella sata sai laihdutettua hevostaan.

Anna-Sofia Keränen kaipasi käytännön neuvoja laihdutukseen, joten hän kävi Wikmanin kurssin ja alkoi toteuttaa ohjeita.

Hän kävelytti Liinun Laulua mäkisessä maastossa, ratsasti puomeja ja veti talvella rekeä. Keränen myös teetti heinäanalyysin ja alkoi punnita jokaisen heinäerän.

”Punnitseminen on työlästä, mutta se auttoi. Aiemmin olin silmämääräisesti arvioinut, että laitan heinäverkkoon kolme kiloa heinää. Todellisuudessa sitä oli usein enemmän.”

Anna-Sofia Keränen täyttää heinätyynyä. Siitä syöminen on hevoselle hitaampaa, ja se auttaa painonhallinnassa.

Hän alkoi jakaa viikonloppuisin heinää eri puolille ulkotarhaa, jotta Liinun Laulu ja sen seuraponi kävelevät enemmän. Runsaassa vuodessa hevosen paino putosi 560 kiloon, jossa on vielä hieman ylimääräistä.

”Hevonen on nyt selvästi virkeämpi. Satulavyö menee helposti kiinni, ja satula istuu selkään paremmin”, Keränen arvioi muutoksia.

Haastateltavat arvioivat, että tieto hevosten lihavuudesta on viime vuosina lisääntynyt. Silti hevosten laajamittaisesta laihtumisesta ei ole merkkejä. Syitä on monia.

”Pohjimmiltaan hevosen ylipainossa on kyse siitä, miten ihminen hevostaan hoitaa. Se voi herättää paljon tunteita”, Wikman arvioi.

”Laihtuminen on hidas prosessi, mutta hitaasti tehtynä se tuottaa parhaat tulokset.”

Monella omistajalla voi olla ennakko­käsityksiä ihmisten laihdutusprojekteista, mikä heijastuu hevosen laihduttamiseen.

Laihdutusta hankaloittavat myös käytännön syyt. Jos hevonen ei asu omassa tallissa, omistajan voi olla vaikea vaikuttaa siihen, kuinka usein hevonen syö ja miten se ulkoilee.

Miisa Wikmanin viesti omistajilla on kuitenkin lohdullinen: hevosen laihduttaminen ei ole työlästä eikä vaikeaa.

Se vaatii ruokinta- ja liikuntasuunnitelman, johon omistaja sitoutuu pitkäjänteisesti.

”Suomi on täynnä asiantuntijoita, joilla voi teettää ruokintasuunnitelman. Hevosen kävelyttämiseen menee sama aika kuin mitä sitä liikuttaisi muutenkin. Laihtuminen on hidas prosessi, mutta hitaasti tehtynä se tuottaa parhaat tulokset.”

Torniolaisen Sofia Keräsen itse rakennettu heinäautomaatti. Automaatissa on ajastettu mekanismi, joka vapauttaa heinät hevosen syötäväksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut