Ikävä lapsuuden sankaria kohtaan puskee pintaan aina MM-kisojen aikaan

Roger Millan Kamerun pelasi tiensä varhaisteinin sydämeen 32 vuotta sitten.

27.11.2022 8:30

Eksoottiset jalkapallomaat nostavat MM-kisojen mielenkiintoa EM-kisoihin verrattuna. Harva penkkiurheilija tietää Qatarin, Iranin, Saudi-Arabian, Tunisian, Japanin, Kanadan tai Kamerunin todellista tasoa ennen kuin näkee joukkueen pelaavan.

Tässä usein piileekin se jalkapallon MM-kisojen hienous. Jalkapallokääpiöiksi oletetuista maista nousee aina pari yllättäjää, joiden pelejä ihaillaan ja hämmästellään ympäri maailmaa. Ja näistä kisat yleensä myös jälkikäteen muistetaan.

Itselleni ikimuistoisimmat kisat ovat olleet vuoden 1990 MM:t, kun Kamerun ja ennen kaikkea sen veteraanihyökkääjä Roger Milla pelasivat tiensä katsojien sydämiin. Lopettamispäätöksen kolme vuotta ennen Italian kisoja tehnyt ja kisojen alla sen Kamerunin presidentin pyynnöstä perunut Milla teki neljä maalia, johdatti Kamerunin puolivälieriin, valittiin kisojen tähdistöön ja vatkasi tuuletuksillaan kansan hullaannuksiin.

Erityisen muistorikas oli kahden pelaajaikonin, Millan ja Kolumbian maalivahdin René Higuítan kohtaaminen neljännesvälierissä. Pallon kanssa aina yhtä peloton Higuíta yritti jatkoajalla harhauttaa Millan pihapeleistä tutulla jalkakikalla alimpana pelaajana, kaukana maaliltaan. Milla ei mennyt vipuun, otti pallon pois ja sijoitti sen tyhjään maaliin.

38-vuotias Milla vatkasi lannettaan kulmalipulla ja Kamerun meni tähtihyökkääjänsä maaleilla jatkoon osumin 2–1. Olin myyty. Siitä lähtien sydämeni on sykkinyt ”Lannistumattomille leijonille”.

Eurooppalaiselle yleisölle täydestä tuntemattomuudesta kertaalleen jo lopetettuaan tietoisuuteen noussut Milla on esimerkki pelaajasta, jollaisesta ei Euroopassa ennen internetiä ollut kenelläkään mitään tietoa. MM-kisat tarjosivat näyttämön ja Milla varasti shown. Lopulta hän pelasi vielä neljän vuoden päästäkin MM-kisoissa 42-vuotiaana ja onnistui tekemään yhden maalin. Fifa on sittemmin valinnut Millan Afrikan vuosisadan pelaajaksi.

Tänä päivänä vastaavia persoonia ei juurikaan enää ole eikä tule. Yksikään hyvä pelaaja ei ole jäänyt noteeraamatta, vaikka kansalaisuus olisi mikä tahansa. Internet, pelien striimaus, huippuunsa viritetyt konsolipelit ja nykyteknologia takaavat sen, että jokaisesta MM-kisojen pelaajasta tiedetään etukäteen kaikki kengännumerosta rasvaprosenttiin.

Tuloksellisia yllätyksiä tulee silti yhä edelleen, onneksi. Ihmisen luonne on olla usein altavastaajan puolella, siksi alkukisojen ikimuistoisimpiin peleihin lukeutuvat Japanin voitto Saksasta ja Saudi-Arabian nousu voittoon Argentiinasta.

Ikävä kyllä Qatarin kisat taidetaan lopulta sittenkin muistaa ihan kaikesta muusta kuin pelillisistä yllätyksistä ja mielenkiintoisista pelaajista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut