Nöyryyttämisestä ja haukkumisesta syytetty valmentaja saa jatkaa seurassaan

Laura Ahonen saa jatkaa valmennuspäällikkönä helsinkiläisessä Elise Gymnastics -seurassa.

Laura Ahonen toimi Suomen rytmisen voimistelun maajoukkueen päävalmentajana alkuvuoteen 2022 saakka. Kuva vuodelta 2017.

17.11. 15:04

Epäasiallisesta käytöksestä syytetty rytmisen voimistelun maajoukkueen entinen päävalmentajan Laura Ahonen saa jatkaa valmennuspäällikkönä helsinkiläisessä Elise Gymnastics -seurassa.

Useat maajoukkueen entiset urheilijat kertoivat keskiviikkona Yle Urheilulle, että päävalmentajan metodeihin kuului nöyryyttämistä, haukkumista ja laihduttamiseen painostamista.

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhea vei rytmisen voimistelun maajoukkuetta koskevan asian Suomen urheilun eettiseen keskukseen Suekiin kevättalvella 2021.

Yle Urheilu on tutustunut Suekin tekemään selvitykseen ja Voimisteluliiton ilmoitukseen kurinpitokäsittelyä varten. Ilmoituksesta käy ilmi, että Voimisteluliiton mukaan Ahosta ja maajoukkueen toista valmentajaa on syytä epäillä vakavasta, sääntöjen vastaisesta ja vuosia kestäneestä epäasiallisesta käytöksestä.

Myös toinen valmentaja toimii Elise Gymnastics -seurassa. Yle Urheilulle puhuneet urheilijat kertovat päävalmentajan metodeista, joihin on heidän mukaansa kuulunut nöyryyttämistä, haukkumista ja laihduttamiseen painostamista.

Ahonen vastasi Yle Urheilun kysymyksiin vain sähköpostitse.

Ahosen mukaan hän ei ole koskaan kommentoinut maajoukkueen urheilijoiden painoa epäasiallisesti eikä hän omien sanojensa mukaan koskaan tekisi valmentajana tarkoituksellisesti mitään sellaista, mikä vaarantaisi urheilijan terveyden.

Helsinkiläinen Elise Gymnastics julkaisi torstaina tiedotteen Ahosen ja seuran valmentajan tilanteeseen liittyen.

Seura kertoo, ettei se ole ”vastaanottanut selvityspyyntöjä tai yhteydenottoja koskien epäasiallista käytöstä asianosaisten toimintaan liittyen naisten rytmisen voimistelun maajoukkuetoiminnan tai seurassa tapahtuvan valmennuksen yhteydessä”.

Elise Gymnasticsin hallituksen allekirjoittamassa tiedotteessa todetaan, ettei seuralla ole ollut syytä asettaa Ahosta tai valmentajaa toimintakieltoon, koska Voimisteluliiton kurinpitovaliokuntakaan ei ole sellaiseen ratkaisuun käsittelyn ajaksi päätynyt.

”Kurinpitovaliokunta ei ole tällaista päätöstä kuitenkaan tehnyt, minkä vuoksi Elisellä seurana ei ole ollut mitään syytä arvioida asiaa toisin omassa toiminnassaan.”

Elisen tiedotteen mukaan seurassa on nollatoleranssi kiusaamiselle ja epäasialliselle käytökselle.

Voimisteluliiton toiminnanjohtaja Maria Laakso puolestaan vakuuttaa, että liitossa tehdään töitä valmennus­kulttuurin muuttamiseksi sekä valmentajien ja asiantuntijoiden osaamisen lisäämiseksi.

”Pyydän anteeksi ja olen todella pahoillani, että voimistelussa on koettu epäasiallista käytöstä. Voimistelutoiminnan pitää olla turvallista.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut