Jenni Saarinen lopettaa urheilu-uransa 23-vuotiaana: ”Nyt on oikea hetki”

Vasta 15-vuotias Janna Jyrkinen luisteli lähes kauden ennätyspisteensä gp-kisassa Espoossa ja nousee nyt Suomen kärkiluistelijaksi.

Jenni Saarinen sijoittui uransa päätöskisassa Espoossa yhdeksänneksi.

26.11.2022 18:28

Taitoluistelun kansainvälinen gp-kisa päättyi suomalaisittain yllättävään uutiseen: Suomen ykkösluistelijoihin kuuluva Jenni Saarinen ilmoitti lopettavansa huippu-urheilijan uransa.

Saarinen sijoittui päätöskisassaan parhaana suomalaisena yhdeksänneksi. Perjantaina hän oli lyhytohjelman jälkeen kahdeksantena, mutta sai lauantain vapaaohjelmastaan heikoimmat suomalaispisteet (95,95).

Saarinen sanoi kypsytelleensä ajatustaan jo jonkin aikaa, mutta lopullisen päätöksen hän teki maanantaina. Tamperelainen ei tuntenut enää samanlaista paloa ja motivaatiota harjoitteluun kuin ennen.

”Minulle tuli tunne, että nyt on oikea hetki päättää ura. Rakkaus itse lajiin ei ole sammunut, mutta vaakakupissa alkoivat painaa muutkin asiat elämässä”, 23-vuotias Saarinen sanoi vapaaohjelmansa jälkeen Espoossa.

Helmikuussa Saarinen sai täyteen yhden unelmistaan, kun hän luisteli olympia­kisoissa Pekingissä, jossa hän oli 25:s. Aikuisten arvokisoissa hän oli ensi kerran vuoden 2020 EM-kilpailuissa (33:s).

Pitkän uransa aikana Saarinen luistelija ehti osallistua kolmesti nuorten MM-kilpailuihin, joissa paras sijoitus oli 13:s vuosina 2014 ja 2015.

Euroopan nuorten talvikisoissa (European Youth Olympics) vuonna 2015, jossa Saarinen sijoittui neljänneksi.

Saarinen opiskelee Vierumäellä liikunnanohjauksen perustutkintoa. Myös nuorten luistelijoiden valmennustyö kotiseurassa Kooveessa pitävät kiireisinä.

”Lapset ovat mukavia ja valmentaminen on antoisaa. Olen tehnyt myös ohjelma­koreografioita. Koreografin työ voisi kiinnostaa minua enemmänkin”, Saarinen sanoi.

Saarisen lopettamispäätöksen jälkeen Suomen kärkiluistelijaksi nousee vasta 15-vuotias Janna Jyrkinen, joka sai Espoossa vapaaohjelmastaan lähes kauden parhaat pisteensä 111,56 ja nousi lopputuloksissa kymmenenneksi. Lappeenrantalainen kokosi yhteensä 154,45 pistettä.

Linnea Ceder oli yhdestoista (151,91). Saarisen pistesaldo lyhytohjelmasta ja vapaaohjelmasta oli 155,64.

Japanilainen Mai Mihara loisti vapaaohjelmassaan ja nousi sen ansiosta gp-kisan voittoon ohi Belgian Loena Hendrickxin. Miharan yhteispisteet olivat 204,14. Myös Hendrickx ylitti 200 pistettä: 203,91.

Jenni Saarinen nähtiin Porissa SM-kilpailuissa joulukuussa 2021.

Suomen taitoluisteluliitto sai gp-kisan järjestettäväkseen Espooseen, kun sen piti alkujaan olla Venäjällä. Ukrainan hyökkäyssodan takia Venäjällä ja Valko-Venäjällä ei järjestetä kansainvälisiä urheilukilpailuja.

Seuraavan kerran Espoossa nähdään kansainvälistä taitoluistelua tammikuun lopulla pidettävissä Euroopan mestaruuskisoissa.

Suomella on EM-kisoissa naisten yksinluistelussa yksi paikka. Suomen ainoa edustaja valitaan kahden parhaan tämän kauden kisan kokonaistuloksen yhteenlasketun summan perusteella.

Naisluistelijan valinta varmistuu 18. joulukuussa Joensuussa käytävien SM-kisojen jälkeen. Espoon gp:hen Jyrkinen pikahälytyksellä, kun Emmi Peltonen toipui koronavirus­taudista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut