Ranska oli tekemässä MM-finaalista kaikkien aikojen antikliimaksia – ja sitten nähtiin MM-historian runsasmaalisin jännitysnäytelmä

Ranska oli lähellä voittaa maailmanmestaruuden pelaamalla finaalin varsinaisesta peliajasta vain päätöskympin säällisellä tasolla.

18.12.2022 21:22

Jalkapallon miesten MM-finaalissa kentällä oli vajaat 80 minuuttia vain yksi finaalipaikan arvoinen joukkue. Argentiina pelasi kisojen parasta jalkapalloaan, Ranska alitti kaikki rimat.

Argentiina pelasi kokonaisvaltaisesti loistavalla tasolla. Kokeneen ja tiukoissa paikoissa meritoituneen Ángel Di Marían nostaminen avaukseen oli nerokas ratkaisu päävalmentaja Lionel Scalonilta.

Vaikka katseet luonnollisesti kääntyivät MM-uransa päättävään kahden maalin Lionel Messiin, ottelun paras pelaaja oli reilun tunnin ajan 34-vuotias Di María. Hän piti oikealla laidalla Ranskan puolustusta pilkkanaan.

Ranska oli onnettomalla pelaamisellaan tekemässä isojen odotusten MM-finaalista kaikkien aikojen antikliimaksia. Joukkue on tullut Didier Deschampsin valmennusaikakaudella tutuksi passiivisesta pelityylistään, mutta MM-finaalissa se jäi hyökkäyspelissään täysin aseettomaksi.

Sitten Ranska teki jälleen kerran sen, minkä Ranska on tehnyt niin monia kertoja viime vuosina, mutta mitä tuskin kukaan enää näki tapahtuvaksi. Kylian Mbappé osui pikatahtiin kahdesti, ja yhtäkkiä kaikkien aikojen antikliimaksi vaihtui yhdeksi kaikkien aikojen draamankaarista.

Jatko-ottelussa Argentiina siirtyi jälleen johtoon. Messin ratkaisumaali olisi ollut tarinana upea, mutta hurjavireisen Mbappén hattutemppu rangaistuspotkusta kruunasi huimien käänteiden loppuottelun.

Peli näytti jalkapallon arvaamattomuuden ja hienouden. Ranskan muutaman minuutin salamanisku käänsi mitäänsanomattomasta finaalista yhtäkkiä maalijuhlat. Kuuden maalin ilta yltää vuoden 2018 finaalin tapaan kaikkien aikojen runsasmaalisimmaksi MM-finaaliksi.

Ranska on erikoinen joukkue. Siitä tulee usein mieleen seuratasolta Real Madridin otteet Mestarien liigassa. Pitkiä aikoja näyttää, että joukkue pelaa huimaan materiaaliinsa peilattuna todella heikosti. Kun kone käynnistyy, ja ennen kaikkea Mbappé pääsee vauhtiin, Ranska muuttuu hetkittäin pysäyttämättömäksi.

Pelin kokonaiskuvan kannalta oli oikeudenmukaista, että Argentiina voitti rangaistuspotkukisassa. Ranska oli lähellä voittaa maailmanmestaruuden pelaamalla finaalin varsinaisesta peliajasta vain päätöskympin säällisellä tasolla.

Lähellä oli, mutta ihan siihen vuoden 2018 mestarin kyvyt eivät riittäneet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut