Kroatian yllättäjä erottuu tarinallaan MM-tähtien seasta – näihin kahteen mieheen saattaa ratketa himoittu finaalipaikka

Maalivahdit Dominik Livaković ja Emiliano Martínez ovat ihastuttaneet rangaistuspotkujen torjujina MM-kisoissa. Nyt he kohtaavat toisensa välierissä.

Argentiinan maalivahti Emiliano Martínez (vasemmalla) ja Kroatian Dominik Livaković olivat sankareita maidensa voitoissa puolivälierissä.

13.12.2022 6:00

Kaksi juhlittua sankari – kaksi rangaistuspotkujen erikoistorjujaa.

Jalkapallon MM-kisojen puolivälierien jälkeen Kroatia vannoi maalivahti Dominik Livakovićin nimeen. Argentiinassa puolestaan ylistettiin maalivahti Emiliano Martínezia.

”Emi Martínez, sankari. Me kiitämme Messiä, mutta Martínez on sankari”, entinen Argentiinan maajoukkuepelaaja Pablo Zabaleta kuvaili Martínezin merkitystä BBC:lle.

Emiliano Martínez on Argentiinan selvä ykkösmaalivahti. Rangaistuspotkujen torjuminen on hänen erikoisalaansa.

Sekä Kroatia että Argentiina pääsivät puolivälieristä neljän parhaan joukkoon pitkän kaavan kautta rangaistuspotkukisan voitolla. Tiistaina he pelaavat vastakkain välierässä paikasta loppuotteluun.

Martínez torjui pilkun kahdesti, kun Argentiina pudotti Hollannin.

Livaković torjui kerran Brasiliaa vastaan rankkarikisassa. Sitä ennen hän otti peräti 11 torjuntaa 120 minuutin aikana. Suorituksen loistavuudesta kertoo, että Livaković sai todella harvinaisen arvosanan 10/10 ranskalaiselta L’Equipe-lehdeltä ottelustaan.

Japania vastaan neljännesvälierissä hän torjui peräti kolme rangaistuspotkua ja on noussut torjunnoillaan kisojen yhdeksi tuntemattomimmista tähdistä.

”En tiedä mitä sanoa. Koko jalkapalloelämäni välähti silmissäni ennen ensimmäistä pilkkua. Koin tunteita, jotka eivät varmasti ikinä unohdu. Voin sanoa, että olen onnellinen, että tein kroatialaiset iloisiksi tänä iltana”, Livaković tunnelmoi Japani-voiton jälkeen Fifan haastattelussa.

Brasilian Rodrygo epäonnistui, kun Dominik Livaković aavisti laukauksen suunnan oikein.

Jos tiistainen MM-välierä etenee rankkarikisaan, on mailla asettaa tolppien väliin tulikuuma duo torjumaan.

Ketkä?

Pilkku­spesialistit

Dominik Livaković

Ikä: 27-vuotias.

Pituus: 187 cm.

Pelipaikka: Maalivahti.

Edustaa: Kroatiaa ja Dinamo Zagrebia.

MM-kisoissa: 5 ottelua, 3 voittoa, 3 päästettyä maalia, 3 torjuttua pilkkua.

Rangaistuspotkutilasto (ei pilkkukisoja): 14 torjuttua 54 yrityksestä.

Emiliano Martínez

Ikä: 30-vuotias.

Pituus: 195 cm.

Pelipaikka: Maalivahti.

Edustaa: Argentiinaa ja Aston Villaa.

MM-kisoissa: 5 ottelua, 4 voittoa, 5 päästettyä maalia, 2 torjuttua pilkkua.

Rangaistuspotkutilasto: 10 torjuttua 33 yrityksestä.

Kohti suurseuroja

Kaksi sankarimaalivahtia ovat kulkeneet hyvin erilaisen mutta osittain myös samanlaisen, isoja estradeja kiertäneen polun MM-välierään.

27-vuotias Livaković ei ikään kuin kuulu joukkoon. Muut välieräjoukkueiden ykkösvahdit pelaavat suurmaiden pääsarjaa: Martínez Valioliigan Aston Villassa, Ranskan Hugo Lloris Valioliigan Tottenhamissa ja Marokon Yassine Bounou eli Bono La Ligan Sevillassa.

Livaković puolestaan torjuu palloja ”vain” Kroatian pääsarjassa. Hän edustaa toki maan suurseuraa Dinamo Zagrebia, joka pelaa Mestarien liigaa. Mutta 27-vuotiaan MM-kisojen välierämaan ykkösmaalivahdin voisi olettaa pelaavan isommassakin liigassa.

Välieriin: Livaković tuulettaa, kun Brasilian Marquinhosin tolppalaukaus tietää Kroatian voittoa.

Livaković on pelannut koko uransa Kroatiassa. Hän murtautui pääsarjaan NK Zagrebin paidassa ja vaihtoi saman kaupungin suurseuraan Dinamoon vuonna 2015. Hän on kulkenut isoimpien valokeilojen varjossa ja hiljalleen noussut myös maajoukkueen avainpelaajaksi.

30-vuotias Martínez puolestaan suuntasi 17-vuotiaana vuonna 2012 kotimaastaan suurseura Arsenalin junioriakatemiaan Englantiin. Martínezin ura ei ole ollut kuitenkaan korkealentoa kuten ei Livakovićinkaan. Argentiinalainen juuttui lähes vuosikymmeneksi Arsenaliin lainakierteeseen ja varavahdin rooliin ilman vastuuta edustusjoukkueessa.

Vasta kaudella 2019–2020 Martínez sai todellisen näyttöpaikan silloisen ykkösvahti Bernd Lenon loukkaannuttua. Martínez käytti sen niin hyvin, että kauden jälkeen Aston Villa osti hänet ykkösvahdikseen eikä maalivahti ole sen jälkeen katsonut taakseen.

Vaikka Martínez on noussut Valioliigan tähtimaalivahtien joukkoon, ei Aston Villa ole mikään suurseura. Kummallakin voi olla tiedossa osoitteenmuutos suurseurojen riveihin vakuuttavien MM-kisojen jälkeen.

Vastuuta maajoukkueessa

Jos seurajoukkueura ei ole ollut isoissa otsikoissa paistattelua, myös maajoukkueen ykköseksi nousu on tapahtunut molemmilla rauhallisesti.

Vuonna 2018 Kroatia eteni sensaatiomaisesti MM-hopealle. Livaković oli mukana joukkueessa, mutta ei pelannut sekuntiakaan. Maalia vartioi silloin Danijel Subašić.

Kun Subašić jätti maajoukkuepaidan, oli tie vastuuseen auki. Ensin pääsi kokeilemaan Lovre Kalinić, joka epäonnistui. Sen jälkeen päävalmentaja Zlatko Dalić nosti Livakovićin ykkösvahdikseen.

Brasiliaa vastaan Livaković näytti, että torjunnat onnistuvat muutenkin kuin rangaistuspotkuissa: hän pysäytti peräti 11 Brasilian yritystä.

Vuodesta 2019 lähtien Kroatian ruutupaitojen viimeinen lukko on ollut Livaković. EM-kisoissa 2021 hän aloitti jokaisen pelin, kun Kroatia putosi Espanjalle neljännesvälierissä.

Martínezin maajoukkueaika on vielä Livakovićia lyhyempi. Vahvat otteet Aston Villassa toi maajoukkuedebyytin vasta vuonna 2021. Muutama kutsu oli tullut jo aiemmin, mutta kentälle hän pääsi vasta viime vuonna.

Argentiinan paidassa meno onkin sen jälkeen ollut yhtä juhlaa. Martínez torjui heti Argentiinan Copa American mestariksi 2021. Häntä pidetään Argentiinan parhaana maalivahtina vuosikausiin.

Tässä Martínez pysäyttää Hollannin Steven Berghuisin rangaistuspotkun.

Pilkut kiinni

MM-kisoissa Livaković ja Martínez ovat nousseet esiin juuri rangaistuspotkujen torjujina, vaikka ovat pelanneet muutenkin loistavat turnaukset.

Martínez on tullut tunnetuksi pilkkuspesialistina jo aiemmin. Hän käyttää erilaisia henkisiä keinoja päästäkseen laukojan pään sisään ja häiritäkseen heitä.

Hänet on arvioitu jopa maailman parhaaksi rangaistuspotkujen torjujaksi. Copa American välierässä Kolumbiaa vastaan hän torjui kolmesti rangaistuspotkukisassa.

”Emi on ilmiömäinen, yksi maailman parhaista maalivahdeista”, Lionel Messi hehkuttaa joukkuekaveriaan.

Argentiinan kapteeni Lionel Messi tuli puolivälierävoiton jälkeen halaamaan ensimmäisenä Martínezia.

Martínezin uran saldo pelitilannepilkuissa on komea: 33 vedosta kymmenen ei ole mennyt maaliin eli noin kolmannes.

Livaković puolestaan on ollut yllätysnimi isolle yleisölle. Ei hänenkään tilastonsa heikko ole, pelitilannerankkarit ovat päätyneet ilman maalia 26-prosenttisesti.

”Hän pelasti meidät ja teki tarvittavan eron Brasiliaan kriittisillä hetkillä”, päävalmentaja Dalić hehkutti Livakovićia välieräpaikan varmistuttua.

Sekä Livaković kahdesti että Martínez ovat torjuneet MM-kisoissa juuri rangaistuspotkukisan ensimmäisen vastustajan laukauksen.

”Hän antoi meille itseluottamusta torjumalla ensimmäisen rangaistuspotkun. Samalla Brasilian itseluottamus väheni, sillä he pelkäsivät hänen torjuvan uudestaan”, Dalić kuvailee merkitystä.

Livaković on ollut vakuuttava läpi MM-kisojen. Hän on pelannut kaksi nollapeliä.

Maalivahdin harteilla on paljon rangaistuspotkukisassa, joka voi ratkaista jopa maailmanmestaruuden.

Argentiinan Martínez kuvailee niskassaan olevien paineiden muuttuvan voiton hetkellä suurimmaksi mahdolliseksi riemuksi.

”Teemme tätä 45 miljoonalle ihmiselle. Heidän tekemisensä iloisiksi on upein tunne”, Martínez tunnelmoi puolivälierävoiton jälkeen.

Kroatian ja Argentiinan maalivahti kaksikon pitkäjänteinen työ on palkittu, ja nyt molemmat ovat uriensa huipulla ja maailman parhaiden joukossa.

Jos tiistainen välierä etenee rangaistuspotkuihin, toinen maalivahdeista saa taas nauttia suurimman sankarin roolista.

Lähteet: fifa.com, transfermark.com, BBC.

Ensimmäinen välieräottelu Argentiina–Kroatia tiistaina kello 21. Yle näyttää ottelun.

Tunne ja voittamisen merkitys – se näkyi Emiliano Martínezin kasvoilla Hollanti-pelin jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut