Brittilehti: Taleban tienasi miljoonia Qatarin MM-kisoilla – näin jättitulot kätkettiin

Äärijärjestö tienasi miljoonia euroja vuokraamalla työkoneita.

Stadionien rakentamisessa käytettiin pääasiassa ulkomaisia siirtotyöläisiä, joiden elin- ja työskentelyolosuhteita kritisoitiin laajasti.

29.11.2022 20:19

Afganistania nykyisin hallitseva äärijärjestö Taleban tienasi miljoonia euroja Qatarin jalkapallon MM-kisojen stadionprojekteissa, paljastaa brittilehti Telegraph.

Telegraphin selvityksen mukaan Qatarissa asuneet Talebanin johtohahmot tienasivat huimia summia vuokraamalla suuria työkoneita stadiontyömaille.

Telegraphin mukaan länsimaat ja YK hyväksyivät, että Qatar maksoi maassa asuneille Talebanin johtajille lehden mukaan merkittäviä kuukausittaisia korvauksia siitä, että liikkeen edustajat osallistuivat rauhanneuvotteluihin Yhdysvaltojen kanssa.

Talebanit käyttivät rahat suurten työkoneiden ostamiseen. Niitä he vuokrasivat stadioneita rakentaville yhtiöille.

”Taleban investoi merkittävästi MM-kisojen rakennustyömaihin ja kisat olivat heille kultakaivos. He tienasivat miljoonia”, Telegraphin haastattelema lähde kertoo.

”Yksittäiset Talebanin edustajat hankkivat jokainen kuudesta kymmeneen suurta rakennuskonetta ja tienasivat niitä vuokraamalla jopa 10 000 puntaa (noin 11 500 euroa) kuussa”, lähde arvioi.

Qatar Airwaysin koneita käytettiin länsimaisten ihmisten evakuoimiseen Afganistanista, kun Taleban otti valtion haltuunsa elokuussa 2021. Myös Suomen ulkoministeriö käytti evakuointeihin qatarilaista lentoyhtiötä.

Brittilehden mukaan Qatar maksoi rauhanneuvotteluihin liittyvät ”stipendit” käteisellä ja ne siirrettiin qatarilaisiin pankkeihin, jotta Yhdysvaltain viranomaiset eivät pystyisi seuraamaan niitä. Öljyvaltio majoitti Talebanin johtajia luksushuviloissa ja tarjosi heidän käyttöönsä mm. luksusautoja ja ilmaisen terveydenhuollon.

”Oli julkinen salaisuus Afganistanin suurlähetystössä, että Qatarin valtionjohto maksoi hyvin Talebanin neuvottelijoille ja poliittiselle johdolle ja että nämä investoivat palkkiot työkoneisiin”, Telegraphin haastattelema entinen afgaanidiplomaatti sanoo.

Lehden mukaan Taleban keräsi rahaa myös muissa arabimaissa asuvilta kannattajiltaan ja investoi ne rahat työkonebisnekseen.

Lehti myös muistuttaa, ettei Taleban ole tiettävästi rikkonut mitään lakeja osallistuessaan työkonebisnekseen.

Talebanin neuvottelijat osallistuvat rauhanneuvotteluihin Dohassa.

Qatar sai MM-kisojen järjestelyoikeudet 2010, mikä aloitti maassa huiman rakennusbuumin. Kahdeksan uuden jalkapallostadionin lisäksi maahan rakennettiin mm kokonaan uusi metro.

Samoihin aikoihin Qatar alkoi myös majoittaa Afganistanista paenneita Taleban-johtajia ja myöhemmin isännöi Yhdysvaltain ja Talebanin välisiä rauhanneuvotteluita.

Yhdysvallat ja Taleban allekirjoittivat rauhansopimuksen helmikuussa 2020. Sen mukaan Yhdysvallat vetäytyisi Afganistanista seuraavana vuonna ja maan turvallisuus jäisi Afganistanin oman armeijan vastuulle.

Yhdysvaltain ja Naton vetäytyessä vuonna 2021 Taleban valloitti maan takaisin nopeaa vauhtia ja elokuun lopussa Taleban oli ottanut koko maan hallintaansa.

Sittemmin äärijärjestö on mm. rajoittanut naisten ja tyttöjen oikeuksia ja ottanut käyttöön useita islamilaisia lakeja. Maan talous on romahtanut.

Fakta

Qatarin MM-kisojen ongelmat

Tausta: Kansainvälisen jalkapalloliiton (Fifa) hallitus päätti joulukuussa 2010 myöntää vuoden 2022 MM-kisat Qatariin.

Päätöksen tehneistä 22 hallituksen jäsenestä 20 on joko tuomittu korruptiosta tai saanut syytteen eettisesti arveluttavasta toiminnasta.

Vaatimuksia kisojen siirtämisestä pois Qatarista esiintyi jo 2010-luvun alussa. Bleacher Report listasi vuonna 2014 viisi perustelua. Näitä olivat kuumuus, kisojen erikoinen ajankohta (mikä tarkoitti eurooppalaisten sarjojen keskeytymistä useiksi viikoiksi), homofobia, siirtotyöläisten surkea asema ja jalkapalloinfrastruktuurin puuttuminen.

Toukokuussa 2015 Sveitsin poliisi teki yllätysratsian Fifaan. Taustalla olivat Yhdysvaltojen liittovaltion syyttäjäviranomaisten saamat tiedot Fifan johtohenkilöiden rikosepäilyistä.

Keväällä 2019 Fifa suunnitteli turnauksen laajentamista 48 maan laajuiseksi. Kisoja olisi pelattu Qatarin lisäksi Saudi-Arabiassa, Bahrainissa ja Arabiemiraateissa. Fifa yritti rauhoittaa Qatarin naapurimaiden vuonna 2017 julistamaa saartoa ”futisdiplomatiallaan”.

Ihmisoikeusjärjestöt ja Kansainvälinen rakennusliitto (BWI) vastustivat kisojen viemistä maihin, joissa ihmisoikeudet ja työolot olisivat vielä huonommalla tolalla kuin Qatarissa. Fifa luopui hätäsuunnitelmastaan toukokuussa 2019.

Stadionien rakentamisen ja muiden kisoihin liittyvien rakennusprojektien yhteydessä kuolleiden määrää on mahdoton arvioida, mutta tutkivien journalistien selvitysten perusteella heitä on tuhansia. Fifa on puolustanut kisojen järjestämistä sillä, että kisavalmistelujen ansiosta ihmisoikeudet ja työolot ovat parantuneet. Fifa ei ole kuitenkaan valmis maksamaan korvauksia rakennustöissä kuolleiden ihmisten omaisille.

Qataria hallitsee Al Thanin suku, eikä maassa ole poliittisia puolueita. Hallitseva eliitti voi toimia mielivaltaisesti. Qatar on ilmoittanut, että MM-turnaus on ilmastonsuojelun kannalta tarkkaan mietitty tapahtuma. Todennäköisempää on, että iso osa Dohaan rakennetuista stadioneista jää ilman jatkokäyttöä, kun MM-spektaakkeli päättyy Qatarin itsenäisyyspäivänä 18. joulukuuta.

Juha Kanerva

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut