Luka Modrić teloitettiin julmasti kotinsa eteen – nyt hänen pojanpoikansa on Kroatian suurin sankari

Luka Modrićin johdolla Kroatialla on tiistai-iltana mahdollisuus tehdä jotain uskomatonta. Alle neljän miljoonan asukkaan maa on voiton päässä toisesta perättäisestä jalkapallon MM-finaalista.

Luka Modrić (numero 10) on Kroatian menestyksekkään maajoukkueen kapteenina sekä henkinen että pelillinen johtaja.

13.12.2022 11:03

Hieman alle neljän miljoonan asukkaan Kroatia on menestynyt jalkapallossa lähes uskomattoman hyvin sen jälkeen, kun maa itsenäistyi vuoden 1991 kesällä.

Ranskan MM-kisoissa vuonna 1998 Kroatia ylsi MM-pronssille. Neljä vuotta sitten se pisti vielä paremmaksi, kun kroatialaiset lähtivät kisoista hopeamitalien kanssa.

Nyt Kroatia on jälleen MM-välierässä, yhden ottelun päässä toisesta perättäisestä loppuottelusta.

Kroatian finaalihaaveet yrittää pilata Argentiina. Aloituspotkun aika on tiistaina iltayhdeksältä Suomen aikaa.

Kroatian joukkueen sydän ja pelin sielu on viime kisojen tapaan yhä Luka Modrić, 37, yksi aikakautensa parhaista jalkapalloilijoista koko maailmassa.

Vuonna 1985 syntyneenä Modrić joutui lapsena näkemään sodan julmuuden kroatialaisten taistellessa vapautensa puolesta.

Hänet on nimetty isoisänsä mukaan. Isoisä kuoli 66-vuotiaana kotiovensa eteen serbikapinallisten teloittamana. AS:n mukaan kuusivuotias Luka todisti tragediaa omin silmin.

Tapahtuneen jälkeen isä lähti sotimaan ja muu perhe pakeni kodistaan erilaisille pakolaisleireille. Niitä improvisoitiin muun muassa hotelleihin, joiden pysäköintipaikoilla Modrić oppi muiden pakolaislasten kanssa pelaamaan jalkapalloa.

Pelit tosin keskeytyivät toistuvasti, kun pienten pelaajien oli juostava pallon kanssa pommisuojaan.

Luka Modrićin sodan jalkoihin jäänyt lapsuudenkoti Modrićin pikkukylässä Kroatiassa.

Muutamaa vuotta myöhemmin koulussa hänelle annettiin tehtäväksi kirjoittaa jostain tapahtuneesta, joka oli jättänyt jälkensä. Kymmenvuotiaan Lukan teksti oli kylmäävää luettavaa.

”Vaikka olen vielä pieni, olen kokenut elämässäni paljon pelkoa. Pommitusten pelko on hiljalleen jäämässä taakseni. Četnikit tappoivat isoisäni. Rakastin häntä niin paljon. Kaikki itkivät. Minulla oli tapana kysyä, että voisiko niitä ihmisiä, jotka tekivät sen ja saivat meidät pakenemaan kodistamme, kutsua edes ihmisiksi”, hän oli kirjoittanut.

Modrićin tuolloinen opettaja oli säästänyt kirjoituksen, ja tarina tuli esille neljän vuoden takaisten MM-kisojen jälkeen.

”Olin melkein jo unohtanut. En voinut uskoa, että se tuli esiin. Olen kiitollinen opettajalleni, että hän oli säästänyt tekstin, joka olisi muuten jäänyt unholaan. Se kuvaili hyvin tunteitani tuolloin”, Modrić sanoi muistellessaan nuoruuttaan The Guardianille.

Kansainväliseen tietoisuuteen Modrić nousi vuonna 2008. EM-kisat olivat hänelle ensimmäiset arvokisat Kroatian paidassa, ja sovittuna oli jo siirto Englannin Valioliigan Tottenham Hotspuriin.

Neljän Lontoossa vietetyn kauden jälkeen edessä oli unelmasiirto Espanjan jättiläiseen Real Madridiin. Alku ei kuitenkaan sujunut kuin unelma: puolen vuoden jälkeen espanjalaisen Sport-lehden lukijat äänestivät hänet kauden huonoimmaksi hankinnaksi.

Kymmenen vuotta myöhemmin Modrić on voittanut seurassa kolme Espanjan mestaruutta ja viidesti Mestarien liigan – aina aivan keskeisenä pelaajana.

Luka Modrić (oik.) ja Gareth Bale juhlivat Tottenham Hotspurin maalia Liverpoolia vastaan vuoden 2011 syyskuussa. Myöhemmin kaksikko pelasi pitkään yhdessä Real Madridissa.

Luka Modrić nosti keväällä Pariisiissa himoittua Mestarien liigan voittopokaalia jo viidettä kertaa Real Madrid -urallaan.

Modrić on parantunut vanhetessaan kuin viini. Hänen pelaamisensa ei ole ikinä ensisijaisesti perustunut fysiikkaan ja nopeuteen, joten hyviä pelivuosia voi olla vielä paljon jäljellä.

Modrić hahmottaa kentän paremmin kuin lähes kukaan muu ja kykenee loistavalla tekniikallaan löytämään tilanteeseen sopivan syöttötavan.

Vuoden 2018 päätteeksi Modrić sai viimein myös henkilökohtaista tunnustusta, kun hän päätti Lionel Messin ja Cristiano Ronaldon kymmenvuotisen valtakauden parhaalle pelaajalle jaettavan Kultaisen pallon äänestyksessä.

Seuraavaksi Modrić saa vastaansa juuri Messin, joka yrittää kruunata maajoukkueuransa pitkään kaivatulla maailmanmestaruudella. Molemmille oman maan edustaminen kapteenina on suuri kunnia.

”Tunteemme Kroatiaa edustaessa ovat sanoin kuvaamattomia: millaista ylpeyttä tunnemme ja millainen vastuu meillä on”, Modrić kuvaili The Guardianille syksyllä 2020.

”Tunnemme sen hartioillamme. Emme halua pettää kansaamme, ja siksi meillä on niin vahva yhteishenki. Kaikki tapahtunut on tehnyt meistä vahvempia ja yhtenäisempiä.”

Argentiina voitti omassa, hyvin dramaattisessa puolivälierässään rangaistuspotkuilla Hollannin.

Reilun pelin hengestä ei ollut tuossa ottelussa kummallakaan tietoakaan. Hollantilaiset muun muassa häiritsivät Argentiinan laukojia rangaistuspotkukilpailussa, ja voiton ratkettua useat Argentiinan pelaajat juhlivat ivallisesti pettyneiden hollantilaisten edessä.

Myös Kroatian puolivälierässä ratkaisua haettiin pitkän kaavan kautta. Jatko-ottelussa mestarisuosikki Brasilia meni jo johtoon, mutta Bruno Petković laukoi vain minuutteja ennen loppua tasoituksen. Rangaistuspotkuilla Brasilia mureni, ja Kroatia sai juhlia odottamatonta jatkopaikkaa.

Jälkipelien henki sen sijaan oli hyvin erilainen. Molemminpuolisen vihanpidon sijaan osapuolten elkeistä huokui kunnioitus.

Televisiokameroiden mikrofoneihin tallentui, kuinka Modrić lohdutti nuorta brasilialaista Real Madrid -joukkuetoveriaan Rodrygoa, joka oli murheen murtama epäonnistuttuaan rangaistuspotkussaan.

Rodrygo kertoi pari vuotta sitten, ettei Modrić ollut uskoa olevansa samanikäinen kuin hänen isänsä. Sen jälkeen he ovat usein kutsuneet toisiaan ”isäksi” ja ”pojaksi”.

”Kaikki tekevät virheitä. Tämä tekee sinusta entistä vahvemman. Rakastan sinua, poika”, Modrić sanoi nyt espanjaksi Rodrygolle.

Modrićin tiedetään olevan Real Madridissa esikuva ja isähahmo joukkueen nuorille pelaajille, erityisesti brasilialaisille huippulahjakkuuksille Rodrygolle ja Vinicius Júniorille. Aiemmin Real Madridissa pelanneen kroaatin Mateo Kovačićin pojalle Modrić on kummisetä.

Hyvä joukkuetoveri Modrićista ei ole tullut pelkästään iän myötä. Tarina kertoo, kuinka Michael Essien järjesti Real Madridissa lainassa ollessaan juhlat 30 vuotta täytettyään.

Kaikki pelaajat kutsuttiin, paikalle saapui kaksi: Essienin aiemmasta joukkueesta tuntenut Ricardo Carvalho – ja tietenkin Luka Modrić.

Kuka?

Luka Modrić

  • Syntynyt vuoden 1985 syyskuussa Zadarissa Jugoslaviassa.

  • Jalkapalloilija, pelaa Espanjan liigan Real Madridissa ja Kroatian maajoukkueessa (160 A-maaottelua).

  • Valittiin vuonna 2018 maailman parhaalle pelaajalle jaettavan Kultaisen pallon voittajaksi ja MM-kisojen parhaaksi pelaajaksi.

  • Saavutuksia myös muun muassa MM-hopea, kolme Espanjan mestaruutta ja viisi Mestarien liigan voittoa.

  • Perheeseen kuuluu vaimo Vanja ja kolme lasta: 12-vuotias poika sekä 9- ja 5-vuotiaat tyttäret.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut