Suomalaisten kiinnostus MM-jalkapalloon laimeni

Vertailimme ensimmäisten täysien kisaviikkojen katsojalukuja Qatarin ja Venäjän kisoista. Kiinnostavin peli on tämän vuoden kisoista, mutta sen takana luvut ovat jääneet neljän vuoden takaisista.

Saksan ja Espanjan kohtaaminen on ollut toistaiseksi MM-kisojen seuratuin tv-peli Suomessa.

30.11.2022 10:35

Suosituimmat jalkapallon MM-kisojen pelit eivät ole yltäneet yhtä poikkeusta lukuun ottamatta samoihin katsojalukuihin kuin Venäjän kisoissa pelatut ottelut neljä vuotta sitten.

Vertailimme ensimmäisten kokonaisten kisaviikkojen katsojamääriä Qatarin ja Venäjän MM-kisoissa. Otteluita näyttää Yle TV2 ja MTV3.

Finnpanel julkaisi Qatarin kisojen luvut maanantaina ja toimitti HS:n käyttöön vuoden 2018 viikon 25 tv:n kisalähetysten katsojamäärät.

Espanjan ja Saksan alkulohkon ottelun keskikatsojamäärä oli viime sunnuntaina TV2:lla 617 000 katsojaa.

Luku on hieman suurempi kuin vuoden 2018 tilastokärki. Ruotsin ja Saksan peli keräsi silloin 612  000 katsojaa.

Sen jälkeen luvut kertovat siitä, että Venäjällä pelatut kisat vetivät enemmän katsojia kiinnostavimpien pelien osalta.

Viime viikon listalla yksikään muu ottelu ei yllä yli puolen miljoonan keskikatsojamäärään. Venäjän kisoissa puolen miljoonan rajan ylitti viisi muutakin peliä kuin listan ykkösmatsi.

Pudotusta on ollut pyöreästi satatuhatta katsojaa. Tämän vuoden listalla viiden seuraavaksi seuratuinta peliä ylittävät nekin 430 000 katsojan rajan.

Joka tapauksessa MM-kisat ovat ottaneet tälläkin kertaa paikkansa katsotuimman tv-viihteen joukossa. Viikon sadan katsotuimman ottelun listalla on 12 MM-kisaottelua.

Myös MM-otteluiden tavoittavuudessa on eroja.

Venäjän MM-kisoissa vuonna 2018 ensimmäisellä kisaviikolla kymmenen eri ottelua tavoitti vähintään miljoona katsojaa. suurimmillaan tavoittavuus nousi yli 1,3 miljoonaan.

Tänä vuonna miljoonan raja on ylitetty TOP100-listalle yltäneiden lähetysten osalta neljästi ja suurimmillaan lukema on ollut vajaat 1,1 miljoonaa.

Tavoittavuudella tarkoitetaan niiden ihmisten määrää, jotka katsovat ohjelmaa yhtäjaksoisesti vähintään kolmen minuutin ajan.

MM-kisojen ensimmäinen kokonainen kisaviikko osuu kohtaan, jossa turnauksessa pelataan ensimmäisiä ja toisia otteluita.

Koska Qatarin MM-kisat pelataan poikkeukselliseen vuodenaikaan kesän sijaan syksyllä ja kisat ovat tavallista lyhyemmät, eivät viikot muilta ole identtisiä.

Venäjän kisojen ensimmäinen kokonainen viikko alkoi vasta viidennestä pelipäivästä, kun kisoille oli käytettävänä muutama pelipäivä enemmän. Kisojen avauspeli pelattiin jo torstaina, kun Qatarissa avattiin sunnuntaina yhdellä ottelulla.

Vertailujaksoon osui vuonna 2018 myös juhannuksen juhlinta.

Venäjän kisojen väljempi aikataulu tarkoittaa myös sitä, että katsotuimmat pelit valikoitiin pienemmästä valikoimasta. Venäjällä pelattiin ensimmäisellä kokonaisella kisaviikolla 21 ottelua, Qatarissa 28.

Katsojaluvuista näkee molempina vuosina selvästi myös kellonajan vaikutuksen katsojamääriin. TV2:n viisi katsotuinta lähetystä on ollut kello 21 alkavia pelejä. Kello 12 alkavia pelejä listoilla ei sen sijaan näy.

Sitä luvuista ei pysty päättelemään, missä määrin lukujen lievä lasku johtuu kisojen ajankohdasta ja missä määrin kisojen boikotoinneista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut