Lauri Markkanen on matkalla tähdistö­otteluun – syitä on kolme

Lauri Markkanen on jatkanut siitä, mihin EM-parketeilla jäi, kirjoittaa Jan Vilén.

Lauri Markkanen on loistanut alkukaudella Utah Jazzin paidassa. Markkanen kuvattu 23. lokakuuta.

24.10. 15:32

Suomen suurin koripallotähti Lauri Markkanen on aloittanut NBA-kauden paremmin kuin koskaan urallaan ja johdattanut heittopussiksi kaavaillun Utah Jazzin kolmeen perättäiseen voittoon ennakkosuosikkeja vastaan.

Markkanen on kolmessa ottelussa heittänyt keskimäärin 24 pistettä, ottanut 9,7 levypalloa, antanut 3,7 syöttöä ja torjunut 1,3 heittoa. Pistekeskiarvo oikeuttaa NBA:ssa sijaan 22 yhdessä kahden edelliskauden sarjan parhaan pelaajan Denver Nuggetsin Nikola Jokićin kanssa.

Markkanen on jatkanut EM-kisoissa Suomen paidassa nähdyillä otteilla myös Utahissa, ja syitä suomalaisen menestykseen on muutama.

Tärkein on tietysti Markkasen oma kehitys. Hän on kahtena edelliskesänä tehnyt määrätietoista työtä kehittyäkseen nopeammaksi ja räjähtävämmäksi pelaajaksi.

Jyväskyläläisen kerrostalon yksityissalilla tehty työ on kantanut hedelmää, joka on alkukaudella yllättänyt monet NBA:ssa.

Toinen merkittävä syy on valmennuksen luottamus. Markkanen on pelannut joukkueestaan eniten, keskimäärin peräti 37 minuuttia ottelua kohti.

Markkasen kannalta tärkeintä on, että hän on ollut kentällä, kun otteluita ratkaistaan. Vastuu näkyy vahvana itseluottamuksena, ja Markkanen onkin palkinnut valmennuksen luottamuksesta.

Minnesota Timberwolvesia vastaan Markkanen vei Utahin neljän pisteen karkumatkalle jatkoajan viimeisellä minuutilla. Myös New Orleans Pelicansia vastaan kauden kolmannessa ottelussa Markkanen oli valmis ratkaisemaan ottelun jatkoajan viime sekunneilla, mutta joukkuetoveri Kelly Olynyk sinetöi voiton omalla suorituksellaan.

Kolmantena asiana on joukkueen pelitapa. Moni surkutteli Markkasen siirtoa heikkoon Utahiin, mutta tilanteessa on myös kääntöpuolensa.

Utahissa ei ole pelaajia, jotka haluaisivat itse heittää joka kerta, kun saavat pallon käsiinsä. Joukkue pelaa sen sijaan nimenomaan joukkueena, mikä palvelee myös Markkasta.

Aiemmin Markkasta on toisinaan kritisoitu itsekkyyden puutteesta, kun hän on syöttänyt omien ratkaisujen sijaan. Utahissa koko joukkue pelaa epäitsekkäästi, jolloin Markkanenkin saa pallon tarpeeksi usein. Tästä kertoo heittoyritykset 17,3 ottelua kohti.

Joukkueessa ei ole NBA-luokan supertähtiä – mutta kirkkaimpana loistaa Lauri Markkanen.

NBA:n tähdistöottelu pelataan – yllätys, yllätys – Utahissa 19. helmikuuta. Jos Markkasen tahti jatkuu, on hänen useasti toistamansa tavoite tähdistöottelussa pelaamista hyvin lähellä toteutua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut