Qatar käänsi takkinsa, ja Fifa riisti MM-pelaajilta osan ihmis­oikeuksista

Jos pelaajat eivät uskalla puhua, on Fifa riistänyt osan heidän ihmis­oikeuksistaan. Samalla Fifa sivuuttaa täysin oman ihmisoikeus­käytäntönsä, kirjoittaa Ari Virtanen.

Belgian Jan Vertonghen (edessä), Axel Witsel (toinen vas.), Arthur Theate (toinen oik.) ja Yannick Carrasco (oik.) harjoittelivat Belgian MM-avausta varten.

22.11. 20:53

Kerrataan, mitä on tapahtunut viime päivinä.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa uhkasi varoituksilla pelaajia, jotka pitäisivät seksuaalivähemmistöjä puolustavaa kapteeninnauhaa. Fifa kielsi Belgian joukkuetta käyttämästä peliasua, jonka hihojen resoreissa oli sateenkaariväritys. Ja sitten järjestysmiehet takavarikoivat Walesin faneilta sateenkaariväritettyjä ämpärihattuja.

Ari Virtanen.

Fifa suojelee järjettömillä kielloillaan kisaisäntä Qatarin tunteita. Sateenkaarivärit ja muut seksuaalivähemmistöjä tukevat symbolit on nähty protestina Qatarille, jossa homoseksuaalisuus on laitonta.

Qatarin lainsäädäntö oli tiedossa ennen turnausta, mutta toisaalta Qatar antoi myös tyhjäksi osoittautuneita lupauksia. Oli tiedossa, että he ovat länsimaisen jalkapallo­yhteisön silmissä suvaitsemattomia, mutta sitten he paljastuivat kaksinaamaisiksi.

Kaksi vuotta sitten Fifa sanoi Qatarin järjestelykomitean luvanneen, että seksuaali­vähemmistöjä tukevia symboleja ei poistettaisi kisoissa.

”Mitä tulee sateenkaarilippuihin stadioneilla, Fifalla on omat säännöstönsä. Kunnioitamme niitä”, Qatarin MM-kisojen toimitusjohtaja Nasser Al-Khater sanoi uutistoimisto AP:lle joulukuussa 2020.

Qatarin takinkäännöstä tuli ensimmäinen merkki viime keväänä. Kisojen turvallisuusjohtaja, kenraalimajuri Abdulaziz Abdullah Al Ansari sanoi, että faneilta vietäisiin sateenkaaritunnukset heidän turvallisuutensa takaamiseksi.

”Jos vien sateenkaarilipun fanilta, en tee sitä siksi, että todella haluan viedä sen häneltä ja loukata häntä, vaan suojellakseni häntä”, Al Ansari sanoi AP:lle.

Suojelusta tulee näin ollen ihmisoikeuksien tukahduttamista.

Ei ole ihme, että Fifan toimenpiteet ja uhkaukset ovat saaneet pelaajat pelkäämään. Siitä pelosta kertoi tiistaina lehdistötilaisuudessa Belgian puolustaja Jan Vertonghen.

”Pelkään, että jos sanon jotain, voi olla, että en pelaa huomenna”, hän sanoi uutis­toimisto AFP:n mukaan.

Vertonghenin mukaan hän ei ole koskaan aiemmin kokenut mitään vastaavaa.

”Tunnen itseni kontrolloiduksi. Sanomme vain tavallisia asioita rasismista ja syrjinnästä, ja jos edes näistä asioista ei voi sanoa, se kertoo kaiken.”

Jos pelaajat eivät uskalla puhua, on Fifa riistänyt osan heidän ihmisoikeuksistaan.

Samalla Fifa sivuuttaa täysin oman ihmisoikeuskäytäntönsä. Sen mukaan Fifa noudattaa YK:n periaatteita työstä ja ihmisoikeuksista ja välttää haitallisia ihmisoikeus­vaikutuksia omassa toiminnassaan. MM-turnauksen aikana Fifa on toiminut täysin toisin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut