Ristomatti Hakolan vaarallinen kaatuminen oli viimeinen niitti – Rukan hirmulaskua muutettiin

Impilinnan laskun s-muoto on poistettu, mutta vauhti saattaa kiihtyä siinä entistä kovemmaksi.

Impilinnan laskun uusi ja vanha linjaus erottuvat hyvin maastossa. Vanha linjaus näkyy oikealla.

24.11. 15:43

Ruka

Maajoukkuehiihtäjä Ristomatti Hakolan viime kauteen tuli vuosi sitten odottamaton toipumisjakso ja kilpailutauko, kun hän kaatui vaarallisesti maailmancupin avauksessa Rukalla niin sanotussa Impilinnan laskussa. Häneltä murtui kaatumisessa kaksi kylkiluuta, ja ruhjeitakin tuli.

Se oli viimeinen niitti. Nyt tuota aiemminkin kaatumisia ja lukuisia läheltä piti tilanteita aiheuttanutta monsterilaskua on muutettu.

Rukan maailmancupissa maastohiihdon kilpailunjohtajana toimiva Niklas Turku kertoi torstaina, mikä on ollut Impilinnan laskun ongelma.

”Siellä oli se ongelma, että aika jyrkässä s-laskussa aurattiin ja vedettiin lumet pois. Näin se meni aina ihan jäiseksi”, Turku sanoi.

Aikaisemmin lasku kääntyi aluksi oikealle, sitten heti vasemmalle ja uudelleen oikealle. Nyt s-muoto on käytännössä poistettu. Laskun alussa mennään hieman vasemmalle, ja sen jälkeen mäki kaartuu koko matkan oikealle.

Uusi ja vanha linjaus erottuvat maastossa helposti toisistaan, kun luonnonlunta on vain koristeeksi. Eroa niiden välillä on enimmillään vajaat kymmenen metriä.

”Siinä tulee nyt vähän lujempi vauhti, mutta se kaartuu koko ajan oikealle. Se on niin sanotusti hiihdettävämpi. Toivomme, että ei tulisi niin paljon kaatumisia. Sen pitäisi olla helpompi, koska siinä ei ole enää sitä ässää”, Turku sanoi.

Turun mukaan kisajärjestäjät olisivat halunneet laskun sellaiseksi, että se olisi kaartunut pidemmällä matkalla.

”Mutta siinä tuli rajat vastaan. Emme saaneet mennä metsähallituksen maalle. Se olisi vaatinut myös kaavamuutoksen.”

Turku ei osaa sanoa, miksi Impilinnan laskua ei ole korjattu jo aiemmin.

”Ehkä sen takia, että siellä ei ole tapahtunut riittävästi onnettomuuksia. On siitä puhuttu, mutta nyt sitten sanoin, että tälle kaudelle se muutetaan. Saimme siihen luvat kunnalta. Poistettiin muutama puu ja saatiin se siirrettyä.”

Rukan viiden kilometrin lenkille on tehty Turun mukaan toinenkin korjaus. Niin sanottu Tarren kihara on poistettu.

Kyseessä oli Impilinnan laskun jälkeen lyhyt nousu oikealle.

”Se oli Tarmo Ängeslevän aikoinaan suunnittelema nousu. Siinä tuli niin paljon hiihtotaparikkeitä perinteisellä, varmaan 90 prosenttia, joten päätettiin ottaa se pois. Se oli aivan turha.”

Turun mukaan kyseinen nousu oli alun perin noin 40 metrin mittainen, mutta viereisen majoitusrakentamisen seurauksena se oli vähitellen lyhentynyt.

”Se oli lopulta vain sellainen viiden metrin mittainen turha nyppylä, ja siinä otettiin aina liikaa luistelupotkuja. Päätimme helpottaa tuomarineuvoston tehtäviä. Viime vuonna 90 prosenttia varoituksista tuli siitä kohtaa”, Turku kertoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut