Qatarissa jäljellä on enää peli – ja senkin Fifa yrittää viedä

Qatarin MM-kisojen aitoudesta ei kohta ole jäljellä juuri mitään, kirjoittaa urheilutoimittaja Jan Vilén.

Lusail-stadion on yksi Qatarin MM-kisojen näyttämöistä.

4.11. 21:29

Jalkapallon MM-kisojen alkuun Qatarissa on alle kolme viikkoa, ja otsikot ovat pysyneet pitkälti täysin oikeissa asioissa. Ihmisoikeusrikkomukset, vähemmistöjen asema ja siirtotyöläisten kohtelu ovat paljon isompia asioita kuin jalkapallo.

Kisoja on lisäksi – syystäkin – kritisoitu keinotekoisiksi, ja nyt tähänkin puoleen on saatu lisäkierrettä.

Miljardeja euroja on käytetty ilmastoitujen stadionien, teiden ja muun infrastruktuurin rakentamiseen siirtotyöläisten työolosuhteista piittaamatta, jotta kisat voitaisiin järjestää epäluonnolliseen aikaan epäluonnollisissa olosuhteissa.

Pitkäaikaista jalkapallokulttuuria Qatarissa on varsin vähän, ja tuoreimpien tietojen mukaan MM-kisoissakin osa fanikulttuurista on ostettua.

Marraskuun alussa uutisoitiin, että Qatar maksaa 50 hollantilaisen jalkapallofanin matkat ja majoitukset, ja vastineeksi faneilta halutaan positiivista sosiaalisen median sisältöä, jota voi levittää eteenpäin. Lisäksi kannattajien odotetaan raportoivan eteenpäin negatiivisista viesteistä.

Nyt fanirekrytoinnista on saatu uusia tietoja.

Brittilehti The Timesin mukaan samanlaisia maksettuja kannattajaryhmiä on tulossa useista osallistuvista maista, eikä tehtävälista rajoitu somesisällön tuottamiseen ja vieruskaverin vahtimiseen.

The Timesin näkemien dokumenttien mukaan kannattajien odotetaan kannustavan kisojen otteluiden alussa tietyllä tavalla.

”Viiden minuutin aikana stadionilla soitetaan maiden kannatuslauluja, ja silloin teidän odotetaan nousevan ylös, laulamaan, heiluttamaan lippuja ja kannustavan maatanne”, kirjeessä kerrotaan.

”Jaamme teille maatanne koskevat laulut, jotta ehditte tutustua niihin.”

Televisiokatsojana MM-kisojen pluspuolen listasta voi siis vetää yli – tai ainakin laittaa sulkeisiin – yhden asian lisää: fanien aitouden.

Jäljelle jää enää peli ja esitykset kentällä, ja senkin Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa yrittää viedä.

Fifan uutisoitiin tänään lähestyneen osallistuvia maita kirjeellä, jossa toivottiin joukkueiden keskittyvän jalkapalloon ja unohtavan politikoinnin, eli toisin sanoen isäntämaan kritisoinnin.

MM-kisajoukkueet ovat suunnitelleet rauhanomaisia mielenilmauksia kisojen ajaksi. Esimerkiksi Englannin kapteeni Harry Kane ja yhdeksän muuta kapteenia aikovat pitää käsivarsinauhaa, jossa on seksuaalivähemmistöjä tukeva One Love -teksti.

Toivoa sopii, että Fifan pelottelu ei toimi, vaan mahdollisimman moni pelaaja uskaltaa ja haluaa muistuttaa Qataria ja kaikkia faneja siitä, mitä maassa on tapahtunut ja tapahtuu edelleen – stadioneilla ja niiden ulkopuolella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut