Qatarin MM-turnauksen perintö voi olla pelottava – ”aikainen varoitus muutoksesta”

Qatarin MM-kisoissa on kaivauduttu juoksuhautoihin PR-sodassa, ja samalla kisat kokonaisuutena on voitu nähdä eräänlaisena ideologioiden taisteluna. Kisat ovat varoitus eurooppalaisvetoiselle Fifalle maailman muuttumisesta, kirjoittaa urheilutoimittaja Ari Virtanen.

Kentälle juossut Mario Ferri osoitti mieltään Iranin naisten ja myös seksuaalivähemmistöjen puolesta Portugalin ja Uruguayn välisessä MM-ottelussa 28. marraskuuta.

18.12.2022 16:05

Ari Virtanen

Jalkapallon MM-kisoista Qatarissa on tullut kautta aikain yhdet kiistanalaisimmista ja pahamaineisimmista urheilukisoista.

Tuskin koskaan aiemmin on puhuttu ihmisoikeuksista, siirtotyöntekijöiden oikeuksista ja heihin kohdistuvista loukkauksista urheilukisojen aikana yhtä paljon läpi kisojen. Se on arvo sinänsä, mutta vasta myöhemmin paljastuu, oliko kritiikillä mitään todellista vaikutusta mihinkään.

Suomen ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan kisat ovat näyttäneet ”hirveiltä”.

”Turnaus on ollut Kansainväliseltä jalkapalloliitolta Fifalta surkeampi esitys kuin mitä oli ehditty toivoa muutaman viime vuoden aikana”, Mattila sanoo.

Jos Fifa noudattaisi omaa ihmisoikeuskäytäntöään, se näkyisi Fifan työntekijöiden toiminnassa ja lausunnoissa kisojen aikana. Mutta Fifa on kuin unohtanut ihmisoikeuskäytäntönsä olemassaolon tai sen toimeenpanemisen.

Qatarin MM-kisoissa on kaivauduttu juoksuhautoihin PR-sodassa, ja samalla kisat kokonaisuutena on voitu nähdä eräänlaisena ideologioiden taisteluna. Kisat ovat varoitus eurooppalaisvetoiselle Fifalle maailman muuttumisesta.

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtajasta Gianni Infantinosta on tullut Qatarin suurin puolustaja.

Media ja urheilumedia ovat kuljettaneet ihmisoikeusaihetta läpi kisojen urheilun rinnalla. Ja kritiikin aiheita on riittänyt.

MM-kisat ovat tuoneet ihmisoikeusongelmat valokeilaan ja julkiseen puheeseen, sanoo professori Simon Chadwick ranskalaisesta talouskorkeakoulu Skemasta. Hänen mielestään Qatar aliarvioi, miten vakavasta asiasta oli kyse.

”Viranomaiset ovat olleet ajoittain selvästi ällikällä lyötyjä siitä, mitä on tapahtunut”, Chadwick sanoo.

Lähes joka päivä on voitu lukea uusista kohuista tai hämmentävistä lausunnoista Qatarin MM-kisoissa.

Seksuaalivähemmistöille osoitettavasta tuesta tuli päiväkausia jatkunut kiista eurooppalaisten jalkapalloliittojen ja Fifan välillä. Fifa kielsi ensin Tanskalta harjoituspaidat, joissa olisi lukenut ”ihmisoikeudet kaikille”. Sitten Fifa kielsi One Love -hihanauhan, jota eurooppalais­joukkueiden kapteenien oli tarkoitus käyttää. Ja lopulta Fifa kielsi kaikki muutkin sateenkaaritunnukset faneilta tai joukkueilta.

Qatar aiheutti pettymyksiä monin tavoin. Kannattajat kärsivät kuumuudesta telttakylässään. Vapaaehtoiset joutuivat työskentelemään kisojen alussa ilman vettä ja ruokaa. Jalkapallofaneilta vietiin mahdollisuus juoda olutta ottelustadioneilla.

Ja toiset menettivät paljon enemmän. Kisojen aikana on kuollut kaksi siirtotyöntekijää. Kenialainen turvahenkilö kuoli Argentiinan ja Hollannin ottelun jälkeen ja filippiiniläinen rakennustyömies kuoli Saudi-Arabian maajoukkueen käyttämässä lomakeskuksessa.

Kisojen toimitusjohtaja Nasser Al Khater kommentoi tylysti filippiiniläisen kuolemaa toteamalla vain, että ”kuolema on luonnollinen osa elämää”. Lausunto sopii hyvin siihen kuvaan, että Qatarissa siirtotyöntekijöiden kuolemat ovat olleet osa arkea kisojen rakentamisen aikana. Mediassa on kerrottu jopa tuhansista kuolonuhreista.

Qatarin MM-kisojen järjestelykomitean johtaja Hassan Al Thawadi myönsi kisojen aikana, että kisojen rakennustöissä on kuollut arviolta 400–500 ihmistä. Vaikka sekään luku ei olisi lähelläkään oikeata lukua, niin se oli valtava korjaus siihen, että järjestely­komitea oli aiemmin väittänyt vain 40 siirtotyöntekijän kuolleen rakennustöiden aikana.

Rakennustyöntekijät rakensivat marraskuussa 2018 Ras Abu Aboud -stadionia Qatarin Dohassa.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Fifa petti lupauksensa maksaa korvauksia väärinkäytösten uhreiksi joutuneille siirtotyöntekijöille ja heidän perheilleen.

Kuolemien, kritiikin ja kohujuttujen takana on myös toinen todellisuus. Qatar on eräillä mittapuilla onnistunut erinomaisesti turnauksellaan.

Qatar on rakentanut kansakuntaa, vahvistanut turvallisuuttaan ja kehittänyt talouttaan. Qatarin pääkaupungista Dohasta on tulossa merkittävä lentoreittien solmukohta, ja maa odottaa saavansa tulevaisuudessa vuosittain kuusi miljoonaa turistia.

Professori Simon Chadwickin mukaan turnaus on sujunut ilman suurempia välikohtauksia.

”Qatarissa oli turvallisuushuolia ja erityisesti huolia kyberturvallisuuden osalta. Kisoissa ei ole ollut huliganismia tai suuria aktivistien järjestämiä protesteja. Jalkapallo ollut hyvää. Ja näiden edellä mainittujen asioiden valossa kisat ovat olleet menestys”, Chadwick sanoo.

Samaan aikaan kisat ovat olleet Qatarille menestys myös perustavaa laatua olevalla tavalla. Qatar halusi rakentaa kisoilla turvallisuutta itselleen, ja siinä se näyttää onnistuneen. Se on tehnyt miljardien arvoisia sijoituksia turvallisuuteensa ja saanut esimerkiksi Yhdysvallat ja Norjan sijoittamaan Qatariin.

Chadwick näkee Qatarin rakentaman taloudellisen ja poliittisen riippuvuuden tarkoittavan sitä, että Qatarilla on nyt väliä.

”Kun kisat myönnettiin 2010, Qatarilla ei ollut monikaistaisia valtateitä, metro­järjestelmää tai huippuluokan urheiluareenoja. MM-turnaus on nostanut Qatarin Dubain rinnalle mutta myös asemoinut Qatarin solmukohdaksi globaalissa talous­verkostossa.”

Fifan puheenjohtajasta Gianni Infantinosta on tullut Qatarin suurin puolustaja. Perjantaina Infantino perusteli uudestaan seksuaalivähemmistöjä tukevien hihanauhojen kieltämistä maassa, jossa homoseksuaalisuus on kiellettyä.

Fani oli pukeutunut sateenkaariperuukkiin Iranin ja Yhdysvaltain välisessä ottelussa.

”Jokainen saa ilmaista itseään kunnioittavalla tavalla, mutta kun puhutaan pelikentästä, pitää kunnioittaa ja suojella jalkapalloa.”

”Turnausten ja otteluiden ulkopuolella jokainen voi ilmaista näkemyksiään, mutta annetaan 90 minuutin ajaksi tämä hetken ilo.”

Toisin sanoen viihde ja Qatarin mielipide ovat hänen mielestään tärkeämpiä kuin jakamattomat ja universaalit ihmisoikeudet ja niistä muistuttaminen jollain symbolilla.

Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mielestä Fifa puhuu paikan päällä selvästi Qatarin hallituksen suulla.

”Se on hätkähdyttävää.”

”Tässä on kyse oikeusvaltion ja demokratian periaatteisiin ja kansainvälisiin oikeudellisesti velvoittaviin sopimuksiin sitoutumisesta. Gianni Infantino on lausunnoillaan pyrkinyt viemään keskustelua siihen suuntaan, että tässä olisi kyse arvojen sodasta. Siihen ansaan ei pidä mennä.”

Qatarin MM-kisoissa on käyty PR-sotaa. Mattilan mukaan Qatarin hallitsijat näyttävät valinneen mediataktiikan, jonka he kulloinkin ovat arvelleet parhaimmaksi.

”Viime kuukausina he valitsivat hyökkäyksen länsimaisia arvoja vastaan. Valinta asettuu aika vaaralliseen kansainväliseen kehikkoon. Tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa se palvelee muun muassa Venäjän presidentin pyrkimyksiä ja totalitaristisen Kiinan johtajan pyrkimyksiä”, Mattila sanoo.

”Se on huolestuttavaa. Eri maiden jalkapalloliitot eivät ehkä tajuakaan, millaisiin laajempiin geopoliittisiin pyrkimyksiin kisoihin liittyvä keskustelu liittyy.”

Chadwickin mukaan Qatarin MM-kisoissa on myös kyse siitä, että elämme aikaa, jolloin näemme taloudellisen, poliittisen ja ehkä sosiokulttuurisen siirtymän globaalista pohjoisesta kohti globaalia etelää.

”Näen Qatarin vedenjakajana. Infantino ja Fifa ovat yrittäneet selittää muutosta, mutta he ovat epäonnistuneet selittämisessä. He ovat vain lisänneet hämmennystä”, Chadwick sanoo.

Chadwickin mukaan Qatarin MM-kisoissa on nähty ideologioiden törmäys, jossa globaalin pohjoisen ja etelän ideologiat ovat ajaneet toisiaan päin.

”MM-kisat ovat korostaneet sitä, miten eri tavalla näemme maailman. Tämän turnauksen perintö on toimia eräänlaisena aikaisena varoituksena globaalille pohjoiselle siitä, että maailma on muuttumassa. Seuraavan sadan vuoden aikana maailmamme voi olla hyvin erinäköinen kuin edellisen sadan vuoden aikana.”

Kyse ei ole vain siitä, että tasapainon siirtymisessä olisi ongelmia tai haasteita Fifalle. Qatarin kisat ovat Mattilan mielestä nostaneet esiin paljon suurempia uhkakuvia.

”Kansainväliseen ihmisoikeusjärjestelmään kohdistuu tällä haavaa isoja uhkia. Kisat saattavat tulla vahvistaneeksi narratiivien taistelullaan ajatusta siitä, että ihmisoikeudet ovat länsimaisia arvoja, joita tuputetaan. Siinä tapauksessa Qatarin MM-kisojen perintö on todella pelottava.”

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin globaalien asioiden johtaja Minky Worden muotoili lauantaina tiedotteessa tylysti kisojen perinnön.

”Qatarin MM-kisat todellakin muistetaan kaikista vääristä syistä: kaikkien aikojen kalleimpina urheilukisoina – ja kaikkein kuolettavimpina.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut