Hyvärinen yllättyi vauhdistaan ja nautti yleisön kannustuksesta Rukalla: ”Oli hiihdon iloa”

Jämin Jänteen Markus Vuorela oli 23:s. Krista Pärmäkoski oli naisten perinteisen kilpailussa Rukalla viides.

Perttu Hyvärinen oli paras suomalainen miesten 10 kilometrin perinteisen kisassa lauantaina.

26.11.2022 16:04

Kuusamo

Perttu Hyvärinen oli sijalla 12 maastohiihdon maailmancupin avauskilpailussaan Rukalla. Hyvärinen oli perinteisellä hiihtotavalla hiihdetyssä 10 kilometrin kilpailussa paras suomalainen. Isäntämaan odotuksia laski Iivo Niskasen sairastuminen tällä viikolla.

Hyvärinen yllättyi sijoituksestaan ja hiihdostaan, sillä alkukausi on ollut tahmea kotimaan kisoissa.

”Ei minkäänlaista hajua, mistä se tuli. Ei ollut minkäänlaista itseluottamusta pertsan (perinteisen) hiihtoon. Kaikki oli ollut niin vaikeaa, ettei ollut mukava lähteä kilpailuun. Mutta oli hiihdon iloa”, Hyvärinen sanoi Ylen tv-haastattelussa ja kiitteli yleisön kannustusta ladun varrella.

Norjalaiset ottivat kolmoisvoiton eilisen sprintin voittaneen Johannes Hösflot Kläbon johdolla.Toinen oli Pål Golberg ja kolmas Martin Löwström Nyenget.

Seitsemän parhaan joukossa oli viisi norjalaista. Rintaman rikkoivat neljänneksi hiihtänyt Ruotsin Calle Halfvarsson ja viidenneksi hiihtänyt britti Andrew Musgrave.

Hyvärinen jäi voittovauhdista 52,5 sekuntia ja palkintosijasta noin 34 sekuntia.

Suomalaisista Lauri Lepistö oli tänään 18:s ja Jämin Jänteen Markus Vuorela 23:s. 15 kilometrin kisan tilalle tullut kymppi on miehille uudenlainen kilpailu, sillä kansainvälisessä kilpailukalenterissa naisten ja miesten hiihtomatkoja yhtenäistettiin. Lepistö arveli Ylelle, että matka sopii hänelle hyvin. Lepistö jäi kärkivauhdista minuutin ja yhdeksän sekuntia, Vuorela 1.16.

Miesten kilpailut jatkuvat sunnuntaina 20 kilometrin takaa-ajokilpailulla. Hiihtotapa on vapaa.

Krista Pärmäkoski ei yltänyt aivan palkintokorokkeelle.

Krista Pärmäkoski olisi mielellään kiivennyt palkintokorokkeelle heti hiihdon maailmancupin kauden ensimmäisellä normaalimatkalla, mutta tuloksena lauantaina Rukalla oli 10 kilometrin (p) kilpailussa monelta aiemmalta vuodelta ja myös viime vuodelta tuttu viides sija.

Uusi mahdollisuus palkintokorokesijoitukseen avautuu heti sunnuntaina, kun vuorossa on naisille ennen kokematon 20 kilometrin takaa-ajokilpailu vapaalla hiihtotavalla.

Siihen Pärmäkosken lähtöpaikka vain viiden sekunnin päässä kolmannesta sijasta ja 18 sekuntia kärjestä antaa hyvät pohjat.

”Mielenkiintoinen tilanne. Siinähän on viiden sekunnin päässä kolmonen ja nelonen. Varmasti niitä lähden siinä jahtamaan ja jos saan kiinni, niin porukalla ajetaan keulaa kiinni”, Pärmäkoski sanoi.

Kolmantena starttaavalle Saksan Katharina Hennigille vapaa ei ole niin vahva hiihtotapa kuin perinteinen. Sen sijaa Norjan Anne Kjersti Kalvålle hiihtotavat ovat tasavahvat.

”20 kilsaa on mielenkiintoinen matka. Katsotaan, mitä vauhtia keula lähtee pitämään. Yrittääkö ne kahdestaan karkuun vai ei. Voi hyvin olla, että takaa tulee isokin porukka siihen, ja tullaan massakirillä. Erot taaksepäinkään ei ole isot”, Pärmäkoski pohti.

Kärjessä starttaavat uransa toisen mc-voiton saavuttanut Ruotsin Ebba Andersson ja Rukan kympin viime vuonna voittanut maannainen Frida Karlsson.

Pärmäkoski oli tyytyväinen suoritukseensa ja antoi itselleen arvosanaksi ”ysi miikan”.

”Olisi tietysti kiva seistä tuolla podiumilla, mutta ei ollut missään nimessä huonoa tekemistä. Tunne oli ihan hyvä, joten olen ihan luottavainen. Ero kärkeen oli ihan siedettävä. ”

Viime vuonna hänen eronsa kärkeen oli 35 sekuntia, nyt siis puolet siitä.

Pärmäkoski muisteli hiihtäneensä vain kerran 20 kilometrin kisan yhdellä hiihtotavalla. Yhdistelmäkisoistahan matka on sinällään tuttu.

”Se oli Vaajakosken SM-kisoissa, kun 30 kilometriä lyhennettiin 20:ksi.”

Kerttu Niskasta veikattiin monilla tahoilla aivan kärkisijoille, ja sinne hän odotti itsekin yltävänsä. Tuloksena oli kuitenkin kymmenes sija 38 sekunnin päässä kärjestä.

”Ei mennyt hyvin. Vähän mysteeri, miten oli alusta loppuun asti noin tahmeaa menoa. Olisin ollut tyytyväinen, jos hiihto olisi tuntunut hyvältä ja rennolta, mutta ei tuntunut.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut