Matti Mattsson ihmettelee Uimaliiton henkilöstön vaihtuvuutta

Suomen Uimaliitosta on vuodesta 2018 lähtien poistunut syystä tai toisesta peräti 14 henkilöä. Matti Mattsson myöntää, että asiaa on huippu-uimarien keskuudessa hämmästelty.

Porin Uimaseuran Matti Mattssonin pronssimitali Tokion olympiakisoissa 2021 oli Suomen uinnille huikea saavutus. Kattojärjestön ovet kävivät kuitenkin samaan aikaan kuin amerikkalaisessa saluunassa.

20.10. 18:54

Vuosi 2021 oli Suomen huippu-uinnille erinomainen, kun ensin Ari-Pekka Liukkonen saavutti EM-kultaa 50 metrin vapaauinnissa, Ida Hulkko 50 metrin rintauinnissa ja sen jälkeen Matti Mattsson Vuoden urheilija -valinnan arvoisesti olympiapronssia 200 metrin rintauinnissa. Tänä vuonna Mattsson ui pitkän radan MM-kisoissa finaalipaikan ja EM-kisoissa hopeamitalin.

Mutta samaan aikaan lajin kulisseissa, kattojärjestö Uimaliitossa, on ollut todella rauhatonta. Huipennukseksi viime joulukuussa aloittanut toiminnanjohtaja Tony Kilponen irtisanoutui viime viikolla oma-aloitteisesti.

Aiemmin hiihtourheilussa ja Puolustusvoimissa työskennelleen Kilposen lähtö oli kuitenkin Uimaliitossa lähinnä jäävuoren huippu. Vuodesta 2018 alkaen liiton palveluksesta on eri syistä lähtenyt Ilta-Sanomien selvityksen mukaan peräti 14 henkilöä.

Toiminnanjohtaja Tony Kilposen pesti Uimaliitossa jäi noin 10 kuukauden mittaiseksi.

Matti Mattsson myönsi torstaina, että varsinkin Kilposen lähtö oli epämieluisa yllätys.

”Kilponen oli asiallinen toiminnanjohtaja, joka otti uimarit huomioon. Uimaliitto on selvästi ollut liian tuulinen paikka viime vuosien aikana”, Mattsson sanoi.

Porilainen ei katsonut, että liiton turbulenssi olisi vaikuttanut hänen mahdollisuuksiinsa tehdä tulosta.

Tämän asian nosti tapetille jo keväällä 2021 Ari-Pekka Liukkonen tuoreeltaan EM-kultansa jälkeen. Liukkosen välit Uimaliiton kanssa olivat sponsoriasiaa koskeneen kiistan takia jäätyneet sellaiselle tasolle, ettei jyväskyläläinen osallistunut edes liiton järjestämille mitalikahveilleen.

Mattsson korostaa, että huippu-uimari keskittyy lähinnä harjoitteluunsa ja tuloksiinsa mutta että Uimaliiton tilannettakin on puitu, kun suomalaishuiput ovat olleet koolla.

”On sitä liiton tuulisuutta ja henkilöstövaihtuvuutta kieltämättä hämmästelty. En itse ole näiden juurisyihin sen syvemmin perehtynyt enkä siksi niitä kommentoi. Jatkuvuuttahan tässä tarvittaisiin, kuten urheilussa aina.”

Tony Kilponen ei halunnut puhua syistä, jotka ajoivat hänet irtisanoutumaan, eikä kommentoida asiaa muutenkaan. Hänen edeltäjänsä Sanna Airaksinen sai viime vuonna potkut.

Tuore Euroopan mestari Ari-Pekka Liukkonen osallistui kesällä 2021 Jyväskylän kaupungin järjestämille mitalikahveille. Uimaliiton järjestämän tilaisuuden hän jätti väliin.

Muutamat muut Ilta-Sanomien tavoittamat lajin sisäpiiriläiset antoivat ymmärtää, että toiminnanjohtajan on Uimaliitossa erittäin vaikea operoida. Muutosten ajaminen on koettu jopa mahdottomaksi. Työviihtyvyydestä liitossa poistujien määrä kertoo omansa.

”Luottamusjohto sekaantuu koko ajan operatiivisen johdon töihin ja mikromanageeraa. Ilmapiiri on täynnä epäluottamusta, ja joskus näyttää siltä kuin omat intressit ja lajin etu menisivät jossain määrin sekaisin. Osa henkilöstöstä on kokenut, että johdetaan myös pelolla”, eräs lajivaikuttaja sanoo nimettömänä.

Uimaliitto teki 2019–2021, osin koronapandemian takia, tappiota yhteensä noin 250 000 euroa. Kilponen ehti lyhyellä toimikaudella katkaista tämän kierteen.

Uimaliiton puheenjohtajaksi valittiin vuonna 2020 yritysrahoitusalalla toimiva Ville Riekkinen. Häntä edelsi Sami Wahlman. Myös ex-puheenjohtajaa pidetään yhä vahvana lajivaikuttajana.

Puheenjohtaja Riekkinen kommentoi ymmärtävänsä hyvin, että suuri henkilöstövaihtuvuus varsinkin toiminnanjohtajan paikalla on kiinnittänyt huomiota.

”Pitää muistaa, että liitto on 3–4 vuoden aikana käynyt läpi ison muutostyön organisaation joka sektorilla. Tällaisen työn seurauksiin kuuluvat säännönmukaisesti myös toimenkuva- ja henkilöstömuutokset. Asiassa ei sinänsä ole dramatiikkaa. Uimaliiton luottamusjohto pyrkii operatiivisen johdon kanssa keskustelevaan ja avoimeen yhteistyöhön.”

Riekkisen mukaan uuden toiminnanjohtajan rekrytointiprosessi on käynnistymässä. Kilposen irtisanoutumisen syitä hän ei halunnut julkisesti kommentoida.

”Hän päätyi ratkaisuunsa oma-aloitteisesti.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut