Löytyykö jostain henkilö, joka pukisi päälleen Qatarin MM-kisojen t-paidan?

Jalkapallon MM-kisat eivät tänä vuonna ole ne kaikkein kiinnostavimmat. Kiinnostavammatko ne jopa vähemmän kuin koskaan?

13.11. 9:00

Kävin kaupassa. Siellä oli myynnissä paitoja, joissa luki ”Fifa World Cup, Qatar 2022”.

Paidat olivat mainoslappusen mukaan ”löytö”. Hintaa niillä oli parikymppiä. Kyse taisi olla ainakin suurimmaksi osaksi t-paidoista, mukana saattoi olla pitkähihaisiakin. Hymähdin ja jatkoin matkaani.

Asia jäi kuitenkin takaraivooni vaivaamaan. Ehkäpä siksi, että mietin tosissani sitä, kuka haluaa, kehtaa tai suostuu pitämään päällään kyseistä paitaa? Saati kuka sellaisen haluaa ihan rahalla kaupasta ostaa? Voisi paidan toki kääntää teoriassa nurin päin, jolloin siitä saisi itselleen ihan kivan värisen paidan ilman logoa. Siinäkin tapauksessa joutuisi maksamaan t-paidasta 20 euroa.

Halvemmallakin löytänee t-paidan, jota voisi pitää päällään ihan oikeinkin päin.

Maailma on tietysti sen verran erikoinen paikka, että kaikesta voi tulla kulttitavaraa.

Esimerkiksi suoratoistopalvelu Netflixissä katsottavissa oleva ja suuren suosion kerännyt sarjamurhaaja Jeffrey Dahmerin tarina on saanut ihmiset ostamaan joukolla Dahmerin maskeja, hänen silmälasimallejaan ja muitakin erilaisia ”fanituotteita”. Miksei siis Fifan Qatar-paitakin voisi olla kova myyntihitti. Halloween toki meni jo.

Qatarissa pidettävät jalkapallon MM-kisat ovat joka tapauksessa jo ihan ovella. Uskoisin, että ne ovat yleisöä vähiten kiinnostavat jalkapallon MM-kisat koskaan. Ainakin vähiten kiinnostavat MM-kisat sen jälkeen, kun niitä on voinut katsella televisiosta.

Itselleni jalkapallon MM-kisat ovat olleet aina tapahtuma, jota olen aidosti odottanut vesi kielellä. Usein kisoista on tullut tehtyä kavereiden kanssa pieniä vetoja ja muutenkin pelejä on katsonut kesällä mielellään. Televisio on ollut koko päivän auki, kun vaimo on muistutellut, että voisit sinä muutakin tehdä kuin vain röhnöttää sohvalla.

Jalkapallon MM-kisoissa on ollut mielestäni tiettyä arvokkuutta. Suomi ei niissä ole koskaan pelannut, mutta oman suosikkijoukkueenkin on usein löytänyt, jos sellaista ei entuudestaan ole ollut. Jalkapallon MM-kisoissa on ollut hohtoa, jota on vaikea kunnolla selittää.

Qatarin MM-kisojen kohdalla mielenkiintoni on lähellä nollaa. Arvokkuutta ja hohtoa kisoista ei kannata edes yrittää etsiä. Sellaista puolta niissä ei yksinkertaisesti ole.

Fifan edustajat ovat jaksaneet muistutella tasaisin väliajoin, että kyse on pelkästä jalkapallosta eikä tietenkään millään tavalla politiikasta. Tanskalaisten on esimerkiksi ihan turha yrittää puolustaa paidoissaan ihmisoikeuksia kaikille, se ei nyt vain ole jalkapalloa.

Fifan muistutus on tehty kuvainnollisesti rahakasan päältä, joka on sijainnut jalkapallostadioneita Qatariin rakentaneiden ihmisten ruumiskasojen vieressä. Mutta viesti on selvä, unohdetaan nämä pienet yksityiskohdat ja keskitytään pelkästään jalkapalloon. Siitähän tässä lopulta on kyse.

Siihen jalkapalloon olisikin helppo keskittyä, jos Fifa tekisi sen ensin itse. Nimittäin pelkkään jalkapalloon keskittymällä MM-kisat eivät olisi ikinä päätyneet Qatariin.

Pelaajat eivät sinne erityisesti halua, yleisö ei kisoja sinne ainakaan halua ja Qatarin 2,7 miljoonaa asukasta olisivat hekin voineet varmasti jatkaa elämäänsä ilman MM-kisoja. Fifassa on keskitytty jalkapalloon aina silloin, kun on pidetty pientä taukoa rahan lapioimisesta omiin taskuihin. Sen jälkeen, kun rekkalastillinen rahaa on saatu kerättyä, on helppo ohjeistaa muita.

Eikä marraskuu ja joulukuu ole muuten mikään oikea aika pelata jalkapallon MM-kisoja. Tästä liikkuu toki eriäviäkin mielipiteitä, mutta ne ovat vääriä. Jalkapallon MM-kisat kuuluu pelata kesällä. Tämä kaikille tiedoksi.

Itse joudun työni puolesta seuraamaan kisoja ainakin jollain tasolla. Koskaan aikaisemmin jalkapallon MM-kisojen katsominen ei ole tuntunut työltä. Nyt se sellaiselta tuntuu jo etukäteen. Se on kovin surullista.

”Fifassa on keskitytty jalkapalloon aina silloin, kun on pidetty pientä taukoa rahan lapioimisesta omiin taskuihin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut