Veera Kivirinta ui 50 metrin MM-finaaliin, Laura Lahtiselle ja Olli Kokolle SE-ajat

Liettuan Rūta Meilutytė ui 50 metrin rintauinnin välierissä uuden maailmanennätyksen.

Olli Kokon uintia 14. joulukuuta Melbournessa.

17.12.2022 14:38

Veera Kivirinta eteni sunnuntain loppukilpailuun lyhyen radan MM-kisojen naisten 50 metrin rintauinnissa Australiassa. Kivirinta ui Melbournessa välierien kahdeksanneksi ajalla 29,80.

”Pääsin uimaan välierän aika kovassa porukassa. Täällä on kova taso, joten finaalipaikka on ihan super”, Kivirinta sanoi Uimaliiton äänitteessä.

Hän kuvasi iltauintiaan hutiloinniksi, mutta oli tyytyväinen, että ui alkuerissä ennätyksensä. Välieräaikakin oli parempi kuin ennätys ennen Melbournen kisoja.

Viime talvena Kivirinta oli lyhyen radan MM-finaalissa Abu Dhabissa kahdeksas vastaavalla matkalla.

Samalla matkalla Ida Hulkko karsiutui loppukilpailusta, sillä hän oli välierien kymmenes ajalla 29,94.

”Tuli hyvä fiilis 30 sekunnin ajan alittamisesta. On ollut vaikeuksia huippuvauhdin löytymisessä”, Hulkko sanoi Uimaliiton äänitteessä.

Hän kuvasi välieräuintia paremmaksi kuin aamun alkuerää, mutta maaliintulo ei osunut kohdalleen.

”Tämä on pelin henki, mutta sain osoitettua itselleni, että Ida is back”, Hulkko sanoi. Joulukuiset MM-kisat ovat hänen arvokisakautensa avaus tältä vuodelta.

Alkuerien ja välierien nopein oli Liettuan Rūta Meilutytė. Hän kellotti alkuerissä ajan 29,10 ja välierissä maailmanennätyksen 28,37.

Meilutytė sai vuonna 2019 kahden vuoden kilpailukiellon, koska dopingtestaajat eivät tavoittaneet häntä testiin kolme kertaa 12 kuukauden jaksolla. Meilutytė ilmoitti tuolloin lopettavansa uransa, mutta on palannut entistä ehompana.

Alkuerissä Kivirinta ui ennätyksensä 29,72 ja Hulkko ajan 29,89.

Olli Kokko karsiutui loppukilpailusta miesten 50 metrin rintauinnissa. Kokko oli välierien 11:s ajalla 26,25.

Hän kertoi Uimaliiton äänitteessä, että arvokisat ovat hänelle aina henkinen taistelu. Kokkoa jännittää, onko harjoittelu onnistunut tai onko hän tehnyt tarpeeksi työtä menestyksen eteen. Melbournessa Kokko rentoutui alkuerän jälkeen.

”Olen kolme tai neljä kertaa pystynyt arvokisoissa osoittamaan, että pystyn onnistumaan. MM-kisojen 11. sija ei ole häpeä”, Kokko sanoi.

Kokko ui MM-altaassa aamulla Suomen ennätyksen 26,24 uusintauinnissa, johon joutui jaettuaan alkuerissä 16. sijan.

”Uusinnan jälkeen japanilainen vastustajani Masaki Niiyama sanoi, että hän lopettaa uransa tuohon uintiin. Oli aika tunteikasta”, Kokko kertoi.

Kahden altaanmitan rintauinnissa välierien nopein oli Italian Nicolo Martinenghi ajalla 25,60.

Laura Lahtinen jäi finaalivauhdista naisten 100 metrin perhosuinnissa, sillä hän oli välierien 16:s ajalla 58,09. Parasta vauhtia piti Yhdysvaltain Torri Huske ajalla 55,23.

”Lähdin iltauinnissa liikaa yrittämään ja puristamaan. Satanen ei ole itselleni niin tuttu matka. Kun vertaan swim offiin (uusintauintiin), välierässä laitoin itseni tekemään ihan liikaa ja uin vähän ylös alas enkä eteenpäin”, Lahtinen kertoi Uimaliiton äänitteessä ja kaipasi itseltään uinnin rentouttamista.

100 metrin perhosuinti oli Lahtisen sivulaji MM-altaassa, mutta se tuotti komean Suomen ennätyksen. Lahtinen ui Melbournessa lauantain aamukilpailuissa alkuerien jaetulle 16. sijalle ja uusi välieräpaikasta. Uusintauinti toi Suomen ennätyksen 56,88, joka on ensimmäinen suomalainen 57 sekunnin alitus matkalla.

”Uusintauinnissa tuntui, ettei tarvinnut tehdä oikein mitään, ja silti tuli Suomen ennätys”, Lahtinen sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut