Yle: Voimistelu­maajoukkueen entistä pää­valmentajaa epäillään vuosia jatkuneesta epä­asiallisesta toiminnasta

Voimistelijat kertoivat Yle Urheilulle, että päävalmentajan metodeihin kuului nöyryyttämistä, haukkumista ja laihduttamiseen painostamista.

16.11. 21:39

Suomen rytmisen voimistelun maajoukkueen entisen päävalmentajan Laura Ahosen epäillään toimineen epäasiallisesti nuoria maajoukkuevoimistelijoita kohtaan useiden vuosien ajan, kertoo Yle Urheilu.

Yle Urheilun mukaan moni urheilija on kertonut valmentajan toiminnan aiheuttaneen heille vakavia terveysongelmia.

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhea vei Yle Urheilun mukaan rytmisen voimistelun maajoukkuetta koskevan asian Suomen urheilun eettiseen keskukseen Suekiin kevättalvella 2021.

Yle Urheilu on tutustunut Suekin tekemään selvitykseen ja Voimisteluliiton ilmoitukseen kurinpitokäsittelyä varten.

Ilmoituksesta käy ilmi, että Voimisteluliiton mukaan Laura Ahosta ja maajoukkueen toista valmentajaa on syytä epäillä vakavasta, sääntöjen vastaisesta ja vuosia kestäneestä epäasiallisesta käytöksestä.

Viisi voimistelijaa ja useita heidän vanhempiaan kertoi Yle Urheilulle kokeneensa valmentajan käytöksen alistavana monin eri tavoin. Urheilijat ovat kärsineet maajoukkueaikana ja sen jälkeen terveysongelmista.

Suekin selvityksessä oli Yle Urheilun mukaan mukana kymmenen voimistelijaa, joista osa ei ole kokenut minkäänlaista epäasiallista kohtelua. Aloittaessaan naisten maajoukkueessa haastatellut voimistelijat ovat olleet alaikäisiä.

Yle Urheilun haastattelemat maajoukkueurheilijat kertovat arkensa muuttuneen muutama kuukausi joukkueen kokoamisen jälkeen loppuvuonna 2016.

Voimistelijoiden mukaan harjoitukset eivät olleet enää urheilua vaan selviytymistä. Urheilijat kertovat päävalmentajan metodeista, joihin on heidän mukaansa kuulunut nöyryyttämistä, haukkumista ja laihduttamiseen painostamista.

Voimistelijoiden ajatukset alkoivat pyöriä painon tarkkailun, laihduttamisen ja syömisen ympärillä.

Yle Urheilu kertoo, että Voimisteluliiton kurinpitoa varten tekemän ilmoituksen mukaan Ahonen on kommentoinut epäasiallisesti ja jatkuvasti voimistelijoiden painoa ja ulkonäköä sekä kertonut yksityisiä tietoja voimistelijoista.

Urheilijoita punnittiin säännöllisesti kerran viikossa joulukuusta 2016 toukokuuhun 2019, jolloin siirryttiin kehonkoostumusmittauksiin.

”Olin henkisesti ihan lopussa. En pystynyt ajattelemaan mitään muuta kuin mitä seuraavaksi söisin tai jättäisin syömättä. En jaksanut keskittyä oppitunneilla, ja lopulta kun muut lähtivät tunnille, menin vessaan piiloon. Opiskeluni meni lukion kaksi ensimmäistä vuotta penkin alle, enkä pystynyt käymään koulussa juuri lainkaan”, yksi voimistelijoista kertoo Yle Urheilulle.

Laura Ahonen vastasi Yle Urheilun kysymyksiin vain sähköpostitse. Ahosen mukaan hän ei ole koskaan kommentoinut maajoukkueen urheilijoiden painoa epäasiallisesti eikä hän omien sanojensa mukaan koskaan tekisi valmentajana tarkoituksellisesti mitään sellaista, mikä vaarantaisi urheilijan terveyden.

Ahonen kertoo Yle Urheilulle olevansa koulutukseltaan lääkäri ja toimivansa edelleen viikoittain myös lääkärin tehtävissä.

Ahonen toimii nykyään myös valmennuspäällikkönä helsinkiläisessä Elise Gymnastics -seurassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut