Timo Furuholm suivaantui, kun kapteenit luopuivat sateenkaari­nauhoistaan

Furuholm myös kehuu Iranin pelaajien rohkeita kannanottoja.

Porilaislähtöinen Timo Furuholm osallistui Qatarin MM-kisojen kapteeninnauhakeskusteluun Twitterissä.

23.11. 16:12

Peliuransa päättänyt jalkapalloilija Timo Furuholm sanoi Satakunnan Kansan haastattelussa (18.11.2022) odottavansa Qatarin MM-kisoista vain sitä, tuovatko pelaajat turnauksen epäkohtia esiin kisojen aikana.

Yksi sellainen keino nousi otsikoihin jo aiemmin syksyllä, kun muun muassa The New York Times (21.9.2022) uutisoi, että esimerkiksi Englannin, Ranskan ja Saksan kapteenit aikoisivat käyttää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä tukevia OneLove-sateenkaarinauhoja käsivarsissaan MM-otteluiden aikana.

Suunnitelma pysyi voimassa aina viime metreille saakka, kunnes Fifa puuttui peliin ja uhkaili kisojen avauspäivänä eli sunnuntaina, että OneLove-kapteeninnauhan käyttö voisi johtaa mediatietojen mukaan keltaiseen korttiin.

Se katkaisi kamelin selän: Englannin, Walesin, Belgian, Tanskan, Saksan, Hollannin ja Sveitsin jalkapalloliittojen yhteisessä tiedotteessa todettiin Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan, että ne ”eivät voi laittaa pelaajiaan asemaan, joissa heitä voisi uhata urheilullinen sanktio”.

Vasemmistoliiton riveistä Turun kaupunginvaltuustoon noussut Furuholm kommentoi eurooppalaisliittojen ratkaisua väkevästi.

”Siis voi jumalauta minkä mahdollisuuden heittivät hukkaan ne maat ja kapteenit, jotka vaihtoivat kapteeninnauhaa, koska Fifa uhkaili KELTAISELLA KORTILLA”, Furuholm twiittasi tiistaina.

”Ihan jo pelkästä uteliaisuudesta olisi pitänyt se kortti ottaa”, hän jatkoi.

Furuholm myös korosti samassa yhteydessä, minkälaista rohkeutta Iranin pelaajat ovat osoittaneet MM-kisoissa.

”Ei mitään pakittelua hirmuhallinnon edessä”, Furuholm twiittasi.

Iranin pelaajat muun muassa jättivät kansallislaulunsa laulamatta avauspelissään maanantaina ja ilmaisivat siten ilmeisesti tukensa maansa hallintoa protestoiville mielenosoittajille, jotka pyrkivät parantamaan iranilaisten naisten oikeuksia.

Furuholmin twiitti keräsi yli 1 700 tykkäystä ja lukuisia vastauksia.

”Täysin samaa mieltä. Munatonta toimintaa, semminkin kun asia (tärkeä) ehti saada jo huomiota, niin oli lopputulema aikamoinen lässähdys”, kirjoitti Ilta-Sanomien toimittaja Miikka Kaskinen eurooppalaisten jalkapalloliittojen päätökseen viitaten.

”Fifan ’uhkailut’ keltaisesta kortista ei aina estä pelaajaa riisumasta paitaa tuulettaessa”, muistutti eräs twiittaaja.

”Nyt todella hukattiin tilaisuus ottaa oikeasti harkittu kortti”, hän jatkoi.

”Kuvitelkaa se tilanne jos MM-finaalissa toisen joukkueen kapteenilla on tämä sateenkaarinauha ja saa siitä keltaisen kortin. Ja sitten myöhemmin samassa pelissä keltaisen kortin jostain muusta tilanteesta. Nämä kisat muistettaisiin ikuisesti. FIFAlle kiusallisella tavalla”, maalaili toinen twiittaaja.

Nähtäväksi jää, nähdäänkö OneLove-nauhoja Qatarin kisoissa ollenkaan. Esimerkiksi Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo kuvaili Helsingin Sanomille keskiviikkona, että ”Fifan toiminta on vaikuttanut ihmisoikeuksista piittaamattomalta”.

”Minkäänlaista elettä siitä, että Qatar tulisi muuttamaan lainsäädäntöä tai parantamaan esimerkiksi sateenkaari-ihmisten asemaa, ei ole tullut”, Tarjamo kommentoi.

Saksan jalkapalloliitto DFB on kuitenkin vienyt Fifan sateenkaarinauhakiellon urheilun välitystuomioistuimen eli CAS:n käsiteltäväksi. Bild-lehden mukaan DFB haluaa selvittää, oliko Fifalla oikeutta sanktioida OneLove-nauhan käyttöä keltaisin kortein.

Saksa myös protestoi Fifan uhkailua keskiviikkoisen Japani-ottelunsa alla, kun joukkueen avauskokoonpano peitti suunsa ennen peliä otetussa valokuvassa. Lisäksi joukkueen kapteeni Manuel Neuer valitsi otteluun kengät, joissa on sateenkaaren värejä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut