Naisampuma­hiihtäjät näyttivät mallia joukkuevoimasta

Miehistä myös Seppälä ja Hiidensalo ylsivät Kontiolahden maailmancup-takaa-ajoon.

Mari Eder Eder sijoittui lauantaina 19:nneksi.

3.12.2022 21:52

Suomen ampumahiihtomaajoukkue on vannonut alkavalla maailmancup-kaudella joukkueena pärjäämisen nimeen. Lauantainen naisten pikakisa Kontiolahdella osoitti, ettei maajoukkue ole puhellut lämpimikseen.

Koko Suomen naisviisikko Mari Eder, Suvi Minkkinen, Venla Lehtonen, Nastassia Kinnunen ja Erika Jänkä selviytyi 7,5 kilometrin sprintissä 60:n joukkoon eli sunnuntain takaa-ajoon. Se on harvinaista.

Vielä toiselle ampumapaikalle tullessaan aivan kärkisijoista taistellut Eder laukoi pystystä kaksi ohi. Loppusijoitukseksi valahti 19:s reilut 50 sekuntia itävaltalaisvoittaja Lisa Theresa Hauserista.

Ederin lippaan asettamisessa aseeseen pystypaikalla oli ongelmia.

”Kuului ääni, mutta se (lipas) ei mennyt loppuun asti. Meni ylimääräisiä, harmillisia sekunteja”, Eder kertoi.

”Se oli urheilijan huolimattomuutta, kun keskityin hengittämiseen ja tulevaan ampumasuoritukseen”, hän otti syyt niskoilleen.

Ederin hiihto kulkee, sillä hän oli ladulla toiseksi nopein ohilaukauksiinsa kisansa sössineen Ruotsin Elvira Öbergin jälkeen.

Minkkinen ei ole Ederin veroinen hiihtäjä, joten makuupaikalta tullut huti mietitytti. Lopulta hän keräsi itseluottamuksensa, laukoi pystystä kaikki taulut alas ja lähtee takaa-ajoon sijalta 27.

”Makuupaikalla vieressä ollut kilpailija hieman hipaisi sukseani. Ei se ampumista häirinnyt, mutta siinä tuli ajatuskatko”, Minkkinen muisteli makuun ohi karannutta kolmatta laukaustaan.

Suomalaisviisikon iloisin oli 27-vuotias Lehtonen. Kaisa Mäkäräisen valmennukseen täksi kaudeksi siirtynyt urheilija oli 40:s.

Lehtosen kautta aikojen paras maailmancup-sijoitus on 36:s.

”On todella helpottunut olo. Ennen kilpailua olin superhermostunut, kun kropassa oli tunne, että voisi pärjätä. Näköjään se tunne myös hermostuttaa, mutta hallitsin hermoni”, Lehtonen sanoi.

Viime kesänä rulla-ampumahiihdossa MM-pronssia ottanut Kinnunen ampui kaksi sakkoa ja oli 43:s. Jänkä laukoi yhden sakon ja oli 55:s.

Miesten 10 kilometrin sprintissä 31:nneksi sijoittunut Tero Seppälä ja 33:s Olli Hiidensalo selviytyivät sunnuntain takaa-ajoon.

Seppälä laukoi pystystä kaksi hutia, Hiidensalo makuulta yhden.

Sijoitus maailmancupin jämäpisteille ei kärkikymppiin tähyävää Seppälää jaksa innostaa.

”Hiihto on mennyt eteenpäin, mutta kello ei jostain syystä tykkää. Ammuntakin oli hyvärytminen. Eihän tuollaiset suoritukset miellytä”, Seppälä myönsi.

Hiidensalo oli tiistaina Kontiolahden cup-rupeaman avanneella normaalimatkalla ilahduttavasti 11:s.

”Ei ollut ihan paras mahdollinen päivä, hiihtovire ei ollut yhtä hyvä kuin aiempina päivinä”, Hiidensalo sanoi.

Hän hävisi sprintin niin ikään yhdellä sakolla voittaneelle Norjan Johannes Bølle minuutin ja 50 sekuntia.

Sprintin 63:s Tuomas Harjula, 71:s Heikki Laitinen ja 80:s Jaakko Ranta eivät yltäneet 12,5 kilometrin takaa-ajoon.

Pohjoismaat on hallinnut Kontiolahdella kovalla kädellä. Ruotsi on voittanut kuudesta kilpailusta kolme, Norja kaksi ja Itävalta Hauserin ansiosta yhden.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut